Χωριά ενός… «κατώτερου Θεού», οι μικροί οικισμοί των Κοινοτήτων Ευμοίρου και Γέρακα

Στα…«αζήτητα» της νυν Δημοτικής Αρχής, Λαμπρινό, Μορσίνη, Ισαία, Μέγα Εύμοιρο, Ορεστινή και Πίλημα

Μ. Αβλαστημίδου: «Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για τους ανθρώπους εδώ…»

Αλ. Γεσήρ: «Ούτε…λάμπα – Μεγάλο πρόβλημα με το νερό – Ξεχασμένα τα χωριά μας»

 

«Ανύπαρκτα» για την Δημοτική Αρχή Ξάνθης, αλλά υπαρκτά για τους κατοίκους τους, είναι τα μικρά χωριά των Δημοτικών Κοινοτήτων Ευμοίρου και Γέρακα.

Συγκεκριμένα τα χωριά στα οποία αναφερόμαστε είναι:


(σε αγκύλη αναγράφονται οι πληθυσμοί κατά την Απογραφή του 2011)

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΜΟΙΡΟΥ [ 3.034 ]

το Εύμοιρο [ 1.272 ]

το Λαμπρινό [ 44 ]

η Λεύκη [ 358 ]

η Νέα Μορσίνη [ 220 ]

η Παλαιά Μορσίνη [ 230 ]

το Πετροχώρι [ 910 ]

 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΕΡΑΚΑ: [ 297 ]

ο Γέρακας [ 31 ]

η Ισαία [ 111 ]

το Μέγα Εύμοιρο [ 66 ]

η Ορεστινή [ 4 ]

το Πίλημα [ 85 ]

Χωριά για τα οποία δεν….ενδιαφέρθηκε κανείς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Θ» η κ. Μαρία Αβλαστημίδου (Εύμοιρο) και ο κ. Αλτάν Γεσήρ (Πίλημα).

 

«ΣΕ…ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ, ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΡΗ»

Ειδικότερα η κ. Αβλαστημίδου αναφέρει επακριβώς ότι «οι κούνιες έχουν σπάσει εδώ και πόσα χρόνια και κανείς δεν συγκινήθηκε να έρθει να τις φτιάξει. Έχουν ρημάξει και ενώ υπάρχουν τόσα παιδιά στον οικισμό μας (σ.σ. των παλιννοστούντων ) δεν ήρθε κανείς. Δεν έχουν κάνει τίποτα. Μερικές φορές που επισκέπτομαι και την παλιά Μορσίνη διαπιστώνω ότι υπάρχει «μαύρο χάλι». Ντρέπεσαι να πεις «είμαι από το Εύμοιρο». Πρώτα από όλα δεν υπάρχει ΚΑΠΗ. Όλα αυτά τα μικρά χωριά, αποτελούν ένα χωριό στην ουσία. Δεν έχει ένα μαγαζί να πάει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Δεν έχει κάτι για να απασχοληθούν τα παιδιά. Όταν ο κ. Τσέπελης μου έκανε την τιμητική πρόταση να κατέλθω μαζί του, δέχθηκα και χάρηκα, καθώς υπάρχουν προτάσεις για να αξιοποιήσουμε τα τόσο ωραία μας μέρη (Αγία Μαρίνα, Παράδεισος κλπ). Είναι προτάσεις τις οποίες έκανα και στον κ. Δημαρχόπουλο, αλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Υπάρχει για παράδειγμα μια σκέψη για περιποίηση της περιοχής στον Παράδεισο, να δημιουργηθεί ένα μικρό παρκάκι – χώρος αναψυχής (και αν είναι δυνατόν να βάλουμε πουλιά, παγόνια κλπ) και να μπορεί κάποιος να πάει στο σημείο. Υπάρχουν ιδέες και από τους ίδιους τους κατοίκους».

 

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…»

«Σε αυτά τα χωριά, υπάρχει ζωή, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι εκεί, απλά…ζουν. Άνθρωποι υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Αυτά τα χωριά είναι στην χειρότερη μοίρα, ενώ είναι τόσο κοντά στην Ξάνθη» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλα αυτά τα μικρά χωριά δημιουργούν την Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και μάλιστα το εκφράζουν δημόσια. Είναι στα αζήτητα αυτά τα χωριά. Στα τόσα χρόνια, δεν ήρθε μια φορά η Δημοτική Αρχή για να δει αν χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι κάτι».

 

«ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΑ…»

Από την πλευρά του ο κ. Γεσήρ, αναφερόμενος σε Γέρακα, Ισαία, Μέγα Εύμοιρο, Ορεστινή και Πίλημα, υπογραμμίζει ότι «ούτε…λάμπες μας έβαλαν. Το είχα επισημάνει μάλιστα κάποιες φορές και ενώ ήμουν έτοιμος να προβώ σε καταγγελία, δεν το έκανα. Σε όλα αυτά τα χωριά, δεν υπάρχει φωτισμός. Πριν 45 χρόνια μπήκαν κάποιες κολώνες. Από τότε μέχρι σήμερα όμως άλλαξε το «σχέδιο» των χωριών και σε αρκετά σημεία το φως χτυπάει στα…χωράφια. Εν τω μεταξύ το χωριό έχει μεγαλώσει και χρειάζονται και νέες κολώνες φωτισμού. Είναι ξεχασμένα τα χωριά στην τοπική κοινότητα Γέρακα από την Δημοτική Αρχή. Κάποια στιγμή ανέβηκαν και Ξανθιώτες στην περιοχή, αγόρασαν χωράφια, οικόπεδα, σπίτια κλπ, έφτιαξαν την ζωή τους και αφού είδαν ότι δεν γίνεται τίποτα, τώρα τα πωλούν και γυρίζουν πίσω. Ανέβηκαν για να αλλάξουν ζωή και αναγκάστηκαν να φύγουν επειδή δεν υπάρχει τίποτα».

 

«ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

«Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης το νερό. Όλο το καλοκαίρι κουβαλά νερό η ΔΕΥΑΞ, η Πυροσβεστική, ο Στρατός. Έχουν περάσει όλοι, ενώ υπήρξαν φορές που ζητήσαμε βοήθεια και από άλλους δήμους. Δεν υπάρχει αρκετό νερό. Ο κόσμος δεν μπορεί να ποτίσει ένα λουλουδάκι παραπάνω ή έναν μπαχτσέ. Δεν είναι μόνο στον Πίλημα το πρόβλημα με το νερό, είναι και ο Γέρακας, το Μέγα Εύμοιρο κ.λ.π Πολλές φορές ο ένας έχει και ο άλλος δεν έχει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί ξεσπούν καυγάδες μεταξύ των ίδιων των κατοίκων» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι προβλήματα που τα έχουμε πει 100 φορές, αλλά δεν ήρθε να το λύσει κανένας. Με τα λόγια είπαν «ναι».