Χωρίς ιατρούς… «δουλειά» δεν γίνεται!

Ανεπαίσθητα τα αποτελέσματα στο νοσοκομείο από την λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ

Αχ. Γερόπουλος: «Ένας γιατρός δεν φτάνει για να αποσυμφορήσει την κατάσταση»

Τι γίνεται με την «αυτονόμηση» των Επειγόντων Περιστατικών – «Μπουντρούμι» 20ετίας τα χαρακτηρίζει ο Διοικητής του Γ.Ν.Ξ

Για το αν αποσυμφορήθηκε η όχι το νοσοκομείο της Ξάνθης, από την λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ αλλά και για το… «μεγαλόπνοο» κατά τα άλλα σχέδιο, της αυτονόμησης των Επειγόντων Περιστατικών, για το οποίο οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τις 03/05/2018, μίλησε στην «Θ» ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αχιλλέας Γερόπουλος.

 

«ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΤΟΜΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε ότι ««από όσο γνωρίζω έχουν εγγραφεί πολλοί συμπολίτες μας στην ΤΟΜΥ. Αν στελεχωθούν (αφού έχει γίνει και η επαναπροκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών) και γίνουν και όλα τα άλλα θα αποσυμφορήσει και τα επείγοντα. Με έναν γιατρό δεν μπορεί να γίνει αποσυμφόρηση. Αν όμως στελεχωθούν καταλλήλως, τότε ναι. Στην ΤΟΜΥ δεν γίνεται μόνον πρόληψη, ακόμη όμως και η πρόληψη και ο έλεγχος των πληθυσμών, θα αποσυμφορήσει όχι μόνο τα ΤΕΠ αλλά και τα τακτικά ιατρεία. Θα υπάρχει άλλη δομή. Τώρα ετοιμάζεται και η δευτερογενής ΤΟΜΥ (σ.σ στο ΙΚΑ) με πέντε ειδικότητες και παράλληλα ετοιμάζονται και οι προκηρύξεις. Μετά από όλα αυτά, θα μιλάμε για αποσυμφόρηση. Έχω πει όμως πολλές φορές και το λέω για άλλη μια, ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι γιατροί. Το ζήτημα είναι να έρθουν οι γιατροί, αφού οι περισσότεροι δυστυχώς (λόγω αποδοχών) έχουν φύγει στο εξωτερικό».

«ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΠ – ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ»

Αναφορικά με την διαδικασία αναμόρφωσης Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης ο ίδιος ξεκαθάρισε αρχικά ότι «η λειτουργία των ΤΕΠ είναι ανεξάρτητη από τις προσλήψεις – προκηρύξεις που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω αυτοί θα είναι εδώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτές οι προκηρύξεις είναι ανεξάρτητες από την σημερινή λειτουργία των ΤΕΠ, τα οποία μέχρι και σήμερα καλύπτονται από γιατρούς των κλινικών του νοσοκομείου. Στην θέση των ΤΕΠ είχαμε έναν γιατρό παθολόγο και έναν διευθυντή. Όλοι οι υπόλοιποι γιατροί είναι από τις κλινικές. Τώρα, για πρώτη φορά θα έχουμε έξι γιατρούς που θα τα στελεχώσουν, ώστε σιγά σιγά στο μέλλον να λειτουργήσουν αυτόνομα τα επείγοντα και ανεξάρτητα από τις κλινικές».

 

«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ»

«Δεν είναι μόνο η αποσυμφόρηση των κλινικών ο στόχος. Κύριος στόχος είναι να μην υπάρχει σύνδεση με τους γιατρούς των κλινικών, να έρχεται στα ΤΕΠ το περιστατικό, να ετοιμάζεται και έπειτα να το παραλαμβάνει η κάθε κλινική» συνεχίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «για να γίνει αυτό όμως, εκτός από τους δύο ήδη υπάρχοντες γιατρούς στα ΤΕΠ, θα πρέπει να έρθουν και οι άλλοι έξι, ώστε στο σύνολο να είναι αρχικά οκτώ. Μάλιστα με το νέο νομοσχέδιο (στο οποίο θα υπάρχει και ο διαχωρισμός της Υγειονομικής Περιφέρειας, θα είναι πιο ξεκάθαρα όλα».

 

«ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙ ΠΟΥ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟ 20ΕΤΙΑΣ ΤΑ ΤΕΠ»

Αναφορικά με τα ΤΕΠ ο κ. Γερόπουλος υπογραμμίζει επίσης ότι «θέλαμε να έχει έναν καθωσπρέπει χώρο ο πολίτης. Να μην τον «στοιβάζουμε» σε έναν χώρο, για τον οποίο θέλω να σημειώσω ότι αδιαφόρησαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις. Καμία δεν «άγγιξε» τα ΤΕΠ. Έχουν χτιστεί πριν 20 χρόνια, σαν «μπουντρούμι» και ο κόσμος στοιβάζεται σε έναν διάδρομο. Τώρα τελειώνουμε την «υποδοχή» και θα μπούμε μετά μέσα. Πρόκειται για εγκαταστάσεις εικοσαετίας και αν δεν δούμε την επόμενη ημέρα, σε 4-5 χρόνια θα το…χάσουμε τελείως το θέμα».

 

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΟΓΚΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ»

Η αυτόνομη λειτουργία των επειγόντων είναι κάτι το οποίο θα «ανακουφίσει» και από τον όγκο δουλειάς που έχουν αυτήν την στιγμή οι κλινικές του νοσοκομείου όπως επισημαίνει από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης κ. Γεώργιος Γεωργίου.

Ειδικότερα ο κ. Γεωργίου σημειώνει ότι «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία των αυτόνομων ΤΕΠ. Υπάρχουν ακόμη κάποια μηχανικά θέματα. Οπωσδήποτε όμως αν δουλέψει αυτόνομα, θα πάρει έναν όγκο δουλειάς που επωμιζόμαστε εμείς οι γιατροί στις κλινικές επάνω».