Διενεργούνται μόνον IQ Tests – Δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε η «Ψυχιατρική» του Νοσοκομείου Ξάνθης
Μπ. Μπουρχάν: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο κομμάτι της ψυχικής υγείας στην Ξάνθη»
«Δεν ξέρουμε που να στείλουμε τους ασθενείς μας – Αυξήθηκαν τα περιστατικά» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Χωρίς…ψυχίατρο λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Ξάνθη, το οποίο τυγχάνει να συστεγάζεται με την 2η ΤΟΜΥ (που και εκείνη υπολειτουργεί, όπως ανέφεραν πολλά σχετικά ρεπορτάζ της «Θ»), στην περιοχή της «Μεταμόρφωσης». Ένα κέντρο, στο οποίο γίνονται μόνο tests IQ και στο οποίο υπάρχουν μόνο ψυχολόγος και κοινωνικοί λειτουργεί (κανένας γιατρός), όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός Ψυχίατρος και Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν, ο οποίος μιλά και για την ψυχική υγεία που αντιμετωπίζει «μεγάλο πρόβλημα» αφού ούτε η ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μιας και ενώ υπάρχει ο εξοπλισμός, τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας (και ολοένα και αυξάνονται) διακομίζονται σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη.
«ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Ειδικότερα ο κ. Μπαράν αναφέρει ότι «δυστυχώς σε αυτό το θέμα στην Ξάνθη, δεν είμαστε καλυμμένοι. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Και οι δομές δεν μας φτάνουν και οι ψυχίατροι δεν μας φτάνουν. Ειδικά στο θέμα της ψυχικής υγείας, οι δυνατότητές μας είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί. Έκανα αρκετές προσπάθειες καθώς επίσης και δύο ερωτήσεις στον Υπουργείο Υγείας σχετικά με την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, γιατί αν δεν λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική, δεν μπορούμε να μιλάμε για ψυχική φροντίδα στην Ξάνθη. Πριν από 10 χρόνια είναι βγει τα κονδύλια, έχει γίνει πρόσληψη προσωπικού, το ψυχιατρικό τμήμα υπάρχει από την ίδρυση του νοσοκομείου αλλά είναι άδειο και έχουν προσληφθεί και ψυχολόγοι. Παλιά έλεγαν ότι δεν έχουμε και ψυχιάτρους. Τώρα έχουμε και δύο ψυχιάτρους, άρα δεν έχουμε θέμα για να μην λειτουργεί. Και ο εξοπλισμός είχε αγοραστεί τότε με ευρωπαϊκά κονδύλια, άρα δεν υπάρχει λόγος να μην λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική της Ξάνθης. Όταν λέμε για ψυχιατρικό τμήμα, εννοούμε και τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους, που θα είναι πιο οργανωμένοι και θα προσφέρουν και βοήθεια σε αυτούς που χρειάζονται νοσηλειά, γιατί και εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Τους στέλνουμε δεξιά και αριστερά, στην Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και χάνονται».
«ΧΩΡΙΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΚΕΙ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ IQ TEST»
«Έχουμε επίσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, στο οποίο δεν υπάρχει ψυχίατρος, αλλά ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Χωρίς ψυχίατρο όμως, αποκλείεται να λειτουργήσει γιατί ο ψυχίατρος τελικά παίζει συντονιστικό ρόλο στην ομάδα. Για αυτό και ούτε προληπτικά, ούτε σαν θεραπεία, μπορεί να καλύψει κάτι το κέντρο. Μας κάνουν μόνο τα τεστ iq, ενώ ο ψυχολόγος που βρίσκεται στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας πηγαίνει και στο νοσοκομείο. Ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης προτιμά τα νοσοκομεία, όπου τα ραντεβού αργούν – δεν υπάρχουν ραντεβού σχεδόν- κάτι που δεν συμπίπτει με την ψυχιατρική «νοοτροπία». Στην ψυχιατρική έχουμε επείγοντα περιστατικά που θέλουν άμεση αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Οι άλλες πόλεις όπως η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή είναι πιο τυχερές σε αυτό το κομμάτι. Πρώτα από όλα υπάρχουν τα κλιμάκια της ψυχιατρικής κλινικής Αλεξανδρούπολης και δεύτερον η ιδιωτική εταιρεία του κ. Σακελαρόπουλου και έχουν ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι την Κομοτηνή, τον Ίασμο και τις Σάππες. Είναι δωρέαν. Πληρώνονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτοί είναι καλυμμένοι διότι και έργο παράγουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Στην Ξάνθη δεν υπάρχει αυτό» επισήμανε επίσης ο κ. Μπαράν Μπουρχάν.
«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ – ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ;»
Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε για άλλη μια φορά ότι «η φροντίδα ψυχικής υγείας στην Ξάνθη δεν καλύπτεται, παρόλο που μπορεί να καλυφθεί. Είναι ένα μεγάλο θέμα. Έχουμε ασθενείς και δεν ξέρουμε που να τους στείλουμε. Η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη έχουν 22 κλίνες και είναι σχεδόν γεμάτες. Υπάρχουν και οι χρόνιοι ασθενείς. Και ενώ η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου έχει τα «φόντα» δυστυχώς δεν λειτουργεί. Από την στιγμή που έχουμε τρεις θέσεις ψυχιάτρου, ας δώσουν και άλλες θέσεις, γιατί να μην λειτουργεί; Είναι κρίμα. Υπάρχει η κλινική, υπάρχει ο εξοπλισμός και έχουν δοθεί χρήματα για αυτό. Είναι πάρα πολλά τα ψυχιατρικά περιστατικά στην Ξάνθη. Έχουμε μεγάλο θέμα στην ψυχική υγεία και νομίζω επίσης ότι τα εκπαιδευτικά μαθήματα είτε στα σχολεία είτε στην κοινωνία, θα μας βοηθήσουν πιο πολύ, γιατί ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει και την ζωή αλλά και τα ψυχολογικά προβλήματα. Με την κρίση έχουμε γίνει «άνω – κάτω» και πολλές φορές είναι τραγική η κατάληξη. Το θέμα μας δεν είναι να θεραπεύσουμε την ασθένεια. Είναι η προληπτική ψυχιατρική που θα μειώσει τους ασθενείς. Έτσι επιβαρύνονται και τα ταμεία, πληρώνονται αναπηρικές συντάξεις κλπ και αν μπορούσαμε να κάνουμε μια έρευνα σχετικά με το πόσοι είναι αυτοί που παίρνουν αναπηρική σύνταξη στην Ξάνθη, από ψυχολογικά προβλήματα, νομίζω ότι θα έβγαινε ένα τεράστιο νούμερο. Είναι λοιπόν επιβάρυνση και για το κράτος. Είμαι στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, έχω κάνει ήδη δύο ερωτήσεις για το θέμα αυτό με την ψυχική υγεία στην Ξάνθη και θα κάνω και ακόμη μια επίκαιρη. Απλώς θα ήθελα να βρω πρώτα τα νούμερα και να δω τι μας είχαν δώσε τότε για την ψυχιατρική για να βγω ενημερωτικά και με στοιχεία».