Χρ. Ευαγγελίδης: Ασφαλέστερη η Ξάνθη σε σεισμούς σε σχέση με την Λάρισα, αλλά…

Ο γνωστός σεισμολόγος στην «Θ»

«Αν είναι να σπάσει κάποιο ρήγμα, θα σπάσει», συμπληρώνει ο ίδιος με ερωτηματικά

Μπορεί ο προχθεσινός απογευματινός σεισμός στην Ελασσόνα να κούνησε ελαφρώς και την Ξάνθη, ωστόσο, είναι πολύ μακριά για να επηρεάσει το γνωστό, μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας, όπως εξηγεί αποκλειστικά στην «Θ» ο Κύριος Ερευνητής και Υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Χρήστος Ευαγγελίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει μεν πιο «ασφαλή» την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά – όπως διευκρινίζει – αν υπάρχει «ώριμο» ρήγμα να σπάσει, θα σπάσει.

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρεται και στον αντισεισμικό σχεδιασμό στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι «είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

 

ΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ… ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ

Ειδικότερα ο κ. Ευαγγελίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ήταν λογικό ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Ξάνθη, όπως και στην Αθήνα και παντού. Αλλά είναι πολύ μεγάλη η απόσταση για να επηρεάσει το ένα ρήγμα το άλλο (σ.σ. το ρήγμα της Ανατολίας). Το ρήγμα της Ανατολίας δεν είναι το μόνο ενεργό ρήγμα. Υπάρχουν πολλά, απλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα, που δίνει πολύ μεγάλους, καταστροφικούς σεισμός, αλλά ένα εξάρι στην Ελασσόνα, είναι μακριά για να το επηρεάσει. Αν ήταν 8  (δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση στην περιοχή) ή 7,5 θα σας έλεγα ότι μπορεί, αλλά το 6, όχι.

Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελασσόνα, εξελίσσεται. Δεν έχει τελειώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει τελειώσει. Σίγουρα θα υπάρχουν πάρα πολλοί μετασεισμοί τους επόμενους μήνες. Μπορεί να υπάρξουν και 5.5 ρίχτερ, αλλά επειδή εξελίσσεται δεν μπορώ να σας πω ότι δεν θα γίνει άλλος, ίδιου μεγέθους σεισμός. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει, αλλά δεν το αποκλείω.

 

ΠΙΟ «ΑΣΦΑΛΗΣ» ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ Η ΠΑΜΘ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΩΡΙΜΟ» ΡΗΓΜΑ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ, ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ

Αναφορικά με το αν η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι πιο «ασφαλής» σε σχέση με τους σεισμούς, ο κ. Ευαγγελίδης τονίζει ότι:

Είναι σχετικά πιο «ασφαλής», όσο πηγαίνουμε προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Βέβαια και εκεί υπάρχουν ρήγμα στην περιοχή και τα παρακολουθούμε. Έχουμε και σεισμολογικούς σταθμούς και στην Γρατινή (στην Ροδόπη) και τώρα θα εγκαταστήσουμε (θα το είχαμε ήδη εγκαταστήσει, αλλά μας «έπιασε» ο κορωνοϊός) στην Πρασινάδα (πάνω από το Παρανέστι) έναν ακόμη σταθμό για να πιάσουμε και εκείνη την περιοχή που είχε ένα «κενό», ενώ συγχρόνως σε συνεργασία  με την ΔΕΗ κοιτούμε και τα φράγματα της περιοχές και το σεισμολογικό δίκτυο της περιοχής που έχει σχέση με τα φράγματα. Θεωρώ ότι η περιοχή παρακολουθείται καλά. Υπάρχουν πάρα πολλά ρήγματα σε όλη την Ελλάδα, όπως προανέφερα. Άλλα ρήγματα είναι πιο ενεργά και άλλα λιγότερο. Στην Ελλάδα γενικά δεν μπορούμε να πούμε ότι μια περιοχή είναι ασφαλής. Το ίδιο λέγαμε πριν από χρόνια για τα Γρεβενά και έγινε σεισμός. Απλά μικραίνουν οι πιθανότητες. Και η περιοχή της ΑΜΘ δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που γίνεται ο σεισμός. Δηλαδή ακόμη και αν γίνει ένας σεισμός εκεί, δεν θα έχει σχέση με τον Τύρναβο. Θα είναι ένα «τυχαίο γεγονός» κατά κάποιο τρόπο. Αν υπάρχει ρήγμα, που είναι ώριμο και έτοιμο να σπάσει, θα σπάσει. Το αν θα σπάσει ένα χρόνο νωρίτερα ή πέντε χρόνια αργότερα, δεν έχει διαφορά για εμάς τους σεισμολόγους. Έχετε και την θάλασσα βέβαια, όπου γίνονται οι σεισμοί (Β. Αιγαίο). Εσάς δεν σας απασχολεί το ρήγμα της Ανατολίας. Σας απασχολεί η συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας που μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο και γίνεται η τάφρος του Β. Αιγαιου. Ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, περνά αυτό το ρήγμα και κάτω από την Θάσο και φτάνει ως την Χαλκιδική. Αυτό είναι «ρήξη» που δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν είναι τόσο κοντά σε εσάς. Δηλαδή ναι μεν θα σας επηρεάσει, αλλά είναι θαλάσσιος χώρος.

ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος, αναφορικά με το αν είναι μελετημένος σωστά ο αντισεισμικός σχεδιασμός στην χώρα μας ο κ. Ευαγγελίδης σημειώνει ότι:

Θα έλεγα ότι είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση. Αν δείτε ακόμη και τώρα ότι στον Τύρναβο έγινε ένας σεισμός 6,3 στην κλίμακα ροπής και προχθές ένας 6 και στην ουσία έχουν πέσει κάποια πλινθόκτιστα κτίρια. Πολλά έχουν κριθεί βέβαια επισκευαστέα ή κατεδαφιστέα αλλά το θέμα είναι ότι δεν είχαμε θύματα. Σε μια άλλη χώρα, ένας τέτοιος σεισμός τόσο κοντά σε πόλεις, θα είχε πάρα πολλά θύματα. Οπότε είμαστε σε καλή κατάσταση. Βέβαια είναι και θέμα τύχης πότε γίνεται ο σεισμός (μέρα ή νύχτα) αλλά ο αντισεισμικός σχεδιασμός είναι σχετικά καλός στην χώρα μας.