Με αφορμή την κατάπτυστη ανακοίνωση του κόμματος ΜέΡΑ25 για «δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα»
«Δεν μπορείς να παίξεις με τον ανθρώπινο πόνο – Τεράστιο αποτρεπτικό μέσο για εμάς, ο φράκτης», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Σε μια κατάπτυστη δήλωση, προχώρησε στις 21/9/2022 το κόμμα ΜέΡΑ25, που κάνει λόγο για «δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα», δίνοντας… τροφή στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διασύρει την χώρα μας διεθνώς και μάλιστα την ίδια ημέρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζονταν να απαντήσει στις συκοφαντίες της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας…
Πιο αναλυτικά, η εν λόγω ανακοίνωση με τίτλο «Μητσοτάκης και Ερντογάν ενισχύουν ο ένας τον βαρβαρισμό του άλλου», αναφέρει επακριβώς τα εξής:
«Με τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στα σύνορα μας, που κατ’ επανάληψη έχουμε καταγγείλει ως ΜέΡΑ25, η ελληνική Κυβέρνηση δίνει “τροφή” στον Ερντογάν να διασύρει την χώρα μας διεθνώς. Κάτι τέτοιο έκανε για άλλη μία φορά ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Τελικά Μητσοτάκης και Ερντογάν ενισχύουν ο ένας τον βαρβαρισμό του άλλου».
«ΠΡΟΚΑΛΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ, ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΕΔΩ ΕΠΑΝΩ – ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΨΥΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ»
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στα σύνορα και πως οι φύλακες αυτών, εκλαμβάνουν μια τέτοια ανακοίνωση, την ίδια στιγμή που καταθέτουν την ψυχή τους, προκειμένου να διαφυλάξουν τις πύλες εισόδου της χώρας μας, σεβόμενοι παράλληλα ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές που «εργαλειοποιεί» οι γείτονα χώρα; Πόσο θετικό ή αρνητικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο φράκτης το Έβρου, για τον οποίο ουκ ολίγες φορές το κόμμα Βαρουφάκη ζήτησε το… γκρέμισμά του;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ο οποίος αρχικά τονίζει ότι «προκαλώ και προσκαλώ οποιονδήποτε πολιτικό φορέα, κίνημα κλπ να έρθει επάνω στην περιοχή μας, να δει το έργο των συναδέλφων μας εδώ και χρόνια αλλά και το έργο των χιλιάδων διασώσεων που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν έχει δει το «φως» της δημοσιότητας. Η ερώτηση – όχι μόνο δική μου αλλά και όλων των συναδέλφων μου – είναι πως όλα αυτά τα κόμματα ή κινήματα βγάζουν μόνο αρνητικές ανακοινώσεις και ποτέ δεν έχουν βγάλει μια θετική ανακοίνωση για το έργο μας και για όλες αυτές τις διασώσεις που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία κλπ. Έχουν διασωθεί χιλιάδες άνθρωποι και χιλιάδες παιδιά και εμείς από την πλευρά μας αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Για την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού τα έχουμε πει άπειρες φορές. Για αυτό και προκαλώ και προσκαλώ να δουν πως εργαλειοποιεί η πλευρά της Τουρκίας και μετά το 2020 (την μαζική εισβολή) συνεχίζει. Πριν από 5-6 χρόνια, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, με συνδέσμους που επιχειρούσαν και υπήρχε μια συνεννόηση και μια συνεργασία. Πλέον, έχουν κοπεί όλοι αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα χώρα. Ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας που έχει αυτήν την στιγμή η Τουρκία είναι με τα κυκλώματα των λαθοδιακινητών.
Εμείς βέβαια από την πλευρά μας, δεν στεκόμαστε σε καμία πολιτική. Το μόνο που ζητάμε είναι να έχουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας που είναι στην «πρώτη γραμμή». Δουλεύουμε πραγματικά στα «κόκκινα», με κατάθεση ψυχής, για να κρατήσουμε τα σύνορά μας».
«ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ»
«Και προσωπικά εγώ, αλλά και οι συνάδελφοί μου, όλα αυτά τα χρόνια, αυτά έχουμε προσφέρει – γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι –ρουχισμό, υλικά (και κυρίως για τα μικρά παιδιά) κλπ. Είναι μεγάλο ανθρώπινο βίωμα να συναντάμε πολλές φορές στις υπηρεσίες μας ανθρώπους που δεν τα έχουν καταφέρει είτε από ψύχος είτε από πνιγμό στον Έβρο (που το Χειμώνα είναι πολύ επικίνδυνο) ή ακόμη και μέσα στο δάσος σε περιόδους όπως το Καλοκαίρι. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις και πάρα πολλά τα ανθρώπινα βιώματα που κουβαλούμε. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια για εμένα τουλάχιστον, για τις υπηρεσίες. Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχει τύχει να σώσω οικογένειες, έχει τύχει να μείνει στα χέρια μου πατέρας. Πώς να διαχειριστείς την κατάσταση της γυναίκας του και των μικρών παιδιών; Και πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας. Δεν με επηρεάζει τι θέλει να βγάλει ο καθένας για τον δικό του πολιτικό λόγο και σκοπό. Δεν διανοούμαι όμως συναδέλφους στο Λιμενικό να τρυπούν και να βυθίζουν τουρκικές βάρκες ή βάρκες με γυναικόπαιδα ή ασθενείς ομάδες. Μπορεί να έχω «κατηγορηθεί» μερικές φορές, αλλά τα γυναικόπαιδα και οι ευπαθείς ομάδες είναι κάτι το ανθρώπινο. Μπορεί μερικοί να παθαίνουμε «ανοσία» λόγω της δουλειάς μας (όπως οι γιατροί, οι νοσηλευτές κλπ, ανάλογα το επάγγελμα) αλλά δεν μπορείς να παίξεις με τον ανθρώπινο πόνο».
«ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, Ο ΦΡΑΚΤΗΣ – ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ – ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Β’ ΖΩΝΗΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» για το αν διαδραμάτισε αρνητικό ή θετικό ρόλο η δημιουργία του φράκτη, ο ίδιος απαντά ότι «ο φράκτης για εμάς, ως αποτρεπτικό μέσο, ως μέσο διευκόλυνσης για τα εγκληματικά κυκλώματα των λαθροδακινητών που επιλέγουν και ξεγελούν ανθρώπινες ψυχές (και το βλέπουμε καθημερινά) είναι ένα τεράστιο «εργαλείο» για την δουλειά μας. Από εκεί και πέρα, δεν θα σταθούμε σε πολιτικές του κάθε φορέα. Η δουλειά μας είναι να φυλάμε τα σύνορά μας. Για αυτό έχουμε ορκιστεί και αυτό θα κάνουμε όσο είμαστε γεροί. Περιμένουμε άλλους 250 συναδέλφους. Είναι σε τελικό στάδιο η διαδικασία και σε λίγες ημέρες θα ορκιστούν, θα μπουν στις 15-20 Οκτωβρίου στην Σχολή Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο, θα κάνουν την θεωρητική τους εκπαίδευση και περί τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, θα τους έχουμε στις υπηρεσίες μας. Είναι σίγουρα μια σημαντική ενίσχυση. Βέβαια εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι και οι περιοχές της Β’ Ζώνης (Νομός Ροδόπης, Νομός Ξάνθης, Νομός Δράμας, Νομός Καβάλας) όπου και εκεί οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν έναν μεγάλο «Γολγοθά», έχουν αποδυναμωθεί πολύ. Και εκεί – πέρα από τον Έβρο που είναι η «πρώτη γραμμή» και υπάρχει μια σημαντική ενίσχυση – χρειάζονται ενίσχυση».