Χρ. Μέτιος: «Με σταθερά τεχνοκρατικά και νομικά βήματα…» – Κ. Ζαγναφέρης: «Αισιόδοξοι για το έργο πνοής του Ξανθιώτικου κάμπου»

Γόνιμος διάλογος αλλά και…μικροεντάσεις στην χθεσινή σύσκεψη των φορέων, στην Π.Ε Ξάνθης για το αρδευτικό

Τι δηλώνουν οι βουλευτές και ο νομικός του έργου…

Σύσκεψη για «το έργο μεταφοράς υδάτων του Νέστου στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής», κατόπιν της σχετικής υπ’αρ. 1455/2018 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων αλλά και των δύο εκ των τριών Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με πρωτοβουλία του Αντιπ/ρχη Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος, από τον οποίο όμως δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις, αφού πρώτα έγινε μια σύντομη αναφορά από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ΠΑΜΘ για την εν λόγω υπόθεση στο ΣΤΕ, κ. Νίκο Γεννάδιος.

Ακολούθως τοποθετήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, που τόνισε την σημαντικότητα του αρδευτικού έργου για την περιοχή, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Κωνσταντίνος Χατζηελευθεριάδης, ο Προιστάμενος Πολιτικής Γης της ΠΑΜΘ κ. Τάσος Παράσχου, ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστωνίδας, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ κ. Φώτης Καραλίδης, ο κ. Γιώργος Καμπάς από την Διεύθυνση Υδάτων και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα Κοσμίδου.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, μίλησαν από πλευράς κυβέρνησης οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης και Χουσεΐν Ζειμπέκ, ενώ η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη για συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη στην Αθήνα και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο να «μοιράζει» τις αρμοδιότητες (νομικές και τεχνικές) σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΧΡ. ΜΕΤΙΟΣ: «ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι «ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα σύσκεψη η σημερινή. Ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για το συγκεκριμένο έργο που αφορά το αρδευτικό του Νέστου για να μπορούν να αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα. Έργο που είχε ξεκινήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από χρόνια, δημοπρατήθηκε, έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να οριστικοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ και σήμερα έχουμε μια απόφαση. Για να δούμε όμως την εξέλιξη του έργου θα πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα. Πρώτον θα πρέπει να δούμε νομικά αν μπορούμε να πάμε στους επόμενους αναδόχους ή όχι,  επειδή ο ανάδοχος που είχε προκύψει από τον διαγωνισμό δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή. Δεύτερον, σίγουρα απαιτείται μια επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων (αλλά και των υπολοίπων όρων) αφού υπάρχουν και θέματα που μεταβάλλονται με την νομοθεσία (κάτι που παρά τις παρατηρήσεις που υπήρξαν θεωρώ ότι με καλή διάθεση μπορεί να προχωρήσει και να έχουμε αποτελέσματα) και βέβαια το τρίτο είναι η εύρεση χρηματοδότησης. Αυτό σαφώς είναι και το πιο δύσκολο γιατί μιλούμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό (50 εκατ. για την α΄φάση και 100 εκ. για την β φάση) που είναι θέμα του υπουργείου βέβαια. Ωστόσο η πρώτη εκτίμηση που μας μεταφέρθηκε και από τους Βουλευτές Ξάνθης και σε επικοινωνία που είχαμε με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη, είναι ότι θα πάμε μάλλον για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Αυτά για αρχή. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε όλα τα παραπάνω και έτσι αναλάβαμε εμείς ως περιφέρεια να το κάνουμε, για να μπορέσουμε μετά και εφόσον έχουμε πλήρη ωριμότητα του φακέλου, να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Συνήθως έχουμε καθυστερήσεις σε τόσο μεγάλα έργα. Προκύπτουν πολλές φορές αυτά τα προβλήματα. Θεωρώ ότι εφόσον απαντήσουμε στις δύο ενότητες θεμάτων (νομικά και τεχνικά) θα μπορέσουμε μετά να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση».

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ…ΠΝΟΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ»

Από την πλευρά του ο  Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη σύσκεψη έπρεπε να γίνει και καλώς έγινε γιατί ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Το πρώτο θετικό σημείο είναι πως η απόφαση του ΣτΕ είναι υπέρ μας. Δεύτερο θετικό στοιχείο, είναι ότι δεν υπάρχει υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να διαφωνεί με την υλοποίηση του έργου. Από εκεί και πέρα, οι ενστάσεις που υπάρχουν είναι δευτερευούσης σημασίας, ενώ ένα ακόμη θετικό είναι ότι πλέον δεν μπορούν να προσβάλλουν οποιαδήποτε απόφαση της πολιτείας. Είμαστε αισιόδοξοι και πρέπει να μεταβούμε στην Αθήνα και να συζητήσουμε με τον υπουργό (από την στιγμή που και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς είναι σύμφωνοι στην υλοποίηση του έργου). Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά αυτό το έργο που θα δώσει «πνοή» στον αγροτικό κόσμο του νομού μας, θα υλοποιηθεί. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, το ποσό των 50 ή των 100 εκατομμυρίων είναι αμελητέο και μπορεί να βρεθεί εύκολα. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και να ξεπεραστούν τα λίγα γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν την περιβαλλοντική μελέτη και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Αν δώσει ο υπουργός εντολή στους παλιούς μελετητές ή αν γίνει κάποια ανάθεση, αυτό είναι κάτι που τακτοποιείται το αργότερο σε ένα εξάμηνο».

Ν. ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ: «ΠΟΛΥ ΠΙΟ…ΩΡΙΜΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ»

Για το νομικό κομμάτι και την απόφαση – σταθμό του Συμβουλίου της Επικρατείας, μίλησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΠΑΜΘ για την εν λόγω υπόθεση κ. Νίκος Γεννάδιος. Ειδικότερα ο ίδιος, επισήμανε ότι «είναι όντως μια ευχάριστη εξέλιξη η απόφαση αυτή, παρά το ότι άργησε. Σε αυτό το κομμάτι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, καθώς ήταν τέτοιες οι διαδικασίες του ΣτΕ και αργούν αυτές οι αποφάσεις. Κρίθηκε το θέμα δικαστικά και εξαντλητικά. Η απόφαση κρίνει σε πολλές λεπτομέρειες το θέμα των περιβαλλοντικών όρων του έργου και ουσιαστικά εξουδετερώνει τις ενστάσεις που υπήρχαν από τους διάφορους φορείς. Από την άλλη όμως, εκτός από την απόφαση του ΣτΕ έχουμε και αλλαγή πλαισίου. Έχουμε δηλαδή εφαρμογή διαχείρισης υδάτων σε εθνικό σχέδιο, έχουμε περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης υδάτων καθώς και επιμέρους σχέδια διαχείρισης του ποταμού Νέστου, όπου εντάσσεται το συγκεκριμένο έργο. Αυτό σημαίνει ότι έχει επανελεγχθεί και μάλιστα έχει συμπεριληφθεί και στο επικαιροποιημένο σχέδιο της λεκάνης απορροής του Νέστου που έγινε το 2017, οπότε έχουμε πολύ νεότερα στοιχεία και πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο (το οποίο και έλεγξε με την σειρά του τις προδιαγραφές του έργου) κατά συνέπεια είναι πολύ πιο «ώριμο» το έργο αυτό για να υλοποιηθεί, γιατί είναι χαρακτηρισμένο «περιβαλλοντικό». Κάτι στο οποίο ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης είχε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση, πλην όμως οι ενστάσεις των οικολόγων (που δεν κρίθηκαν βάσιμες τελικά) εμπόδισαν την εξέλιξη και δεν ευτύχισε να δει το σημερινό αποτέλεσμα. Όλη αυτή η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα του έργου και όλος ο σκοπός του που έγκειται στο να αναβαθμίσει ουσιαστικά τα υδάτινα διαμερίσματα και να δημιουργήσει συνθήκες και για τους αγρότες αλλά και για το περιβάλλον και τους οικοτόπους, νομίζω ότι είναι σε πολύ καλή «φάση» και με τον συντονισμό που θα ξεκινήσει από σήμερα, με όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ γρήγορα και πιο απτά αποτελέσματα και το έργο θα «ευτυχίσει» να μπει σε διαδικασία υλοποίησης το συντομότερο. Μάλιστα θεωρώ ότι με τα προηγούμενα και με την εξαντλητική ανάλυση των ζητημάτων, δεν μπορεί να σταθεί ξανά για τους ίδιους λόγους, προσφυγή. Δεν θα έχει «τύχη». Έχουν δικαίωμα να το κάνουν βέβαια, αλλά δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα «μπλοκάρουν» ξανά το έργο με τα ίδια επιχειρήματα. Και μάλιστα το εθνικό σχέδιο που έχει γίνει είναι πολύ πιο αυστηρό. Κατά συνέπεια έχουμε πολύ περισσότερα «εργαλεία» για να πείσουμε το ΣτΕ, το οποίο πια ξέρει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να προχωρήσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους».

ΓΡ. ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ 2000 – ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»

Από κυβερνητικής πλευράς ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης τόνισε ότι «όπως γνωρίζετε είχε προσβληθεί στο ΣτΕ, η μελέτη της δεκαετίας του 2000 για το αρδευτικό από διάφορες οικολογικές οργανώσεις. Σήμερα ενημερωθήκαμε από τον Νομικό Σύμβουλο της Αντιπεριφέρειας ότι υπάρχει απόφαση η οποία απέρριψε αυτές τις προσφυγές. Από εκεί και πέρα, παίρνοντας ως δεδομένο ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά και δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει το αρδευτικό όσον αφορά το κομμάτι του Νομού Ξάνθης και ακούγοντας τους υπηρεσιακούς φορείς σήμερα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Υπουργός κ. Αραχωβίτης γνωρίζει για την παρούσα σύσκεψη και μας είπε ότι θα περιμένει να λάβει την απόφαση του ΣτΕ. Σίγουρα βέβαια, από εκεί και έπειτα, χρειάζεται επικαιροποίηση του έργου, κάτι που ακούσαμε άλλωστε και από τους υπηρεσιακούς και επιστημονικούς φορείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Τα χρήματα που είχαν προϋπολογισθεί την δεκαετία του 2000, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν γιατί έχουν πάει σε άλλα προγράμματα. Η πρόθεση του υπουργείου βεβαίως και υπάρχει σχετικά με το ότι το έργο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έπρεπε να γίνει πολλά χρόνια πριν, από την δεκαετία του 1980. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα αρδευτικό δίκτυο σε όλο τον κάμπο της Ξάνθης για αν δίνει την δυνατότητα στους αγρότες μας να παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Σας θυμίζω ότι στον κάμπο της Χρυσούπολης όπου η άρδευση γίνεται από αρδευτικό δίκτυο, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο και όπως καταλαβαίνετε ο ανταγωνισμός είναι δυσανάλογο. Αυτό θα έπρεπε να έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Υπάρχει διάθεση από την σημερινή κυβέρνηση για να υλοποιηθεί το έργο, αφού βεβαίως γίνουν τα προηγούμενα βήματα, για να ακολουθήσει το επόμενο βήμα που αφορά στην εξεύρεση χρηματοδότησης για να ξεκινήσει επιτέλους αυτό το έργο και να έχουν κάποια στιγμή οι αγρότες μας αρδευτικό δίκτυο, όπως πραγματικά αρμόζει στον κάμπο μας και επιτέλους να ανέβει το εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας».

 

Χ. ΖΕΪΜΠΕΚ: «ΠΡΩΤΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«Ήταν πολύ σημαντική και αποτελεσματική η συνάντηση αυτή. Βεβαίως τώρα έχουμε άλλες εξελίξεις, επειδή υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ. Η άποψή μας είναι ότι χρειάζεται η επικαιροποίηση της μελέτης γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Συμφωνούμε πως το αρδευτικό θα πρέπει να γίνει, όμως υπήρξαν και τότε ενστάσεις αναφορικά με το πώς θα γινόταν. Το να διασχίζει δηλαδή τον Νομό Ξάνθης και να πηγαίνει στον Νομό Ροδόπης, είναι κάτι που πρέπει να το δούμε. Επίσης θα πρέπει να δούμε και την ποσότητα (όπως ειπώθηκε κατά την σύσκεψη). Ωστόσο σημασία έχει το ότι πρέπει ο κάμπος της Ξάνθης να έχει άρδευση ώστε να μειωθεί το κόστος των παραγωγών, αφού αυτήν την στιγμή σε ένα μεγάλο κομμάτι δεν υπάρχει άρδευση. Αυτό βέβαια έπρεπε να γίνει από την δεκαετία του ’80. Υπήρξε δηλαδή και μια αμέλεια των ανθρώπων που διοικούσαν την περιοχή. Βέβαια αυτά πέρασαν, αλλά δεν πρέπει να τα ξεχνούμε. Από εδώ και έπειτα πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο άρδευσης και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, τους πανεπιστημιακούς, τον φορέα διαχείρισης υδάτων κλπ, να γίνει ένα αποτελεσματικό έργο το οποίο θα δώσει μια βιώσιμη λύση και να μην ξαναέρθουμε μετά να κάνουμε…μπαλώματα. Η λογική λέει ότι μπορεί να γίνει η ένταξη του έργου σε κάποια προγράμματα (αφού το ΕΣΠΑ ανοίγει το 2021), ωστόσο μπορεί να βρεθούν και κάποιοι εθνικοί πόροι. Το αρμόδιο υπουργείο κινείται στην άποψη ότι αυτό το έργο πρέπει να γίνει, αλλά θα πρέπει να το δούμε σε όλο το φάσμα του και βέβαια να δοθεί μια οριστική λύση της άρδευσης στον τόπο μας» υπογράμμισε από την δική του πλευρά ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ.