Ξεκίνησαν από την Μ. Δευτέρα οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην ΑΜΘ
Επίγεια και εναέρια συνεργεία «ποντάρουν» στην αποτελεσματικότητα της προνυμφοκτονίας
Ξεκίνησε από τις 2 Απριλίου, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόγραμμα που περιλαμβάνει ψεκασμούς επίγειους αλλά και εναέριους και ειδικότερα σε χαρτογραφημένα σημεία της περιφέρειας, όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος των κουνουπιών, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Χρήστος Τερτσούδης, ο οποίος εξηγεί ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι η προνυμφοκτονία.
«ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ…»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2018 ξεκίνησε από τις 2 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Αν απαιτηθεί βέβαια θα δοθεί και παράταση. Για την ιστορία, πέρυσι ξεκίνησε στις 3 Απριλίου, ενώ οι ψεκασμοί διήρκησαν μέχρι και τον Οκτώβριο. Πιστώσεις υπάρχουν, εφόσον η σύμβαση εκτελείται για το 2017-2018-2019 αφού ο διαγωνισμός έγινε για τρία έτη το 2016. Κατά την εναρκτήρια εβδομάδα, βγάλαμε από δύο επίγεια συνεργεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ενώ σήμερα έχουμε από τέσσερα και πέντε συνεργεία σε κάθε Π.Ε με την προοπτική να τα αυξήσουμε ειδικά στον Έβρο που έχουμε διπλάσιες εστίες λόγω και των πλημμυρών, ώστε μέχρι την Παρασκευή να ανέρχονται σε δέκα. Χθες ξεκίνησαν και οι ψεκασμοί από αέρος με ελικόπτερο στην περιοχή της Καβάλας και συγκεκριμένα στην Χρυσούπολη και άλλες περιοχές, όπου είναι καταγεγραμμένες ως εστίες παραγωγής. Κυρίως όμως σε περιοχές του Δήμου Νέστου με ορυζώνες».
«ΜΕΓΑΛΗ Η…ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΛΟΓΩ ΟΡΥΖΩΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ…»
Αναφορικά με την περιοχή της ΑΜΘ στην οποία το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι εντονότερο, ο κ. Τερτσούδης επισημαίνει πως «είναι ο Έβρος λόγω και των ορυζώνων της γείτονας χώρας. Και εμείς έχουμε ορυζώνες στην Ορεστιάδα, αλλά είναι λίγα τα στρέμματα. Επειδή είναι καταγεγραμμένα και χαρτογραφημένα, ψεκάζουμε με ελικόπτερα και μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά μας με τους ψεκασμούς είναι εύκολη σε αυτά τα σημεία. Το πρόβλημα όμως στον Έβρο, είναι ότι εκτός από 100.000 περίπου στρέμματα που θα ψεκάσουμε γενικά, όπως την περασμένη χρονιά, φέτος έχουμε άλλα… 95.000 στρέμματα από τις πλημμύρες. Εν τω μεταξύ και στην Τουρκία υπάρχουν πλημμύρες, εκτός των ορυζώνων που υπάρχουν. Για αυτό λοιπόν στον Έβρο θα δώσουμε την μεγαλύτερη μάχη κατά των κουνουπιών και για αυτό έχουμε δύο ελικόπτερα, ένα σε Ορεστιάδα και ένα σε Αλεξανδρούπολη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν τους ψεκασμούς το ερχόμενο Σάββατο…»
«ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΕ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ…»
Σε ο,τι αφορά τον Νομό Ξάνθης, τα σημεία στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, σύμφωνα με τον κ. Τερτσούδη «είναι στα υδροτοπικά συστήματα της Βιστωνίδας και του Νέστου και στις παράκτιες περιοχές αλλά και κατά μήκος της Εγνατίας. Είναι καταγεγραμμένα και χαρτογραφημένα όλα αυτά τα σημεία . Βέβαια κάνουμε και μια έκκληση προς τους πολίτες. Αν κάποιος αντιληφθεί ότι υπάρχει εστία παραγωγής κουνουπιών σε κάποιο σημείο, μπορεί να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Υγείας ή στην Περιφερειακή Ενότητα, οπότε θα ενημερωθούμε και θα στείλουμε άμεσα συνεργείο. Υπάρχουν «ετοιμοπόλεμα» συνεργεία αυτήν την στιγμή και στον Νομό Ξάνθης. Σήμερα μάλιστα, θα έχουμε και ψεκασμούς με ελικόπτερο, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».
«ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Η ΠΡΟΝΥΜΦΟΚΤΟΝΙΑ…»
«Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι η προνυμφοκτονία, η οποία είναι και πιο οικονομική και πιο αποτελεσματική και λιγότερο βλαπτική για το περιβάλλον» εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «χρειάζονται επίσης, ακριβής γνώση των ειδών των κουνουπιών που ενδημούν στην περιοχή αλλά και χαρτογράφηση των σημείων παραγωγής. Αυτά τα έχουμε, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες παραγωγής τις οποίες γνωρίζουμε και εμείς και οι δήμοι που μας έχουν υποδείξει τα σημεία. Συνεπώς αν υπάρξει καινούρια εστία και την αντιληφθεί κάποιος δημότης, μπορεί να μας ειδοποιήσει για να στείλουμε συνεργείο».