Χρ. Τοψίδης: Ακόμη στο… «περίμενε» για την διευθέτηση του 12»

Από υπουργό σε υπουργό τα επιμελητήρια και οι επιχειρηματίες

Νέος κύκλος συναντήσεων το επόμενο διάστημα

Για το μεγάλο «αγκάθι» των επιχειρήσεων της Θράκης, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση του 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας, που διατηρούσε θέσεις εργασίας στην περιοχή και αποτελούσε ένα κίνητρο για όλους τους επαγγελματίες, μίλησε στην «Θ» ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου ΑΜΘ και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

 

«ΤΟ 12% ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος ανέφερε επακριβώς ότι «πραγματικά το 12% είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την Θράκη και γενικότερα την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και κάποιες άλλες περιοχές που είχαν ενταχθεί σε αυτό το αναπτυξιακό κίνητρο, όπως το λέμε εμείς. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό προσκρούει στην ευρωπαϊκή  νομοθεσία και ότι είναι μη ανταγωνιστικό για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Έτσι λοιπόν, εμείς ως επιμελητήρια κάναμε και γνωμοδότηση για να δούμε πως θα μπορούν να πληρωθούν τα οφειλόμενα χρήματα στις επιχειρήσεις γιατί όπως γνωρίζετε, το 12% ήταν επιδότηση κόστους εργασίας. Ο επιχειρηματίας το αξιολογούσε αυτό και το ενσωμάτωνε στο τελικό προϊόν. Τα βασικά έξοδα ενός προϊόντος είναι το ενεργειακό κόστος, το εργατικό κόστος και η πρώτη ύλη. Επομένως αυτό το είχαν συμπεριλάβει στην τελική αξία ενός προϊόντος και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να το επιστρέψουν στις τράπεζες και με τόκους».

twelve percent on white background. Isolated 3D illustration

«ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ – ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 12%»

«Εμείς ως επιμελητήρια είχαμε κάνει λοιπόν την γνωμοδότηση, είχαμε πάει και σε αυτήν την κυβέρνηση και στον τότε υπουργό κ. Σταθάκη, του καταθέσαμε όλα τα έγγραφα, είχε πει ότι θα κάνει μια ομάδα από την δική του πλευρά για να δουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν τουλάχιστον για να πάρουμε τα οφειλόμενα, γιατί μετά το 2015 βγήκε η γνωμοδότηση ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτό. Βέβαια δεν έγινε αλλαγή νόμου, γιατί ένας νόμος καταργείται με νόμο. Από εκεί και πέρα, κάναμε ένα καινούργιο όργανο , το περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο τον Νοέμβριο και είπαμε ότι μετά τις γιορτές θα επιδιώξουμε να κάνουμε συναντήσεις με τους υπουργούς και τις επόμενες ημέρες και εγώ ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου, θα κοιτάξουμε να ανακινήσουμε το θέμα» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό το θέμα μας απασχολεί συνεχώς. Περάσαν τρεις συγκυβερνήσεις, έχουμε πάει σε 7 με 8 υπουργούς και κάθε φορά ξεκινούμε από την αρχή. Αυτό που τους είχαμε πει εμείς είναι να το αφήσουν σε επίπεδο τεχνοκρατών, στην ουσία στους διευθυντές των υπουργείων, έτσι ώστε να έχει μια συνέχεια και να μην ξεκινούμε κάθε φορά από την αρχή. Αυτήν την στιγμή είμαστε στο σημείο…μηδέν».

«ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΘΑ ΤΟΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ»

«Πραγματικά οι επιχειρηματίες έχουν δίκιο. Έχουν μια συνεργασία με τον ΣΕΒ που «τρέχει» παράλληλα αυτό το θέμα, εγώ συζητώ τουλάχιστον καθημερινά με τον εκπρόσωπό τους που είναι και στο δίκτυο ακριτικών νομών όπου συμμετέχουν όλες αυτές οι περιοχές. Προσπαθούμε να προσεγγίζουμε περισσότερο την κυβέρνηση και να τους πείσουμε ότι αυτό το αναπτυξιακό κίνητρο οι επιχειρηματίες το είχαν συμπεριλάβει στο κόστος του τελικού προϊόντος και πρέπει να το πάρουν» επισήμανε επίσης ο κ. Τοψίδης, σημειώνοντας ότι «μέσα στον επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την συνάντηση με τον υπουργό θα σας ενημερώσουμε για τα νεότερα. Ήταν ένα κίνητρο το οποίο συμπεριλάμβανε μάλιστα, μέσα στον σχεδιασμό του πολλές επιχειρήσεις που ήρθαν να επενδύσουν στην Θράκη. Ξέρουμε ότι η Βιομηχανική Περιοχή της Ροδόπης, είχε μέσα 120 επιχειρήσεις, σήμερα έμειναν…10. Στην Ξάνθη από τις…40 σήμερα έμειναν 7-8. Κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις δεν είχαν ιδιοκτήτες γέννημα – θρέμμα της περιοχής. Ήρθαν από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και για αυτό το αναπτυξιακό κίνητρο και σήμερα έρχεται η κυβέρνηση χωρίς καμία προειδοποίηση και λέει «κύριοι και δεν σας δίνω το 12% και από το 2015 και μετά, με γνωμοδότηση και όχι με νόμο, σας το καταργώ», επειδή δεν έγινε σωστά την διαδικασία η ελληνική κυβέρνηση να το γνωστοποιήσει την ώρα που έπρεπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μα αφού ενδιαφέρεται η ελληνική κυβέρνηση, γιατί δεν βρίσκει από τα έκτακτα έσοδα ή από άλλους πόρους; Είναι 250 εκατομμύρια είναι. Δεν είναι μεγάλο το ποσό που θα ικανοποιήσει τόσες επιχειρήσεις γιατί όπως ξέρετε, τα λεφτά αυτά θα πέσουν μέσα στην αγορά. Θα κινηθεί η αγορά, θα πέσουν στην δική μας κοινωνία, θα τονώσουν την οικονομία μας και μάλιστα σήμερα που υπάρχει έλλειψη ρευστότητας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά αυτά θα τα κάνουν προϊόν. Ούτε βίλες ούτε κότερα. Αυτή ήταν η εποχή του…2000 που έχει περάσει ανεπιστρεπτί».