Χρ. Βαρδικελδόγλου: Λείπει από όλους μας το φεστιβάλ, αλλά δεν φθίνει ο θεσμός

????????????????????????????????????

«Χαμένο» για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», πλην όμως…

Σε καλή «μοίρα» το κτιριακό του σχολείου – Ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να πραγματοποιείται το όνειρο, σημειώνει στην «Θ» ο Δ/ντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος λόγω επιδημιολογικής κατάστασης, παραμένει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» ή αλλιώς το γνωστό Χατζιδάκειο Φεστιβάλ που αποτελεί τον τρίτο, ιδιαίτερο πολιτιστικό θεσμό της Ξάνθης και φιλοξενεί μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ένας θεσμός που ναι μεν «παγώνει» για δεύτερη χρονιά λόγω CoviD-19, ωστόσο όμως δεν «σβήνει» αφού κατάφερε να «παγωθεί», όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται και στις θετικές εξελίξεις του κτιριακού θέματος του σχολείου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατά την συνάντηση του Συλλόγου Γονέων με τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη.

ΠΑΥΣΗ ΔΥΟ ΕΤΩΝ, ΑΛΛΑ…ΔΕΝ «ΦΘΙΝΕΙ» Ο ΘΕΣΜΟΣ – ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ειδικότερα ο ίδιος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Αυτήν την στιγμή, στην Ξάνθη, τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης είναι οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Καρναβάλι και το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Ας πούμε ότι κάναμε μια παύση δύο ετών. Ελπίζω ότι του χρόνου θα «τρέξει» και πάλι ο θεσμός. Όσον αφορά στο αν «φθίνει» νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί μια καλή παρακαταθήκη μετά από τόσα χρόνια, αλλά και με την ποιότητα της εκπαίδευσης που παράγει το Μουσικό Σχολείο, όχι μόνον από παιδαγωγική και διδακτική άποψη αλλά και από την άποψη λειτουργίας του σχολείου.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε εφαρμόσει έναν τρόπο επικοινωνίας με μαθητές και γονείς, που μας έχει καθιερώσει και μας «αποζητούν». Έχουμε ήδη τηλεφωνήματα ώστε να «διασφαλίσουν» ότι θα τους πάρουμε στο σχολείο. Είχα δηλαδή ήδη κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Σίγουρα δεν είναι καλό (σ.σ. η ακύρωση του φεστιβάλ για δεύτερη χρονιά) αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον το σχολείο έχει ένα καλό Brand Name που νομίζω ότι μας κρατά ψηλά. Σίγουρα λείπει και σε εμάς αλλά και στα παιδιά. Φανταστείτε ότι τα παιδιά που μπήκαν πέρυσι στην Α΄Γυμνασίου, δεν είχαν την χαρά του να νιώσουν το συναίσθημα αυτής της εκδήλωσης – δηλαδή αυτό που μας καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια – και το κομμάτι της συμμετοχής, της πρόβας, της αγωνίας, της κοινωνικοποίησης και γνωριμίας με άλλα παιδιά (από άλλες πόλεις) της ίδιας «συνομοταξίας» (ας μου επιτραπεί) και βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τα άλλα Μουσικά Σχολεία. Έγιναν οχλήσεις από άλλα σχολεία που συμμετέχουν. Και πέρυσι ακόμη, πριν την ανακοίνωση της ακύρωσης του φεστιβάλ, πολλά συγκροτήματα Μουσικών Σχολείων ήταν έτοιμα να επισκεφθούν την πόλη μας. Και ήδη απο φέτος έχω συζητήσει με πολλούς διευθυντές από άλλα Μουσικά Σχολεία για του χρόνου και ευελπιστούμε ότι και θα κάνουν εκδρομή στην πόλη της Ξάνθης και θα μπορέσουν να ξαναζήσουν αυτό το φεστιβάλ, πρώτα ο Θεός. Θέλω να πιστεύω ότι θα λυθεί αυτό και ότι θα μπορέσουμε να μπούμε όλοι σε μια κανονικότητα, που λείπει από όλους μας.

ΣΕ ΚΑΛΗ «ΜΟΙΡΑ» ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Σε ο,τι αφορά στο κτιριακό ζήτημα του Μουσικού Σχολείου, ο κ. Βαρδικελδόγλου, σημείωσε ότι:

Έπειτα από συνεννόηση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων – καθώς από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκομαι σε αναρρωτική άδεια – αποφασίσαμε να επισκεφθούν και τον Δήμαρχο Αβδήρων και τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Τσιλιγγίρη, ώστε να «πιέσουν» επάνω σε αυτό το θέμα, γιατί είναι ένα θέμα που μας «ταλανίζει» χρόνια. Προσωπικά είμαι από το 2006, κάθε χρόνο ετοιμάζονται φάκελοι και ως έναν «μαγικό» τρόπο γυρίζουμε πίσω, αντί να πηγαίνουμε μπροστά. Η τελευταία εξέλιξη είναι (όπως είπε στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και μου μετέφεραν και εμένα) ότι ο φάκελος είναι ήδη στην ΚΤΥΠ και ότι η ΚΤΥΠ έχει αναλάβει να «τρέξει» τις μελέτες – γιατί χρειάζονται κάποια χρήματα για μελέτες – και σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ξάνθης όσον αφορά στην χρηματοδότηση, το σχολείο είναι σε πολύ καλή μοίρα. Αυτά μας είπαν και προσωπικά περιμένω να λήξει και το θέμα της πανδημίας για να μπορέσω να επισκεφθώ και το Υπουργείο Παιδείας και την ΚΤΥΠ για να έχω μια προσωπική άποψη γενικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Σίγουρα είναι θέμα του δήμου αλλά και εμείς έχουμε άμεσο συμφέρον, οπότε και εμείς σαν σχολείο θέλουμε να γίνει το συντομότερο, διότι πέρυσι «διώχναμε» παιδιά. Έχουμε 225 παιδιά και διώξαμε 30 τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε, όπως επίσης θα μπορούσαμε να έχουμε και πολλά περισσότερα. Πλέον αξίζει σε αυτό το σχολείο – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – να έχει ένα αντίστοιχο και ανάλογο κτίριο ώστε τα παιδιά να έχουν όλες τις ανέσεις και όλα τα εχέγγυα για να μπορούν να δουλέψουν και να παράξουν καλύτερο έργο. Είναι έργο «πνοής» και όπως είχα πει και στον κύριο δήμαρχο, θα είναι προσωπική «νίκη» τόσο δίκη μας όσο και δική του. Το καλό είναι ότι έχουμε σύμμαχο και τον Δήμαρχο (που το θέλει) και τον κ. Τσιλιγγίρη (που επίσης το θέλει) όπως το θέλουμε και εμείς και όλοι. Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να πραγματοποιείται το όνειρο.