Χρήστες ναρκωτικών ετών…13.5, την ώρα που «βυθίζονται» τα ΚΕΘΕΑ

Χασίς, «ποτ πουρί» και «σίσα» κάνουν θραύση σε εφήβους αλλά και…ενηλίκους

Π. Διούδη και Χρ. Σταμπουλής μιλούν στην «Θ» για την πρόληψη του φαινομένου και για την καταστολή του, αντίστοιχα

 

«Ανήλικη μαθήτρια κάπνιζε…χασίς σε προαύλιο σχολείου».
«Ναρκωτικά στα σχολεία: Ανήλικοι μαθητές «ντίλερ» με 1.000 ευρώ κέρδος την ημέρα».
««Ποτ πουρί»: Το νέο, φθηνό και άκρως επικίνδυνο ναρκωτικό που κάνει θραύση…»
Αυτοί είναι μόνον…μερικοί από τους τίτλους «ειδήσεων» που περιγράφουν την κατάσταση με τα ναρκωτικά και την χρήση τους όχι μόνον από ενηλίκους, αλλά και…ανηλίκους.
Και μπορεί στις περισσότερες των περιπτώσεων να πρόκειται «απαγορευμένες» ουσίες, όπως η κάνναβη,  με τις οποίες 14χρονα παιδιά έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά μαζί τους, ωστόσο στον «κόσμο» των εξαρτησιογόνων ουσιών, έχει μπει και ένα φθηνό ναρκωτικό που ακούσει στο όνομα «ποτ πουρί» και το οποίο αγοράζεται έναντι είκοσι ευρώ για δέκα χρήσεις.
Το «ποτ πουρί» μοιάζει με μαριχουάνα αλλά είναι πολύ πιο επιβλαβές, καθώς παράγεται από μείγματα βοτάνων και τεχνητών αρωμάτων, ενώ όλα τα συστατικά του είναι νόμιμα. Στον ίδιο…εξαρτησιογόνο «κόσμο» έχει μπει και μια φθηνή παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που ονομάζεται «σίσα».
Δυστυχώς τα ναρκωτικά έχουν μπει σε πολλές ζωές (ενήλικες και ανήλικες) και όλα αυτά την στιγμή που συνεχίζει να δυναμιτίζεται η απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη, με τα ΚΕΘΕΑ να βρίσκονται σε «αδιέξοδο», με κλείσιμο των μονάδων και δραματικές συνέπειες για χιλιάδες εξαρτημένους και χιλιάδες οικογένειες που θα βρεθούν αβοήθητοι σε όλη τη χώρα.
Για τους ανήλικους χρήστες ναρκωτικών  και την…πρόληψη του κακού, αλλά και την επέμβαση της αστυνομίας καθώς και την διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση συλλήψεων ανηλίκων για χρήση ή διακίνηση, μίλησαν στην «Θ» η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης – «Έκφραση» κ. Παγώνα Διούδη καθώς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Χρήστος Σταμπουλής.

 

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΕΘΕΑ ΚΑΙ ΟΚΑΝΑ – ΑΠΟ ΤΑ 13.5 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ»

Ειδικότερα η κ. Διούδη ανέφερε ότι «ο ρόλος του ΚΕΘΕΑ είναι σαφώς σημαντικός. ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ είναι δύο οργανισμοί κατά των ναρκωτικών. Στην ουσία είναι δύο κρατικοί φορείς που αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους. Για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του φαινομένου των ναρκωτικών. Επομένως σαφώς και είναι σημαντική η παρουσία και των δύο στον ελλαδικό χώρο.
Η ηλικία έναρξης πειραματισμού και χρήσης με νόμιμες ή παράνομες ουσίες είναι γύρω στα 14 χρόνια ή και πιο κάτω (13.5 χρόνια). Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαινόμενο των εξαρτησιογόνων ουσιών, απασχολεί παιδιά και κυρίως εφήβους μικρής ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι μια συζήτηση που αφορά τους παράγοντες κινδύνου και τους παράγοντες προστασίας που σχετίζονται με την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρές ηλικίες. Δεν θα περιμένουμε να φτάσει στα 15 ένα παιδί για να του μιλήσουμε για τις αιτίες που σχετίζονται με τις εξαρτησιογόνες ουσίες ή για τις συνέπειες της χρήσης αυτών των ουσιών. Η ενημέρωση και η πρόληψη θα πρέπει να γίνεται από το δημοτικό».

 

«ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ..ΒΛΑΒΕΡΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ»

«Η πρόληψη, σαφώς δεν έχε να κάνει μόνο με την ενημέρωση για το τι κακό κάνουν οι ουσίες. Τα περισσότερα παιδάκια το γνωρίζουν ότι είναι «βλαβερά» τα ναρκωτικά και ότι οι συνέπειες είναι αρνητικές. Αυτό στο οποίο χρειάζεται να επικεντρωθούμε όλοι και σαν άτομα και σαν οικογένειες αλλά και σαν κοινωνία και φορείς, είναι η ενίσχυση εκείνων των παραγόντων που θα βοηθήσουν ένα παιδί να αντισταθεί στην περιέργεια, στην πίεση των συνομιλήσω, στην επιρροή της παρέας, ώστε να μην πειραματιστεί με τις ουσίες αυτές ή να εξαλείψουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που μπορεί να ενισχύσουν το κίνητρο ενός παιδιού να καταφύγει στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Εννοώ τους παράγοντες που έχουν να κάνουν με προβληματικές σχέσεις, με παραμέληση, με έλλειψη επικοινωνίας, με κρίσεις σχέσεων και θεσμών, με προβληματικά πρότυπα, με μη συναισθηματική κάλυψη των παιδιών κλπ. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που νιώθει ότι κανένας δεν το ακούει, δεν το καταλαβαίνει, δεν το αποδέχεται, δεν το εκτιμά, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι να το ακούν και να το σέβονται, τότε αυτό το παιδί, πολύ πιθανόν να νιώσει κάποια στιγμή στην ζωή του ότι ο κόσμος των εξαρτήσεων μπορεί να είναι και μια «διέξοδος» όπου θα καλυφθούν τα «κενά» και θα αποφύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να ενισχύσουμε όλους τους παράγοντες προστασίας. Να κοιτάξει, ο καθένας από την πλευρά του, να δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά, να τα στηρίζει, να τα ακούει, να τα αποδέχεται. Να τα προετοιμάσουμε για τις δυσκολίες. Να μην τα λύνουμε όλα εμείς για αυτά. ΝΑ τους δώσουμε εφόδια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες στην ζωή και κυρίως να τα αποδεχθούμε για να μπορούν να αποδεχθούν και εκείνα τον εαυτό τους με τις αδυναμίες και τα δυνατά τους σημεία ώστε να μην τον «πολεμούν» αυτοκαταστρέφοντάς τον μέσα από τέτοιες επιλογές, όπως τα ναρκωτικά».

 

«ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ…»

Κλείνοντας η κ. Διούδη σημείωσε ότι «δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που δεν εξαιρεί καμία πόλη, όχι μόνον στον ελλαδικό χώρο αλλά σε όλο τον σύγχρονο κόσμο. Είναι ένα φαινόμενο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι, ο καθένας από την δική του πλευρά και με τον δικό του ρόλο. Η εφηβεία ούτως ή άλλως είναι μια ηλικία όπου η παρορμητικότητα και συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι χαρακτηριστικές. Τα παιδιά πολύ συχνά μπορεί να λειτουργήσουν με έναν παρορμητικό τρόπο στην προσπάθειά τους να βρουν την «θέση» τους μέσα στον κόσμο αυτό. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν και στην «λύση» των ουσιών, είτε γνωρίζουν είτε δεν γνωρίζουν τις συνέπειες».

«ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ»

Από πλευράς αστυνομίας ο κ. Σταμπουλής υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν στην περιοχή μας κάποια ιδιαίτερα κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όταν συλλαμβάνονται και έπειτα, θα πάνε στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τον εγκλεισμό τους ή μη. Όλα παίζουν ρόλο. Αν είναι για χρήση ή εμπορεία. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Γενικά πάντως, δεν υπάρχουν περιστατικά χρήσης ουσιών στα σχολεία της περιοχής μας. Δεν έχουν αναφερθεί και για ένα μεγάλο διάστημα δεν είχαμε κάποια τέτοια κρούσματα. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκαν σύριγγες κλπ σε σχολεία ή διαπιστώθηκε κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο. Τουλάχιστον σε σχολικές μονάδες δεν έχει παρατηρηθεί ή εκφραστεί κάτι τέτοιο από κάποιον διευθυντή σχολείου ότι έχουν βρεθεί σε χώρους του σχολείου (τουαλέτες π.χ) υπολείμματα και ενδείξεις που πιστοποιούν ότι γίνεται χρήση. Έξω βέβαια, σίγουρα κυκλοφορούν, σε όλη την Ελλάδα ανήλικοι χρήστες. Εδώ όμως, ειδικά από ανηλίκους δεν έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο σε έντονο βαθμό. Γνωρίζετε βέβαια και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας. Πιο πολύ, τέτοια φαινόμενα, παρατηρούνται σε συγκεκριμένο σημείο, που είναι…διαφορετικά τα πράγματα. Πάντως η αστυνομία επεμβαίνει απευθείας. Ο ανήλικος (και ο ενήλικος αντίστοιχα) θα συλληφθεί, θα προσαχθεί στην αστυνομία, θα γίνει κανονικά η δικογραφία, θα ενημερωθεί ο Εισαγγελέας, θα προσαχθεί ενώπιόν του και από εκεί και πέρα θα αποφανθεί ο Εισαγγελέας περεταίρω για το αν θα εγκλεισθεί  ή αν θα αφεθεί ελεύθερος. Εάν διαπιστωθεί χρήση ουσιών είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αν περνά ένα περιπολικό και βλέπει μια τέτοια περίπτωση (είτε αφορά σε ανήλικο είτε σε ενήλικο) θα συλληφθεί. Είναι απαγορευμένες ουσίες και επομένως συλλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση».