Με βάση τα νέα δεδομένα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τι λένε για την «επανεκκίνηση» των δράσεων πολιτισμού οι Η. Ασκαρίδης, Μ. Ζαμπάρας και Π. Ξανθόπουλος
Με νέα δεδομένα αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων σε «μικτούς χώρους» (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ) δύνανται να κάνουν την επανεκκίνησή τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης, που ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν την έναρξη λειτουργίας διαφόρων τμημάτων και εργαστηρίων.
Εν τω μεταξύ το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, έχει ήδη το «βλέμμα» στραμμένο στις φετινές χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις, αλλά και στο επόμενο Καρναβάλι Ξάνθης (εάν και εφόσον το επιτρέψουν εκείνο το διάστημα τα ισχύοντα πρωτόκολλα).
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θάμυρις» κ. Μιχάλης Ζαμπάρας καθώς και ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, η οποία ωστόσο δεν διέκοψε τις δραστηριότητές της κατά το διάστημα της πανδημίας.
ΠΡΩΤΑ Η ΕΥΧΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Ασκαρίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:
Εμείς αυτή την στιγμή ως Κέντρο Πολιτισμού πηγαίνουμε για την Ευχούπολη και τις χριστουγεννιάτικές εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε καλά – θα φανεί επάνω στον μήνα – θα είμαστε έτοιμοι, όπως είμαστε για κάθε εκδήλωση. Ο,τι μέτρα θα βγουν, θα τα τηρήσουμε. Όλα θα γίνουν με τα προβλεπόμενα – τότε – μέτρα. Σαν Κέντρο Πολιτισμού – και σαν Δήμος – είμαστε πάντα έτοιμοι, για όλες τις εκδηλώσεις μας.
Για τα Χριστούγεννα έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία (όπως άλλωστε και πέρυσι), ενώ έχουμε ως στόχο να αναβαθμίζουμε κάθε χρόνο, κάθε θεσμό.
Αναφορικά με το Καρναβάλι, βεβαίως θα συγκληθεί και Οργανωτική Επιτροπή, αλλά ας αφήσουμε μερικές μέρες να δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα, επειδή δεν έχει ούτε τρεις μέρες που έχουν βγει τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θέλουν μια επαναφορά. Βεβαίως θα γίνει Οργανωτική, βεβαίως θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, διότι – κακά τα ψέματα – και οι σύλλογοι της πόλης μας, εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, δεν έκαναν τίποτα. Το καρναβάλι το χρειαζόμαστε ένα παραπάνω όλοι μας. Λογικά προς τον Νοέμβριο θα γίνει σίγουρα μια Οργανωτική, αλλά ας δούμε πως θα πάει. Επανήρθαμε μεν σε μια κανονικότητα αλλά και οι επιστήμονες είπαν ότι θα δουν πως θα κυλήσει όλο αυτό τις επόμενες 15 μέρες.
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΕΝ, ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕ – ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Σε ο,τι αφορά στους Πολιτιστικούς Συλλόγους ο κ. Ζαμπάρας εξήγησε ότι:
Σε ο,τι αφορά στους κλειστούς χώρους, εμείς αποφασίσαμε να έχουμε μόνον εμβολιασμένους. Ο νόμος είναι «διφορούμενος» και προσπαθούμε απλά για την καλύτερη λύση ώστε να αισθάνονται πιο άνετα αυτοί που έρχονται. Φέτος δεν θα έχουμε παιδικά τμήματα και ο λόγος είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τόσο τα παιδάκια όσο τους ενήλικες. Ήδη το ιικό φορτίο – σύμφωνα με όσα γράφονται – είναι μεγάλο στις μικρές ηλικίες και θέλουμε να διασφαλίσουμε όσο γίνεται τον χώρο μας. Άρα επανερχόμαστε, αλλά όχι σε πλήρη κανονικότητα. Για την ώρα ανοίγουμε μόνον με εμβολιασμένους ενήλικες. Οι εκδηλώσεις είναι κάτι διαφορετικό. Εκεί έχουμε καθαρά από τον νόμο το δικαίωμα να συμμετέχουν και μη εμβολιασμένοι, με rapid tests ως θεατές. Στα μαθήματα – εμείς τουλάχιστον – θα έχουμε εμβολιασμένους και ο λόγος είναι για να αισθάνονται οι συμμετέχοντες όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, γιατί πολλοί συζητούν ότι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια όταν μέσα σε ένα τμήμα υπάρχουν και ανεμβολίαστοι είτε με rapid είτε με self test. Αντίστοιχα και εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τον σύλλογο, γιατί είμαστε σε μια εποχή που η Ξάνθη είναι «ψηλά» (όπως φαίνεται από τα νούμερα) σε ιικό φορτίο, οπότε προσέχουμε. Είναι ακόμη δύσκολα τα πράγματα για τους συλλόγους. Δηλαδή ναι μεν ανοίγουμε, αλλά δεν ανοίγουμε όπως πρέπει. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι και η ανταπόκριση από τον κόσμο. Ο κόσμος φοβάται και είναι λογικό (έχουμε σχεδόν ενάμιση χρόνο να λειτουργήσουμε) ενώ τα παιδιά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Από όσο γνωρίζω οι υπόλοιποι σύλλογοι θα λειτουργούν κανονικά (σ.σ. με τα παιδιά). Ανοίγουμε με ειδικές συνθήκες και πάλι είμαστε… «πιλοτικά». Και δυστυχώς όλα τα «τραβούμε» μόνοι μας οι σύλλογοι. Και στην προκειμένη περίπτωση είμαστε ένας σύλλογος που έχει και ενοίκιο και αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο για εμάς.
Η ΦΕΞ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ– ΙΔΙΟΜΟΡΦΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε ότι:
Η ΦΕΞ είναι μια ιδιόμορφη περίπτωση, γιατί είναι μια ένωση. Είναι 20 σύλλογοι μαζί στην πραγματικότητα, οπότε αυτό ακριβώς την διαφοροποιεί. Δεν είναι εργαστήρια, όπως έχει κάποιος σύλλογος, όπου κάποιος πάει και κάνει κάτι. Είναι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο βιβλίο, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην ιστορία, στην λαογραφία και η κάθε ομάδα έχει κάποια εργαστήρια. Και να κλείσει ένα εργαστήριο – δηλαδή να μην υπάρχει συμμετοχή από κάποιους άλλους – έχει την δραστηριότητα. Οπότε αυτό κάνει την ΦΕΞ ιδιαίτερη. Δεν κινείται απλά και μόνο με το σκεπτικό του ότι «μπορούμε να συναντηθούμε για να κάνουμε μάθημα». Μέσα στα δυο χρόνια αυτά, το υπουργείο έθεσε και μια σειρά από προγράμματα, το Μητρώο Πολιτισμού έβγαλε τις ανακοινώσεις και δέχονταν τις προτάσεις για δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετέχουν φορείς που είχαν και προσωπικό ιδίως (για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις κάθε προγράμματος). Η ΦΕΞ έχει ήδη «τρέξει» τέτοια προγράμματα και έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο, οπότε οι ομάδες συμμετείχαν. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά στην αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση – τεκμηρίωση πολύ μεγάλου υλικού που αφορά στο ιστορικό μέρος, στην λαογραφία, στα φεστιβάλ Μάνου Χατζιδάκι, Ανατολικής Μουσικής και Κλασικής Μουσικής, οπότε αυτά τα δυο χρόνια – θα λέγαμε – υπήρξε δραστηριότητα και όπου μας επιτρέπονταν – με βάση τα πρωτόκολλα – υπήρξαν και δράσεις από τις ομάδες (π.χ. προχθές ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους). Τώρα είμαστε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μάνου Χατζιδάκι, σε πρώτη φάση με εκπαιδευτικά προγράμματα (με τους μικρούς μαθητές είναι λίγο πιο εύκολο, αφού τα πρωτόκολλα τους το επιτρέπουν στο σχολείο και οι εκπαιδευτικές εκδρομές που σε λίγο θα ξεκινήσουν είναι για εμάς κάτι πολύ σημαντικό). Από την άλλη περιμένουμε να είμαστε πιο «άνετοι» και να επιτρέψουν περισσότερα πράγματα τα πρωτόκολλα, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, περισσότερες εκδηλώσεις (συναυλίες, διαλέξεις κ.ο.κ).
Υπάρχει επί της ουσίας μια συνέχεια και αυτό οφείλεται καθαρά στην ιδιομορφία του συλλόγου, που όπως επισήμανα είναι ένας φορέας ο οποίος τώρα γιορτάζει τα 70 χρόνια και είναι μια ιδέα των ανθρώπων του 1952 που δημιούργησαν ένα τέτοιο πλαίσιο – άνθρωποι με διαφορετικά ενδιαφέροντα να συνεργάζονται σε μια ευρύτερη ομάδα – οπότε αυτό κάνει την ΦΕΞ να λειτουργεί συνέχεια, ακόμη και όταν υπάρχουν τέτοιες κρίσεις (το ίδιο βιώσαμε και στην οικονομική κρίση που είπαμε ότι θα την παλέψουμε με την πολιτιστική δύναμη). Έτσι και αυτήν την περίοδο της πανδημίας, προσαρμοσθήκαμε πολύ γρήγορα και νομίζω πως από την αρχή εκμεταλλευθήκαμε κάθε δυνατότητα που παρουσιάσθηκε ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα στην πόλη.