Η κίνηση σε αγορά, εστίαση και καφέ – μπαρ και η…αναμονή ενόψει των νέων μέτρων
Ευθ. Μίλκογλου και Μ. Τσιακίρογλου, μιλούν στην «Θ»
Περισσότερο έρευνα αγοράς αλλά όχι την αναμενόμενη κατανάλωση, έκαναν οι Ξανθιώτες που επισκέφθηκαν την αγορά μας για να θαυμάσουν τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες, να δουν τις τιμές στα καταστήματα και να αποφασίσουν μέχρι την Πρωτοχρονιά, εάν θα κάνουν τελικά τις αγορές τους και σε τι ύψος «βαλαντίων»…
Εν τω μεταξύ, «χαμηλές πτήσεις» έκανε και η εστίαση (εστιατόρια, ταβέρνες κλπ) τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ περισσότερη κίνηση σημείωσαν τα καφέ – μπαρ.
Τέλος, όσον αφορά στις επόμενες ημέρες, το τοπίο παραμένει «θολό» αφού – μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – παρέμενε άγνωστο αν τα νέα μέτρα που θα κινηθούν στους άξονες «διασκέδαση – εστίαση, γήπεδα, τηλεργασία» θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου ή πριν από τον ερχομό του νέου έτους.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου καθώς και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.
Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΚΑΝΕ…ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΡΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΗ, ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ «ΔΟΥΛΕΨΑΝ» – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Μίλκογλου εξήγησε ότι:
Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκπροσωπούμε εμείς, είχε «ψιλοπράγματα». Δεν είναι Χριστούγεννα αυτά. Και σήμερα που μιλάμε, όπως ξεκίνησε η εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, ούτε και αυτή θα είναι εβδομάδα Πρωτοχρονιάς. Όλοι είναι με «σκυμμένα» τα κεφάλια. Κάποιες μεγάλες εταιρείες έχουν δουλέψει σε κάποια είδη (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιχνίδια κλπ). Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε αρκετά κάτω. Αυτό είναι αναμενόμενο (αν και δεν το περιμέναμε τόσο πολύ) γιατί είναι μια δύσκολη χρονιά. Βγαίνουν συνέχεια καινούρια μέτρα που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Και σήμερα περιμένουμε και το «κερασάκι στην τούρτα». Όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αρνητικότητας και ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, δεν έχει την κίνηση που είχε παλιά. Είναι η αβεβαιότητα που έχουν πλέον άπαντες και όταν η τσέπη δεν είναι γεμάτη – με όλα τα έξοδα που έχουμε όλοι – με τι όρεξη να βγουν έξω; Πρόπερσι λέγαμε ότι «σαν Έλληνες περιμένουμε την τελευταία στιγμή για κάποια δωράκια, για εμάς, για τους φίλους, για τους συγγενείς, για τα παιδιά κλπ». Και αυτά όμως, αρχίζουν σιγά σιγά να κόβονται. Σε εμάς λοιπόν, δεν ήρθε ο Άγιος Βασίλης. Προς το παρόν, έκανε… έρευνα αγοράς, μήπως και έρθει μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ναι, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή είχε κίνηση έξω, αλλά όχι τόσο μέσα στα καταστήματα. Κάποια είδη δούλεψαν βέβαια, όχι όμως όσο ήθελαν ή όσο έπρεπε. Κάποια άλλα είδη, είναι πολύ πιο κάτω. Ανάλογα με την ζήτηση. Για παράδειγμα, ο κόσμος δεν είχε να πάει κάπου για να πάρει τα φαντεζύ ρούχα. Τώρα δεν είχε «ρεβεγιόν». Είχε…σπίτι. Μαγαζιά πολλά για «ρεβεγιόν» δεν έχει η Ξάνθη, οπότε είναι γενικά δύσκολα και ιδιαίτερα τα πράγματα. Είμαστε μια πόλη που δυστυχώς, μένει πολύ πίσω. Δεν ξέρω που θα βγει και πως θα συνεχίσει. Αυτό είναι το μόνο που με αγχώνει. Δεν κάναμε χριστουγεννιάτικο» ταμείο και μέχρι τώρα που μιλάμε, δεν έχει «πρωτοχρονιάτικη» κίνηση. Αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα – αντί για 3 του μηνός – θα έχουμε και το «κερασάκι στην τούρτα». Δεν είναι όλη η Ελλάδα, Αθήνα. Δεν μπορεί να λαμβάνονται τα μέτρα, βάσει της Αθήνας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Άλλο είναι μια επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη, άλλο η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι μεγάλες πόλεις. Εμείς δεν μπορούμε να συγκριθούμε ούτε σε οικονομικό σκέλος με μια μεγάλη πόλη, ούτε πληθυσμιακά με συνωστισμούς κλπ. Πληρώνουμε το «μάρμαρο» της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Επειδή δεν μπορούν να επιβάλλουν μόνο στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη ή στην Λάρισα τα μέτρα, αναγκαστικά την «πατούν» όλοι. Δεν γίνεται αυτό. Μια πόλη όπως η δική μας, δεν έχει ούτε συνωστισμό, ούτε ΜΜΜ για να γίνεται ο κακός χαμός, ούτε μαγαζιά όπου μέσα είναι ο ένας επάνω στον άλλο και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλοι προσέχουμε, αλλά την «πατούμε» άπαντες. Αν βγουν νωρίτερα τα μέτρα λοιπόν, ο Θεός να βάλει το Χέρι Του. Από εδώ και πέρα, θα παίξουμε το «χαρτί» του πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν…
ΣΕ «ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ» Η ΕΣΤΙΑΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Από την πλευρά της η κ. Τσιακίρογλου υπογράμμισε ότι:
Ο κάδος της «καθαρής εστίασης» (όπως λέμε) μπορούμε να πούμε ότι κυμάνθηκε σε χαμηλή κατανάλωση και σε «χαμηλές πτήσεις». Ήταν μια σχετικά καλή εβδομάδα, αλλά δεν προϊδέαζε σε τίποτα σε μια εορταστική κίνηση. Καμία σχέση με αυτό. Ήταν απλά μια καλή εβδομάδα. Σαφώς και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον κλάδο «καφέ – μπαρ – διασκέδαση» είχαν περισσότερη κατανάλωση και επισκεψιμότητα, κυρίως από την νεολαία. Υπήρχε δηλαδή περισσότερη κίνηση από συγκεκριμένο ηλικιακό target group, αλλά από εκεί και πέρα, ευρύτερα στην αγορά – που μας συμπαρασύρει όλους, αφού το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο – δεν είναι εορταστική η κίνηση, η κατανάλωση και ο κόσμος. Φοβάται τα νέα υγειονομικά δεδομένα; Δεν θέλει να συγχρωτιστεί; Υπάρχει γενικώς ένα ευρύτερο «μούδιασμα». Δεν ήταν χριστουγεννιάτικη η κίνηση σε καμία περίπτωση. Σε πρότερες χρονιές, προ κορωνοϊού, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, υπήρχαν κρατήσεις πολλές μέρες πριν, καθόλη την εβδομάδα υπήρχαν τραπέζια (και το μεσημέρι και το βράδυ) αλλά κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στις φετινές γιορτές. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένα πολύ μεγάλο «πλήγμα» για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τις νέες ανακοινώσεις, υπάρχει ένα «θολό τοπίο» ενόψει και της νέας επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε με την μετάλλαξη «όμικρον», οπότε διατηρούμε στάση αναμονής. Υπάρχει μια πτώση του τζίρου – πανελλαδικά έτσι όπως έχει αποτυπωθεί από επίσημα νούμερα – στην εστίαση στο 50-60% η οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι συμπαρασύρει και άλλους κλάδους που είναι αμιγώς συνδεδεμένοι με τον κλάδο της εστίασης. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν και με τα νέα μέτρα.
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η πόλη της Ξάνθης, δεν έχει μεγάλου βεληνεκούς κέντρα διασκεδάσεως (τα λεγόμενα «μπουζούκια» κλπ) για να έχουμε αποτύπωμα και να έχουμε και από εκεί μια εικόνα. Είναι πιο μικρά τα δεδομένα των καταστημάτων. Αποφασίζουν βέβαια οριζοντίως, βάσει της Αθήνας (σ.σ. για τα μέτρα) και αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ίδια τα δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μια επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη, με αυτά της Αθήνας στην προκειμένη περίπτωση. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο και είναι άδικο. Είναι αυτό που λέγαμε πάντα – και σε πρότερο χρόνο – ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να είναι οριζόντια τα μέτρα, αλλά θα πρέπει να έχουν τοπικό πρόσημο. Επιπλέον, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε κάτι ή να κάνουμε κρατήσεις τραπεζιών, διότι η Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι την Παρασκευή και δεν ξέρουμε μέχρι τότε, τι υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να ισχύουν…