Κράνα, κράταιγο, καρύδια, ρόδια και άλλες υπετροφές, συνδυάζονται με σοκολάτες και δημιουργούν «το κάτι άλλο» σε γεύση
Σ. Αρσενίου: «Η παράδοση παντρεύεται με την εξελιξιμότητα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες, έχουν αυτό το διάστημα την «τιμητική» τους. Πρόκειται για παραδοσιακά γλυκά, τα οποία μάλιστα προτιμούν για το τραπέζι τους και οι νεότερες γενιές, οι οποίες ωστόσο «παντρεύουν» την παράδοση με την γαστρονομική εξέλιξη, όπως εξηγεί στην «Θ» ο ιδιοκτήτης του Ζαχαροπλαστείου «ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ» κ. Στέλιος Αρσενίου, ο οποίος παράλληλα μιλά για τις τιμές των γλυκών αλλά και για την «ευλογία» των καρπών της φύσης ειδικότερα στην Ξάνθη, που μπορούν να συνδυαστούν με την σοκολάτα και να δημιουργήσουν το…«κάτι άλλο σε γεύση».
«Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΙΜΟΤΗΤΑ»
Ειδικότερα ο κ. Αρσενίου αναφέρει: «Συμβαίνει να ζούμε στην χώρα που «έδεσε» ο Χριστιανισμός με το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Αν ξεκινήσουμε από τον Χριστιανισμό και της Ευαγγελικές παραπομπές που μας λένε «στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις», στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα που άντεξε σε πολλά ιδεολογικά «ρεύματα», αμφιελληνικά, είμαστε τυχεροί γιατί τα πατροπαράδοτα η νέα γενιά τα διαφυλάσσει σαν κόρη οφθαλμού (αυτά που παρέλαβε από τους γονείς και από τους παππούδες). Έτσι τις ημέρες αυτές, είναι μια ευτυχία για το κάθε σπίτι, γιατί βλέπει ο παππούς, η γιαγιά και οι γονείς, τους νέους να είναι στα βήματα και στα «χνάρια» τους, πιστοί στις παραδόσεις. Σύμφωνα με τον Ηράκλειτο «Τα πάντα ρει και ουδέν μένει». Υπάρχει η εξελιξιμότητα που δεν μπορούσε να αφήσει έξω τον κλάδο, όπως δεν μένει τίποτα έξω από αυτήν. Σε κάθε σπίτι λοιπόν θα βρούμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Διότι όσο μεγάλη οικονομική ανέχεια και αν υπάρχει, οι κοινωνικοί φορείς έχουν μεγάλη δράση και ολοένα διευρύνονται και μετά χαράς βλέπω ότι μέσα σε αυτούς έχουν προσχωρήσει και τα σώματα ασφαλείας (π.χ. Πυροσβεστική και Αστυνομία, η οποία κάνει τον αγώνα για το κοριτσάκι που φιλοξενείται στην Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης, που ξεκίνησε από τον κ. Καμαρίδη). Όλα αυτά «δένουν» την εξελιξιμότητα με τα πατροπαράδοτα. Έχουμε λοιπόν έναν «γάμο» των εξελίξεων με τα πατροπαράδοτα και αυτό είναι ευλογία. Θα ήθελα να το ζήσει ο κάθε κάτοικος του πλανήτη».
«ΚΡΑΝΑ, ΚΡΑΤΑΙΓΟ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ…ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ»
«Οι μόδες που έρχονται από την δύση είναι οι ζαχαρόπαστες κλπ. Εμείς δεν λέμε όχι. Τι θα μπορούσαμε εμείς από εδώ σαν τοπική κοινωνία να άρουμε στο ύψος των περιστάσεων; Τα κράνα. Είναι ένα φρούτο που δεν το ψεκάζουμε. Είναι πεντακάθαρα. Πιάσαν στο Καλαμπάκι της Δράμας τα μύρτιλα και έφτασαν να βγάζουν μέχρι και ταμπλέτες για διαβητικούς. Τα κράνα είναι για όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος. Μπορούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και εδώ. Το βάζουμε και μέσα στα σοκολατάκια, αποξηραμένο. Έχει πολύ μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμη κάποια πολύ παρεξηγημένα, όπως το κράταιγο που υπάρχει στα ορεινά. Δυο γενιές πριν από εμάς, αυτά ήταν τα φάρμακα των ανθρώπων. Για παράδειγμα η 100φυλλη τριανταφυλλιά, ήταν για τις παθήσεις του στομάχου. Οι πρόσφυγες τα είχαν φέρει αυτά, σε όποιο χωριό έχει το πρόθεμα «νέα». Παρακολουθείτε και καταγράφετε τις εξελίξεις. Η ΣΕΚΕ έκανε μια κίνηση με μια εταιρία ξηρών καρπών για να αρχίσουν ξανά στην ορεινή περιοχή οι φουντουκιές. Φέτος πήγαν πάρα πολύ καλά τα καρύδια. Το καρύδι είναι κατά την γνώμη μου, η πιο πολύτιμη υπερτροφή που κυκλοφορεί στην αγορά μας. Έχει το σχήμα του ανθρωπίνου εγκεφάλου και τις ιδιότητες να ρυθμίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας, να τους πάρουμε από το χέρι, κοντά στους υπολογιστές και αυτά που γράφουν να τα κάνουμε πράξη» επισήμανε επίσης ο ίδιος.
«ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΑΝ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΕΥΝΟΪΚΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ»
Αναφορικά με τις τιμές των ζαχαροπλαστείων ο κ. Αρσενίου τόνισε ότι «τα ζαχαροπλαστεία κάνουν την υπερπροσπάθεια με τις τιμές. Αν το φορολογικό σύστημα είναι λίγο ευνοϊκό, οι τιμές θα είναι ακόμη πιο κάτω. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν ανέβηκαν οι πρώτες ύλες, εκείνο όμως που έστειλε στα ύψη τις τιμές, ήταν η υπερφορολόγηση. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Να το δουν καλά, όπως θα πρέπει να δουν γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε να έχουμε αξιώσεις για την επόμενη ημέρα. Πρωτογενής τομέας είναι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και όλοι αυτοί πριν πάμε στην μεταποίηση. Πρέπει να προσεχθεί και να αναδειχθεί».
ΜΙΚΡΟΙ…ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ «ΡΟΔΟΣΤΑΛΙΔΕΣ» ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Αρσενίου ενημερώνει τους….μικρούς εν δυνάμει ζαχαροπλάστες, ότι μπορούν να παραβρεθούν αύριο Κυριακή στο θεατράκι του ΟΤΕ και να φτιάξουν μόνη τους, μια σοκολάτα αλλιώτικη από τις άλλες και συγκεκριμένα με…ρόδι. Εξάλλου, η «ροδοσταλίδα» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και αποτελεί «σημείο αναφοράς» πλέον τόσο για το ίδιο το ζαχαροπλαστείο όσο και για την πόλη της Ξάνθης.
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει ότι «στις 22 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί, στο ξύλινο θεατράκι, θα έχουμε μια εκδήλωση πολύ πρωτοποριακή. Παιδιά πολύ νεαρής ηλικίας (εγώ θα ήθελα να είναι ακόμη και στα πρώτα τους βήματα) θα έρθουν εκεί, θα τους ντύσουμε με καπέλα, ποδιές και γάντια, θα δουν πως λιώνει η σοκολάτα και μετά με τα χεράκια τους θα βάλουν σποράκια από ρόδι σε φορμάκια αλουμινίου. Κάποιος από εμάς θα τους ρίχνει στο φορμάκι μια ποσότητα σοκολάτας και θα ανακατεύουν με το κουταλάκι για να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Δεδομένου ότι είμαστε στον χειμώνα μέσα σε 10-15 λεπτά, αυτό θα έχει παγώσει. Θα είναι μια έτοιμη σοκολάτα η οποία θα έχει δημιουργηθεί από τα χέρια του παιδιού. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα βιντεοσκοπούν. Σήμερα η τεχνολογία βοηθά για να τα δουν και οι συγγενείς στην Αμερική, στην Γερμανία, στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο, για να αισθανθούμε και εμείς οι μεγάλοι μια ικανοποίηση ότι επιτέλους πιάσαμε την νέα γενιά από το «χέρι» και την οδηγούμε εκεί που οδήγησαν εμάς οι «μαστόροι» που γνωρίσαμε διαχρονικά σε αυτήν την πόλη που αποτελεί πανελλήνια γαστρονομική συνείδηση. Δεν είναι μόνο τα γλυκά, είναι και τα φαγητά, είναι και οι ξηροί καρποί και όλο αυτό που λέμε «γαστρονομία» η οποία στον τόπο μας, μεγαλούργησε. Η δική μου ικανοποίηση και ταυτόχρονα η συγκίνηση, είναι που σε ευρεία κλίμακα πλέον, η παρουσία του κόσμου μπροστά στις κάμερες, θα δούνε τα παιδιά τους να μεγαλουργούν και να φτιάχνουν μια σοκολάτα της αρεσκείας τους…»