Με 9 άτομα συμπεριλαμβανομένου του ιερέα, οι ταφές – Χωρίς συγγενείς τα τρισάγια και τα μνημόσυνα
Γ. Ζερενίδης: Αυτή είναι η έννοια του περιορισμού των μετακινήσεων
Ούτε ένα κεράκι στα αγαπημένα μας πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή, θα καταφέρουμε να ανάψουμε στα δημοτικά κοιμητήρια της Ξάνθης, καθώς συνεχίζουν οι αυστηρές απαγορεύσεις της προσέλευσης κοινού, την στιγμή μάλιστα που ολοένα και αυξάνονται λόγω CoviD και όχι μόνον, οι θάνατοι σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στενοί συγγενείς – έως εννέα άτομα μαζί με τον Ιερέα – αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους με «συνοπτικές» αντι – CoviD διαδικασίες (αφού φιλικά πρόσωπα δεν δύνανται να παραβρεθούν σε οποιαδήποτε τελετή) με τις ψυχές που χάνονται να μένουν μόνες όσο παραμένει σε ισχύ το Lockdown, που απαγορεύει ακόμη και την παρουσία συγγενών σε τρισάγια ή μνημόσυνα.
Και όλα αυτά την στιγμή που όσο πλησιάζουν οι γιορτές, τόσο αυξάνεται η επιθυμία και η ανάγκη όλων να ανάψουν ένα κεράκι στους τάφους των αγαπημένων τους ανθρώπων, σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα που έχουν φύγει από κοντά τους…
Κάτι που για τις αρχές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς «αναβάλλεται» για φέτος, καθώς το απαγορεύουν οι συνθήκες του κορωνοϊού.
ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ – ΕΩΣ ΕΝΝΕΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΦΕΣ – ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος εξηγεί ότι:
Όλα τα μνημόσυνα γίνονται μόνο με την παρουσία του Ιερέα. Τα Κοιμητήρια είναι μόνον για εξόδιες ακολουθίες και μέχρι εννέα άτομα, μαζί με τον Ιερέα. Από εκεί και πέρα, ισχύουν όσα ισχύουν για τους Ιερούς Ναούς. Είναι σε αναστολή λειτουργίας. Τα μνημόσυνα, γίνονται μόνον με παρουσία Ιερέα. Συνεπώς, δεν μπορεί να πάει κάποιος για να ανάψει ένα κερί, λόγω της αναστολής. Αυτό συνάγεται (δεν το αναφέρει επακριβώς ο νόμος) από το κείμενο. Και γενικά ισχύει ο,τι ισχύει στους ναούς. Μόνον με την παρουσία του Ιερέα και μόνον για λειτουργίες.
Αυτή όμως είναι και η έννοια του περιορισμού των μετακινήσεων. Κάνουμε λίγη υπομονή για να είμαστε όλοι υγιείς και του χρόνου να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ειδικά για τις ημέρες 24-25/12/2020 και 01/01/2021 περί συναθροίσεων με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες, για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 01/01/2021 και 06/01/2021 με παρουσία πιστών και συγκεκριμένα η οδηγία είναι ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 για τους ιερούς ναούς και 50 για τους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών. Το ΦΕΚ αναφέρει λεπτομερώς τον αριθμό των πιστών που ορίζεται σε 25 άτομα σε ναούς και 50 σε μητροπολιτικούς ναούς.
Επίσης, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται η λειτουργία που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της χώρας, όπως για παράδειγμα παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, χώρους λατρείας, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ζωντανά θεάματα, κινηματογραφικά γυρίσματα, κέντρα διασκέδασης, εστίαση, καταστήματα τροφίμων, γυμναστήρια και λιανεμπόριο.
Αναφορικά με τις ταφές, η ΚΥΑ αναφέρει ότι:
Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
Σε ένα άλλο σημείο μάλιστα επισημαίνεται ότι :
Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων). Η κατ’ εξαίρεση τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών που προβλέπεται στις παρ. 2 και 3 δεν επιτρέπεται σε χώρους λατρείας που βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).