Δ. Χατζηφωτιάδου: Καμία κατάργηση ή συγχώνευση του Πρωτοδικείου Ξάνθης

Με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Βουλή και τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι δικηγόροι της Ξάνθης

«Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προ Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», σημειώνει η ίδια

Δεσμεύσεις για συμπαράσταση, έλαβαν οι Δικηγόροι της Ξάνθης από τους εκπροσώπους των φορέων που ενημέρωσαν, αναφορικά με τους φόβους για την κατάργηση  – συγχώνευση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, στο πλαίσιο του… «Δικαστικού Καλλικράτη», μετά και την συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.

Μιλώντας στην «Θ» για το επίμαχο θέμα, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο δικηγορικός κόσμος της περιοχής, δεν θέλει καμία κατάργηση και καμία συγχώνευση με οποιοδήποτε τρόπο, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προ Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η ίδια, μιλά και για την «ιστορία» του Πρωτοδικείου Ξάνθης, που λειτουργεί από το 1934 όταν και οι Ξανθιώτες Δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι, «μεταφέρθηκαν» από την Κομοτηνή όπου άνηκαν ως τότε, στην Ξάνθη.

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ

Αναλυτικότερα, η κ. Χατζηφωτιάδου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενημέρωσε σχεδόν όλους τους φορείς της Ξάνθης, οι οποίοι θα μας συμπαρασταθούν σε περίπτωση που θα προχωρήσει κάποια συγχώνευση. Βέβαια, μέχρι το τέλος του 2024 μας είπαν ότι δεν γίνουν συγκεκριμένα τα Πρωτοδικεία που πρόκειται να συγχωνευθούν, αλλά εμάς αυτό δεν μας εφησυχάζει.

 Εμείς τουλάχιστον στην ακριτική Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου το Πρωτοδικείο υφίσταται από το 1934, δεν θέλουμε καμία κατάργηση και καμία συγχώνευση με οποιοδήποτε τρόπο, διότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και στο δικηγορικό «σώμα» αλλά και οικονομικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης. Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα – δηλαδή αν καταργηθεί το Πρωτοδικείο μας – θα υποβαθμίσει όλο τον νομό.

Όλοι οι φορείς μέχρι τώρα (Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Περιφερειάρχης, Βουλευτές) είπαν ότι θα συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα μας, εάν και εφόσον συμβεί αυτό.

Είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, όπως και όλοι οι πρόεδροι της Ολομέλειας.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ Η ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ – «ΦΥΛΑΜΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ

Επίσης, η ίδια, τόνισε ότι:

Επειδή η Ξάνθη (και η Θράκη λόγω της γεωπολιτικής θέσης στην οποία βρίσκεται) είναι ιδιαίτερης σημασίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει όχι απλώς να μην γίνουν καταργήσεις, αλλά ίσα ίσα να ενισχυθούν με κάθε τρόπο, όχι μόνον οι δικηγόροι. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν κίνητρα να παραμείνουν στην Θράκη επιχειρήσεις, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ. Είναι ευρύτερο το αίτημα. Όχι απλά δεν θέλουμε κατάργηση, αλλά θέλουμε ενίσχυση της ακριτικής μας περιοχής. Φυλάμε «Θερμοπύλες» εδώ και δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί ο τόπος μας γενικότερα.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Όσον αφορά στο «ιστορικό» των Δικαστηρίων της Ξάνθης, η κ. Χατζηφωτιάδου, υπογράμμισε ότι:

Η πρώτη συγχώνευση που έγινε στον Νομό Ξάνθης, έγινε όταν καταργήθηκε το Ειρηνοδικείο της Σταυρούπολης.

Επίσης, αρχικά οι Δικηγόροι της Ξάνθης, ανήκαν στο Πρωτοδικείο Ροδόπης μέχρι και το 1934. Μετά, λόγω των συνθηκών και της δουλειάς που υπήρχε, ιδρύθηκαν με ΦΕΚ το Πρωτοδικείο της Ξάνθης και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ταυτόχρονα και οι Ξανθιώτες Δικηγόροι εγράφησαν στην Ξάνθη. Ένας από αυτούς, ήταν και ο πατέρας του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι. Ήταν από τους πρώτους δικηγόρους που ανήκαν στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να επανέλθουμε σε μια κατάσταση που υπήρχε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν τυχόν η Ξάνθη συγχωνευθεί με όμορο νομό.

Αυτήν την στιγμή, έχουμε 225 Δικηγόρους, στον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης. Το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο έχει Εισαγγελία με τους αντίστοιχους υπαλλήλους, ενώ υπάρχει και σωρεία αλλά και ιδιομορφία υποθέσεων, που θεωρούμε ότι σε περίπτωση συγχώνευσης θα υπάρχει μια τεράστια ταλαιπωρία του κόσμου, με την μετακίνησή του σε άλλους νομούς για να δικάσει τις υποθέσεις του αλλά και οικονομική επίπτωση και στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου (γιατί θα επιβαρύνονται και με έξοδα μεταφοράς κλπ) συν το ότι πολλοί πελάτες ενδεχομένως να προτιμήσουν δικηγόρους που θα ανήκουν στο οικείο πρωτοδικείο και όχι της Ξάνθης.  

Τέλος, πάγιο αίτημα των Δικηγόρων (πέραν των ανθρώπων του Πρωτοδικείου) είναι να αυξηθούν και οι υπάλληλοι σε Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο, λόγω του μεγάλου φόρτου της δουλειάς. Επιπλέον, στην Ξάνθη συνεδριάζει Μεταβατικό Διοικητικό Δικαστήριο. Ενώ η Καβάλα και η Κομοτηνή έχουν Διοικητικά Δικαστήρια, στην Ξάνθη έχουμε μόνον Μεταβατικό και θέλουμε – αν δεν μπορεί να δημιουργηθεί έδρα Διοικητικού – να υπάρχουν περισσότερες συνεδριάσεις, ώστε να μην πηγαινοέρχονται ούτε οι Δικηγόροι ούτε οι πολίτες.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Να σημειώσουμε ότι η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος παρέστη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» και είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  Κων. Τσιάρα, τους εισηγητές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και  τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων, στους οποίους  παρουσίασε τις θέσεις του δικηγορικού σώματος , όπως αυτές  έχουν διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της Ολομέλειας και του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας, καθώς επίσης  και σε συγκεκριμένες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και  ιδίως αυτές που προβλέπουν:

α) Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους.

Η Ολομέλεια έχει προτείνει ήδη την τροποποίηση της διάταξης αυτής ώστε να απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας των οικείων Εφετείων, πολιτικών και διοικητικών, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους.

β) Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου κατά παράβαση της κείμενης συνταγματικής δικαιοταξίας.

Η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας επεσήμανε ότι τυχόν κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας στο ακροατήριο συνιστά εν ταυτώ παραβίαση της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα δημοσιότητας της δίκης αλλά και των κανόνων περί δίκαιης δίκης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΕΣΔΑ.

γ) Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων , που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης…