Δ. Χατζογλίδου: Στην Ξάνθη το μοναδικό πιστοποιημένο μονοπάτι της Βόρειας Ελλάδας

Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στην ορεινή Σταυρούπολη – Στο επίκεντρο ο περιπατητικός τουρισμός

Ακόμη μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης – Εδώ ιδρύεται ο ενιαίος φορέας «εκμετάλλευσης» μονοπατιών

 

Μια ακόμη σημαντική διοργάνωση από τον Δήμο Ξάνθης, στα πλαίσια αξιοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και συγχρόνως της προσέλκυσης επισκεπτών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ορεινή Σταυρούπολη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών από τις 12 έως  τις 15 Νοεμβρίου, καθώς η Ξάνθη διαθέτει το 3ο πιστοποιημένο μονοπάτι, που αριθμεί περίπου 70 χιλιόμετρα.

Στόχος της εκδήλωσης, η ανάδειξη της σημασίας των θεματικών και βιωματικών διαδρομών στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη των αποκεντρωμένων περιοχών της χώρας, η ενημέρωση και δικτύωση του κοινού, των επαγγελματιών και των φορέων διαχείρισης μονοπατιών από όλη την Ελλάδα καθώς και η οργάνωση, σε πανελλήνιο επίπεδο, των φορέων που δραστηριοποιούνται ενεργά με την πεζοπορία και τα μονοπάτια σε ένα ενιαίο όργανο εκπροσώπησης τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Ξάνθης και υπεύθυνη για τον συντονισμό και την διεξαγωγή της εν λόγω εκδήλωσης κ. Δέσποινα Χατζογλίδου.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ 3Ο ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ – ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΞΟΤΕΣ, ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΡΩΜΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Αναλυτικότερα η κυρία Χατζογλίδου εξήγησε στην «Θ» ότι:

Διοργανώνεται, διοργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης η 4η  Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών. Μια εκδήλωση που ξεκίνησε πριν από 6 χρόνια (την χρονιά που είχαμε ξεκινήσει εμείς για να φτιάξουμε το δικό μας μονοπάτι) με την πρώτη πανελλήνια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαίναλο, το μονοπάτι του οποίου ήταν το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα. Ακολούθησε η 2η Πανελλήνια Συνάντηση στην Άνδρο, όπου είχε πιστοποιηθεί ένα μονοπάτι, ως δεύτερο στην Ελλάδα.

Η 3η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο, όπου υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μονοπατιών, που ακόμη δημιουργείται (δεν έχει πιστοποιηθεί) και από εκεί, πριν δυο χρόνια, δόθηκε σε εμάς η «σκυτάλη». Βέβαια, εξαιτίας της πανδημίας, δόθηκε παράταση και έτσι, αντί για πέρυσι, θα διεξαχθεί φέτος. Εμείς έχουμε το 3ο πιστοποιημένο μονοπάτι σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μονοπάτι που πιστοποιήθηκε από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορειβασίας, έχει όλους τους κανόνες σηματοδότησης και ασφάλειας που ορίζει αυτό το πιστοποιητικό – το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη – και ξεκινά από την Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και από τους Τοξότες. Έχει δυο εισόδους και «συναντιέται» στο Κρωμνικό και από εκεί καταλήγει στο Δασικό Χωριό και αριθμεί περίπου στα 70 χιλιόμετρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Επιπλέον η ίδια τόνισε ότι:

Πρόκειται για μια συνάντηση που θα γίνει από τις 12 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2021 και θα περιλαμβάνει:

Στις 13 Νοεμβρίου τις βασικές εργασίες της συνάντησης (στο Συνεδριακό Κέντρο των Κομνηνών), από το πρωί έως το βράδυ, κατά τις οποίες οι φορείς θα κληθούν να παρουσιάσουν μονοπάτια από όλη την Ελλάδα (πιστοποιημένα ή προς πιστοποίηση) αλλά και φορείς που εκπροσωπούν γενικά μονοπάτια. Επίσης θα υπάρχουν συζητήσεις περί των προβλημάτων, των εξελίξεων και των νέων τάσεων σχετικά με τον περιπατητικό τουρισμό στην Ελλάδα καθώς και ένα κομμάτι με προτάσεις.

Να σημειώσουμε ότι θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης εμβολιασμένων σε εσωτερικό χώρο αλλά και γιγαντοοθόνη στον εξωτερικό χώρο, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν οι ανεμβολίαστοι (είτε συμμετέχοντες είτε κοινό). Φυσικά θα τηρηθούν και όλοι οι υγειονομικοί κανόνες περί covid 19, ενώ η συνάντηση θα μεταδοθεί και σε livestreaming. Βεβαίως υπάρχει και η δυνατότητα να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν διαδικτυακά το μονοπάτι τους, οι φορείς που αδυνατούν να παραβρεθούν για οποιονδήποτε λόγο.

Στις 14 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι αλλά και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να έρθουν στην πεζοπορική διαδρομή στο τμήμα του μονοπατιού που αφορά στον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Θα ανέβουμε επάνω, θα περπατήσουμε το μονοπάτι και θα καταλήξουμε στο Δασικό Χωριό. Εκείνη την ημέρα, οι φορείς που ενδιαφέρονται, θα συνεδριάσουν προκειμένου να ιδρυθεί ένας Ενιαίος Φορέας στην Ελλάδα που θα έχει σχέση με την πεζοπορία και τα μονοπάτια. Στην ουσία θα είναι μια Ομοσπονδία. Έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες με την Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης, έχουμε έρθει σε επαφή και με άλλους φορείς και έχουμε δημιουργήσει ένα καταστατικό. Εκείνη την ημέρα θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις προκειμένου να ιδρύσουμε έναν ενιαίο φορέα για την πεζοπορία και τα μονοπάτια στην χώρα μας.

Επίσης, προαιρετικά και για όσους δηλώσουν συμμετοχή, στις 12 και στις 15 Νοεμβρίου, θα κάνουμε κάποιες πεζοπορικές διαδρομές σε κάποια τμήματα του μονοπατιού. Συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου, από το μεσημέρι και έπειτα, θα ξεκινήσουμε από την δεύτερη είσοδο του μονοπατιού, που είναι στην Γαλάνη για μια τετράωρη, περίπου, πεζοπορία ενώ στις 15 Νοεμβρίου θα έχουμε – κατόπιν δήλωσης συμμετοχής – πεζοπορία είτε στο μονοπάτι Κομνηνά – Κρωμνικό (που είναι πετρόστρωτο) είτε στο μονοπάτι που αφορά στην κύρια είσοδο του μονοπατιού και συγκεκριμένα την Κεντρική Πλατεία μέχρι την Παλιά Πόλη. Είναι και αυτό τμήμα του μονοπατιού. Ετσι θα γίνει και ξενάγηση στην παλιά πόλη.

 

ΓΝΩΣΤΗ…ΠΑΝΤΟΥ Η ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Κλείνοντας η κ. Χατζογλίδου σημείωσε ότι:

Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για αρκετές ημέρες και να δουν την δουλειά που έχουμε κάνει σε αυτό το μονοπάτι. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι πέρυσι ο Δήμος Ξάνθης – μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος – ανέθεσε σε εργολάβο τον καθαρισμό και την συντήρηση αυτού του μονοπατιού και είμαστε καθόλα έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πεζοπόρους της Ελλάδος και όλους τους λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού. Έχει γίνει μια πολύ συντονισμένη και μεγάλη προσπάθεια, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι φορείς σε όλη την Ελλάδα για αυτήν την εκδήλωση και όσο επιθυμούν να έρθουν, ήδη στέλνουν αιτήσεις. Μέσα σε δυο ημέρες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 10 φορείς που επιθυμούν να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τα μονοπάτια τους.

Αυτό που θα μείνει στην πόλη από την 4ης Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, εκτός από τους επισκέπτες που θα προσέλθουν και θα δουν από κοντά το μονοπάτι, την πόλη και την ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης (όπου αναδεικνύεται αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού), είναι και το ότι γίνεται παντού γνωστή Ξάνθη, για τον περιπατητικό τουρισμό που μπορεί να προσφέρει.