Δ. Χιόνης: Από τις ασφαλέστερες επενδύσεις ο χρυσός, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού

Με αφορμή την «κατακόρυφη» άνοδο στην τιμή της χρυσής λίρας

Εγγυημένες οι καταθέσεις – Δεν κινδυνεύουμε προς το παρόν από Capital Controls, εξηγεί ο ίδιος στην «Θ»

Από τις «ασφαλέστερες επενδύσεις» σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, χαρακτηρίζει τις επενδύσεις σε χρυσό, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης, μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ», με αφορμή την κατακόρυφη άνοδο στην τιμή της χρυσής λίρας.

Ο ίδιος, εμφανίζεται παράλληλα καθησυχαστικός και για τις καταθέσεις των πολιτών, τονίζοντας ότι «είναι εγγυημένες», διευκρινίζοντας βέβαια ότι «όσο ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τραπεζικά επιτόκια, τότε έχουμε αρνητικά επιτόκια και όταν έχουμε αρνητικά επιτόκια, τότε μειώνεται η πραγματική αξία των καταθέσεων».

Τέλος, ο κ. Χιόνης, αποκλείει – προς το παρόν τουλάχιστον – ενδεχόμενο να βιώσουμε ξανά εποχές capital controls, ενώ την ίδια στιγμή αναφέρεται και στο ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για «πλαφόν» στις τιμές των προϊόντων, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν είναι μια εύκολη απόφαση» και ότι «εξαρτάται και από την τιμή».

ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΟΣΟ ΟΜΩΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος, όσον αφορά στις τράπεζες. Όσο όμως, ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τραπεζικά επιτόκια, τότε έχουμε αρνητικά επιτόκια και όταν έχουμε αρνητικά επιτόκια, τότε μειώνεται η πραγματική αξία των καταθέσεων. Όταν δηλαδή ο πληθωρισμός, είναι μεγαλύτερος από το επιτόκιο, τότε έχουμε αρνητικό πραγματικό επιτόκιο. Άρα, η αγοραστική δύναμη του κατατεθειμένου ποσού, είναι μικρότερη μετά από ένα χρόνο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με τις καταθέσεις.

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΑΠΟ CAPITAL CONTROLS

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν κινδυνεύουμε – με όλα αυτά που συμβαίνουν – να ξαναζήσουμε εποχές «capital controls», ο κ. Χιόνης, απαντά:

Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας κίνδυνος, προς το παρόν. Δεν υφίσταται.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Ο ΧΡΥΣΟΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

Σε ερώτηση, για το αν είναι ασφαλής η επένδυση σε χρυσό, ο ίδιος, εξηγεί ότι:

Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, οι επενδύσεις σε χρυσό, είναι μια από τις ασφαλέστερες επενδύσεις. Και ο κόσμος αγοράζει χρυσό. Αυξάνει η ζήτηση, άρα αυξάνει και η τιμή του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ «ΠΛΑΦΟΝ» ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ – ΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΛΑΦΟΝ», ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ… ΖΗΜΙΑ;

Δοθείσης της ευκαιρίας, με αφορμή όσα συμβαίνουν με «φόντο» το Ρωσο – Ουκρανικό ζήτημα και την άνοδο του τιμάριθμου, τόσο σε βασικά αγαθά όσο κυρίως σε ενέργεια και πετρέλαιο και το αν πρέπει να τεθεί ένα «πλαφόν», ο κ. Χιόνης, σημείωσε ότι:

Παντού είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί υπάρχει πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχει «πυροδοτηθεί» και η ενεργειακή κρίση. Αυτά τα δύο, συντελούν στην συνεχή αύξηση των τιμών.

Και το «πλαφόν» δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Τι πάει να πει «πλαφόν»; Όταν το μέσο κόστος μιας εταιρείας είναι μεγαλύτερο από το «πλαφόν», αν βάλεις «πλαφόν», δεν θα λειτουργεί η εταιρεία. Επομένως δεν θα έχεις καθόλου προσφορά. Εξαρτάται για ποια τιμή μιλάμε. Γιατί αν αυτή η τιμή  του μέσου κόστους είναι μεγαλύτερη από την τιμή του «πλαφόν», τότε γιατί να δουλεύει κάποιος με ζημία;

Δεν είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά.

Αν ήταν τόσο εύκολο να βελτιώνονταν οι μακροοικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με διοικητικές αποφάσεις, θα είχαμε επιλύσει πολλά προβλήματα. Θα λέγαμε «τώρα θέλουμε ανάπτυξη» ή «τώρα θέλουμε χαμηλό πληθωρισμό» ή «θέλουμε χαμηλή ανεργία». Δυστυχώς, η συγκυρία είναι πολύ άσχημη και μας βρήκε και απροετοίμαστους. Διότι ο πληθωρισμός δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η άνοδός του, έχει ξεκινήσει από το Καλοκαίρι του 2021.