Δ. Χιόνης: «Ευπρόσδεκτα τα μέτρα αλλά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το μεγαλύτερο αντιβιοτικό στην κρίση»

Μείωση ΦΠΑ σε 13%, επιδότηση εργασίας, φοροελαφρύνσεις και πρόγραμμα – γέφυρα 24 δισ. Ευρώ στο «επίκεντρο» του διαγγέλματος Κ. Μητσοτάκη
«Χάθηκε το 2020 – Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το δύσκολο 2021» σημειώνει στην «Θ» ο Καθηγητής  του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ

Μείωση ΦΠΑ σε 13%, Επιδότηση εργασίας, Φοροελαφρύνσεις και πρόγραμμα – γέφυρα 24 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρέθηκαν προχθές το απόγευμα, στο επίκεντρων του διαγγέλματος του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξαγγελίες, που αναπτέρωσαν τις ελπίδες όλων, αφού ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε το πως θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι, οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ο τουρισμός της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός Καθηγητής  του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης, τονίζοντας ότι ναι μεν όλα τα μέτρα είναι «ευπρόσδεκτα», ωστόσο ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής, το μεγαλύτερο «αντιβιοτικό» στην κρίση είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ – ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»

Ειδικότερα ο κ. Χιόνης ανέφερε στην «Θ» ότι «τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δηλαδή αντιμετώπισης της ύφεσης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης το 2021 – γιατί αυτός είναι ο στόχος – θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα το οποίο θα φέρουν. Εδώ έχουμε μια πρωτόγνωρη ύφεση που μπορεί να φτάσει και το 13% και δεν ξέρουμε αν θα ενσκήψει πάλι ο κορωνοϊός τον Οκτώβριο, όπου τότε η ύφεση μπορεί να φτάσει και στο 20%. Άρα λοιπόν τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν σε μια λογική κλιμάκωσης, μπορεί να είναι ένα πρώτο πακέτο – δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι το τελικό πακέτο – προκειμένου να καταλήξουμε στα τέλη Οκτώβρη, όταν ενσκήψει ένα νέο κύμα κορωνοϊού. Εγώ έχω να παρατηρήσω κάτι. Τα μέτρα είναι καλά και πραγματικά είναι ευπρόσδεκτα, ωστόσο ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής, το μεγαλύτερο «αντιβιοτικό» στην κρίση είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«ΧΑΜΗΛΟΣ Ο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

«Οι μεταβιβαστικές πληρωμές έχουν πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή, το να δώσεις δηλαδή ένα επίδομα ανεργίας κλπ. Τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή στην οικονομία, τον έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και εκεί λοιπόν περιμένουμε να δούμε μια ουσιαστική ενίσχυση για να έχουμε μια πραγματική αντιμετώπιση της κρίσης» εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είναι νωρίς ακόμη να πούμε το ο,τιδήποτε. Θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Αναμφισβήτητα όλα όσα ακούσαμε είναι ευπρόσδεκτα, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν από τον περιορισμό των βαθμών ελευθερίας που έχει η κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε μια οικονομική πολιτική μέσα στα πλαίσια του μεγάλου χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού, της υποχρέωσης για δημοσιονομικά πλεονάσματα και της αδυναμίας άσκησης της νομισματικής πολιτικής».

«ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 2020 – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ 2021»

Επίσης ο κ. Χιόνης υπογράμμισε ότι «το 2020 έχει χαθεί αλλά και το 2021 αν πάμε με 13% – 15% ύφεση, δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να διανύσει τόσο μεγάλο διάστημα και από το -15 να πάει στο +2. Άρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το 2021 ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Αν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είναι το ηθικό, τότε πρέπει να προτρέχουμε σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους και όχι σε οικονομολόγους. Εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική επέκταση που χρειάζεται για να λάβει χώρα τόσο στην ενίσχυση των εισοδημάτων όσο και στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΓΕΦΥΡΑ»

Τέλος για το πρόγραμμα – γέφυρα 24 δισεκατομμυρίων, ο Καθηγητής  του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  σημειώνει ότι «είναι μεγάλο πρόγραμμα, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι 180. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι το 1/9 του ΑΕΠ, άρα είναι σημαντικό. Αλλά σας είπα ότι τα αναπτυξιακά προγράμματα, εκ του αποτελέσματος αξιολογούνται».