Δ. Χιόνης: Ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει – Επιστροφή στα μνημόνια και χωρίς…σωσίβιο σε αυτήν την κρίση

«Ανοιξιάτικος» ο Μάρτιος για τον κορωνοϊό αλλά… «χειμωνιάτικος» για τον ελληνικό λαό

Δεν αποκλείεται να «κόβονται» χρήματα που προορίζονταν για αναπτυξιακούς σκοπούς και να δίνονται στην πανδημία, σημειώνει στην «Θ» ο Καθηγητής Οικονομικών του ΔΠΘ

Μπορεί οι εκτιμήσεις των ειδικών να θέλουν την «εκτόνωση» της υγειονομικής κρίσης περί τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, ωστόσο η «επόμενη ημέρα» για τους Έλληνες, μόνο με «Ανοιξιάτικη» δεν θα μοιάζει.

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, που έχουν δείξει ήδη τα «δόντια» τους, ήρθαν για να μείνουν, ενώ το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας – και άρα η επιστροφή στα μνημόνια – μοιάζει αναπόφευκτο, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ο ελληνικός λαός δεν διαθέτει ούτε τα «μαξιλάρια» και τα «σωσίβια» που είχε κατά την προηγούμενη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ η πανδημία κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περί 43 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», δεσμεύθηκαν και χρήματα που προορίζονταν για αναπτυξιακούς σκοπούς, για την διαχείρισή της.

Κάτι που δεν αποκλείει, ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης, ο οποίος μιλά στην «Θ» για την επόμενη ημέρα και επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω.

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ – Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Αναλυτικότερα ο κ. Χιόνης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Ο άμεσος κίνδυνος για το μικρομεσαίο εισόδημα και για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετατοπίσουν το κόστος του πληθωρισμού (δηλαδή να το περάσουν στις τιμές και να φυλαχθούν από αυτό), είναι ο πληθωρισμός. Ο οποίος παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ήρθε για να μείνει και θα μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο πληθωρισμός υποσκάπτει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Αυτό είναι δεδομένο. Άρα η ακρίβεια, θα είναι εδώ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Επιπλέον ο ίδιος, τονίζει ότι:

Σαν άμεσο αποτέλεσμα του πληθωρισμού, είναι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και για να το κάνουμε πιο απλό αυτό, είναι ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν τα τοκοχρεολύσια. Κάθε  1% αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που συμπαρασύρονται από τον πληθωρισμό, σημαίνει ανάγκη για +3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω δημοσιονομικό πλεόνασμα. Για να δημιουργηθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει επιστροφή στα μνημόνια. Είναι αναπόφευκτο νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άλλωστε το επεννόησε και ο κ. Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Άρα επηρεάζονται οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και η ποιότητα των δημοσίων αγαθών (υγεία, παιδεία, τριτοβάθμια εκπαίδευση). Διότι όταν έχεις δημοσιονομική περιστολή, αντιλαμβάνεστε ότι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δαπανάς χρήματα για τα δημόσια αγαθά.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ «ΚΟΒΟΝΤΑΙ» ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ – 43 ΔΙΣ. ΚΟΣΤΙΣΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε ερώτηση της «Θ» που προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, σχετικά με το αν ισχύει πως σήμερα «κόβονται» χρήματα που προορίζονταν για αναπτυξιακούς σκοπούς, προκειμένου να δοθούν στην διαχείριση του CoviD – 19,  ο κ. Χιόνης, απαντά:

Δεν αποκλείεται καθόλου, διότι όλη αυτή η «ιστορία» της πανδημίας, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 43 δισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα 43 δισεκατομμύρια έχουν κοπεί από κάπου και υποθέτω ότι έχετε δίκαιο.

ΠΑΜΕ ΧΩΡΙΣ… ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Αναφορικά με το αν θα είναι χειρότερη η επερχόμενη «κρίση», από αυτήν που πέρασε, ο κ. Χιόνης, τόνισε ότι:

Η προηγούμενη οικονομική κρίση, είχε ένα κύριο χαρακτηριστικό: Βρήκε τους Έλληνες με κάποια «μαξιλάρια» (όπως λέγαμε) και ψυχικά και οικονομικά, τα οποία εξαντλήθηκαν. Πάμε χωρίς «σωσίβιο» σε αυτήν την κρίση.

Η ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΤΗΡΙΞΕ – ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ – ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Επίσης μεταφέροντας του, τα όσα εκλαμβάνουμε από την τοπική κοινωνία αναφορικά με την ακρίβεια και τα σχόλια σχετικά με το ότι «δεν θα υπάρχει πλέοκν μεσαία τάξη», ο κ. Χιόνης σχολίασε ότι:

Η τοπική κοινωνία και η κάθε τοπική κοινωνία όμως, να μην παραπονιέται, διότι με την στήριξη την κοινωνική, την πολιτική (την οποιαδήποτε), στήριξε κάποιες μακροοικονομικές πολιτικές, οι οποίες έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι:

Εγώ μπορώ να δώσω μια οικονομική συμβουλή, που λέει ότι χρειάζεται μια επιστροφή στον ρεαλισμό και στην πραγματικότητα, διότι όλες οι συζητήσεις οι οποίες κάνουμε – ειδικά της οικονομικής πολιτικής – είναι συζητήσεις δεοντολογικές περί του «πως θα θέλαμε να είμαστε». Λέμε – για παράδειγμα – ότι «ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο και θα φύγει τον Νοέμβριο». Δεν κάνουμε οντολογικές συζητήσεις, για το πώς είναι πραγματικά και αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα.