Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στη «Θ» για την ενεργειακή κρίση και την επιδοματική πολιτική
Στο 25% σκαρφαλώνει ο πληθωρισμός για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά που καταναλώνουν το 80% της δαπάνης σε σούπερ μάρκετ, ενέργεια και στέγη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης. Ο ίδιος, αναφέρεται και στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι έχει ως στόχο να διαχειριστεί τις συνέπειες του πληθωρισμού μεν, αλλά δεν επιλύει το δομικό του πρόβλημα.
«ΣΤΟ 25% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Χιόνης εξήγησε στην «Θ» ότι «όπως κινείται αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός, ο επιμέρους δείκτης τιμών του καταναλωτή που αφορά στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στην στέγαση (όλο αυτό είναι 80% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών που βρίσκονται στην μεσαία και στην χαμηλότερη οικονομική τάξη) είναι 25% και όχι 11.6%. Αυτό σημαίνει ότι υποσκάπτει την αγοραστική δύναμη και πολύ σύντομα θα είναι πολύ κοντά στα όρια φτωχοποίησης. Αυτό άλλωστε δείχνει και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Eurostat όπου η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που απειλούνται με φτωχοποίηση και είναι 1η στην ΟΝΕ και 3η στην ΕΕ, μετά την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτήν την στιγμή δεν χρειάζεται κάποια ενδελεχής οικονομική ανάλυση για να μας πει το αυτονόητο. Ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, θα οδηγήσουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στην φτωχοποίηση. Το 80% της καταναλωτικής δαπάνης των μικρών και μεσαίων κλιμακίων (δηλαδή περίπου το 75% των Ελλήνων) καταναλώνει τα χρήματά του στο σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια και στην στέγη. Αυτά τα αγαθά έχουν ανατιμηθεί κατά 25%. Το 11.6% είναι ο μέσος όρος πολλών πραγμάτων που η χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη, δεν τα καταναλώνει».
«Η ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΛΥΕΙ ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ»
Αναφορικά με την επιδοματική πολιτική, ο ίδιος επισήμανε ότι «έχει σαν σκοπό να διαχειριστεί ενεργειακές αυξήσεις, που έγιναν στο παρελθόν. Ουσιαστικά, δεν επιλύει το δομικό πρόβλημα του πληθωρισμού. Διαχειρίζεται τις συνέπειες και δεν ξέρω τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν στην Ελλάδα, κατά πόσο θα δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσει να στηρίζεται – έστω με αυτό το λίγο που στηρίζεται τώρα – το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή».
«Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»
Κλείνοντας, ο κ. Χιόνης, με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για επιδότηση με σκοπό την «στροφή» σε πετρέλαιο από το Φυσικό Αέριο, σχολίασε ότι «η πρόσφατη ενεργειακή κρίση μας οδήγησε στο να αναθεωρούμε πολλά θέματα που θεωρούσαμε ότι αποτελούν την λύση του μέλλοντος. Εμείς αναζητάμε λύσεις του παρελθόντος. Το τι είναι «λύση του μέλλοντος» είναι μια «πονεμένη ιστορία».