Δ. Μαυρίδης: Υπομονή ακόμη μια εβδομάδα

Αναφέρεται στους ερασιτεχνικούς «μπαξέδες» και συστήνει…

Χρήσιμες συμβουλές και tips από τον γνωστό γεωπόνο μέσω της «Θ»

 

Ολοένα και καλυτερεύουν οι καιρικές συνθήκες στην πόλη μας, πλην όμως παραμένει ο κορωνοϊός που μας «κλείνει» ακόμη στις αυλές και στα μπαλκόνια μας, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς Ξανθιώτες στην αναζήτηση μιας ασχολίας, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το να δημιουργήσουν τους δικούς τους μπαξέδες, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο γνωστός γεωπόνος κ. Δημήτρης Μαυρίδη.

Ο ίδιος συνιστά στους ανυπόμονους συμπολίτες μας να περιμένουν ακόμη μια εβδομάδα, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία και κατά τις νυκτερινές ώρες, δίνοντας παράλληλα και κάποια Tips, προκειμένου οι ερασιτέχνες καλλιεργητές να απολαύσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ – ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΑΓΓΟΥΡΙΑ, ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ

Ειδικότερα ο ίδιος εξηγεί στην «Θ» ότι:

Τώρα που φτιάχνει ο καιρός, δημιουργείται μια κίνηση. Ο κόσμος θέλει να ασχοληθεί, θέλει να φτιάξει τα δικά του λαχανικά, αν και εγώ δεν θα συνιστούσα ακόμη να γίνουν φυτεύσεις, γιατί ο καιρός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη και τα βράδια κάνει πολύ κρύο. Θα έπρεπε ίσως να περιμένουν μια εβδομάδα, ώστε να σταθεροποιηθούν οι νυκτερινές θερμοκρασίες τουλάχιστον πάνω από 10-12 βαθμούς. Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Βέβαια δεν θα τους βγει πιο οικονομικά από αυτά που αγοράζουν – φαντάζομαι – αλλά τουλάχιστον θα ξέρουν τι τρώνε, πως το έχουν διαχειριστεί, πως το ραντίζουν και τι έχουν φτιάξει. Εκείνο που προτιμούν οι περισσότεροι είναι οι ντομάτες, τα αγγούρια, τα πιπέρια και οι μελιτζάνες. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά είδη. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε ένα μπαλκόνι ή σε μια ταράτσα αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, δηλαδή βαθιές και μεγάλες ζαρτινιέρες που θα δώσουν και χώρο στην ρίζα ώστε να αναπτυχθεί, με καλής ποιότητας φυλλόχωμα.

 

ΤΑ «ΜΥΣΤΙΚΑ» ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αναφορικά με το «μυστικό» για ένα καλό αποτέλεσμα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε ότι:

Το ένα είναι οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ας μην βιαζόμαστε να τα βάλουμε χωρίς να υπάρχει καλή θερμοκρασία και το άλλο είναι να υπάρχει τακτική παρακολούθηση των φυτών και να προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες φυτοπροστασίας, όχι κατά ανάγκην με χημικά βαριά φάρμακα, αλλά  με αυτά που χρησιμοποιούνται στην βιολογική γεωργία. Με παραδοσιακά προϊόντα φυτοπροστασίας (χαλκός κλπ) πριν φορτωθούν με κάποια ασθένεια ή έντομα – στα αρχικά τους στάδια – και πιστεύω ότι από εκεί και μετά θα βγει καλή η καλλιέργεια.

Είναι μια ασχολία με την οποία περνά δημιουργικά ο χρόνος σου, νιώθεις ότι φτιάχνεις κάτι από το «μηδέν» (από ένα φυτάριο ή έναν σπόρο) με το οποίο γεμίζεις το τραπέζι σου και αυτό σου δίνει μια ικανοποίηση. Σίγουρα ανεβάζει την ψυχολογία και τώρα με το Lockdown ο κόσμος βρίσκει μια ασχολία. Και βέβαια δεν χρειάζεται να βάζει και πολλά. Οι ανάγκες καλύπτονται με ελάχιστα φυτά από κάθε είδος γιατί είναι καλές ποικιλίες και παράγουν. Κάποιοι φορτώνονται με πάρ απολλά φυτά και στο τέλος αρχίζουν να τα μοιράζουν. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουν. 10 ρίζες ντομάτες για μια οικογένεια – για παράδειγμα – στην αρχή, είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες. Κάποιοι βάζουν 50 και στο τέλος γίνεται «χαμός».