Δ. Σκουλαρίκης: «Η επιθετική πολιτική των μάρκετ, βάζει… κράχτη στην τιμή του αρνιού»

Κανένα περιθώριο για «ελληνοποίηση» κρεάτων δεν αφήνουν τα τρία σφαγεία της Ξάνθης

Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι τιμές των αμνοεριφίων

 

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των αμνοεριφίων, με γνώμονα ότι οι τιμές παραγωγού φέτος κλειδώνουν στα αντίστοιχα επίπεδα με το 2017. Συγκεκριμένα, φέτος οι εκτιμήσεις θέλουν τη μέση τιμή παραγωγού στο αρνί να διαμορφώνεται όπως και πέρυσι στα 4,5 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι να υπάρχει μια μικρή διόρθωση στα 5 ευρώ το κιλό έναντι 4,7 ευρώ το κιλό το αντίστοιχο διάστημα το 2017.

Σενάρια τα οποία βέβαια, θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν και τόσο η σφαγή όσο και η πώληση των αμνοεριφίων θα βρίσκεται στο ζενίθ, μιας και ακόμη, σύμφωνα με τον γνωστό Ιδιοκτήτη Σφαγείων στην Ξάνθη κ. Διαμαντή Σκουλαρίκη, δεν έχει ξεκινήσει ο «ρυθμός» της σφαγής για το φετινό Πάσχα.

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο ίδιος «δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο φόρτος της σφαγής. Λογικά θα ξεκινήσει από αύριο, όταν θα αρχίσουν οι παραγωγοί να δίνουν και θα γνωρίζουν σε ποια τιμή θα δώσουν».

Βέβαια, ενόψει του Πάσχα και της κατανάλωσης αμνοεριφίων «ανοίγουν» και άλλα θέματα, όπως αυτό των «ελληνοποιήσεων» των κρεάτων (που όπως σημειώνει ο κ. Σκουλαρίκης δεν αφορά την δική μας περιοχή) αλλά και αυτό με τα σούπερ μάρκετ, το οποίο παραμένει, αλλά δεν αφορά την ποιότητα του κρέατος, μα την «επιθετική πολιτική» των μεγάλων αλυσίδων μάρκετ.

sfragida

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ….ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣΣυγκεκριμένα, αναφορικά με το κομμάτι των «ελληνοποιήσεων» ο κ. Σκουλαρίκης υπογραμμίζει: «μην ψάχνετε στην δική μας περιοχή τέτοια πράγματα. Εδώ υπάρχουν τρία σφαγεία. Δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να κάνουμε τέτοια πράγματα. Αν επισκεφθείτε ένα από τα τρία σφαγεία στην Ξάνθη, θα δείτε πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια «ελληνοποίηση» έτσι όπως την εννοεί ο κόσμος. Εμείς θα πάρουμε 100 αρνιά από τον παραγωγό μας, θα πάρουμε και άλλα τόσα από τον γείτονά μας, είναι δηλαδή αμνοερίφια της περιοχής μας».

 

«Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤ ΒΑΖΕΙ…ΚΡΑΧΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ»

Σε ο,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, ο ίδιος τονίζει ότι «αυτό είναι ένα «αγκάθι» που παραμένει για τις τοπικές αγορές, για τον κρεοπώλη δηλαδή, είναι ζημιά μεγάλη. Το θέμα εκεί δεν είναι η ποιότητα (που είναι εγγυημένη αφού και εμείς στέλνουμε σε μάρκετ αρνιά και κατσίκια, μέσω εμπόρου βέβαια, τα οποία όμως σφάζονται εδώ, με δικούς μας κωδικούς και θα πάνε σε σούπερ μάρκετ) αλλά η τιμή. Εννοώ πως αν πήγατε πριν μια εβδομάδα σε ένα από αυτά τα σούπερ μάρκετ και είδατε τις τιμές όλων των προϊόντων και αν πάτε και την Μεγάλη Εβδομάδα, θα δείτε ότι όλες οι τιμές θα είναι «τσιμπημένες» όχι πολύ για να το καταλάβει ο κόσμος, αλλά ανεπαίσθητα. Βάζουν λοιπόν μια χαμηλή τιμή στο αρνί και στο κατσίκι, το χρησιμοποιούν ως «κράχτη» αλλά ένα σούπερ μάρκετ έχει μέσα 500.000 και πλέον κωδικούς. Όταν θα πάει ο κόσμος, θα πάρει το αρνί αλλά μαζί με αυτό θα πάρει και άλλα προϊόντα. Ή όταν θα φτάσει στον πάγκο του κρεοπώλη, ενώ έχει ψωνίσει τα άλλα, θα του πει ότι δεν έχει. Δεν έχει λοιπόν να κάνει με την ποιότητα. Ο,τι αρνί θα πουλήσει ένα τοπικό κρεοπωλείο, το ίδιο θα πουλήσει και το μάρκετ. Απλώς ο κρεοπώλης «πολεμά» με ένα αρνί που θα πουλήσει να βγάλει κάποιο κέρδος, που έχει μόνο κρέας να πουλήσει (αρνί, κατσίκι, μπριζόλα, μοσχάρι…). Το θέμα είναι η επιθετική πολιτική που κάνει το μάρκετ για να προσελκύσει και να βάλει κόσμο μέσα. Όσο αγοράζει ο κρεοπώλης, αγοράζει και ο έμπορας, απλώς ο κρεοπώλης θα πάει σε ένα μαντρί και θα πάρει 50 αρνάκια για το μαγαζί του και ο έμπορας θα πάρει 15.000 – 20.000 και μετά αυτά τα αρνιά θα πάνε στα μάρκετ, θα γίνει «κράχτης» η τιμή του αρνιού και θα υπάρχει ανεπαίσθητη διαφορά (προς τα επάνω) της τιμής σε όλους τους κωδικούς των μάρκετ. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Χρόνια φωνάζουμε αλλά…»