Όλη η διαδικασία διαχείρισης των εμβολίων στην ΑΜΘ- Τι λέει ο Διοικητικής 4ης ΥΠΕ στην «Θ»
Ενεργοποιείται στις 16 Μαρτίου, το εμβολιαστικό κέντρο του Κ.Υ Αβδήρων
Καμία χαμένη δόση χαμένη αλλά και καμία παρεκτροπή, αναφορικά με τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς. Αυτό φαίνεται να είναι το «στοίχημα» – που επιτυγχάνεται για την ώρα – της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως προκύπτει από τις αποκλειστικές δηλώσεις του Διοικητή της κ. Δημήτρη Τσαλικάκη στην «Θ» ο οποίος αναφέρεται στα ήδη ενεργοποιημένα εμβολιαστικά κέντρα στην ΑΜΘ αλλά και σε αυτά που «ανοίγουν» στις 16 Μαρτίου.
ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 25/12
Ειδικότερα ο κ. Τσαλικάκης εξήγησε αρχικά στην «Θ» ότι:
Εμείς σαν Υγειονομική Περιφέρεια, έχουμε την ευθύνη του εμβολιασμού. Τα Κέντρα Υγείας, οι Μονάδες Υγείας και τα Νοσοκομεία, ήταν έτοιμα από τις 25 Δεκεμβρίου. Στο θέμα της διάθεσης των εμβολίων, εμπλέκεται η μεταφορά των εμβολίων, που αφορά σε άλλο υπουργείο (το έχει αναλάβει ο Στρατός), είναι το πληφοριακό σύστημα που αφορά σε άλλο υπουργείο και το Υπουργείο Υγείας που έχει τον εποπτικό ρόλο από όλα, αλλά εμείς κατά βάση σαν ΥΠΕ, είμαστε υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό. Δηλαδή από την στιγμή που θα περάσει την πύλη μας ο ασθενής και μετέπειτα.
ΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΜΘ
Αναφορικά με τα ενεργοποιημένα Εμβολιαστικά Κέντρα, ο ίδιος επισήμανε ότι:
Η Ελευθερούπολη έχει 3 Εμβολιαστικά Κέντρα από τις 20/1. Ο Εχίνος, οι Σάπες, η Ορεστιάδα, η Προσοτσάνη λειτουργούν επίσης από 20/1. Αυτά λειτουργούν από την 1η «παρτίδα» των πρώτων 26 εμβολιαστικών κέντρων που δώσαμε σε 11 Κέντρα Υγείας (κάθε Κ.Υ έχει τρεις εμβολιαστικές γραμμές).
Στις 8/2 μπήκαν ακόμη 21 εμβολιαστικά κέντρα. Η Σαμοθράκη, τα πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και κάποια άλλα που αφορούν στην κεντρικοδυτική Μακεδονία .
Στις 15/2 μπήκαν ακόμη 18 εμβολιαστικά κέντρα. Ο Ίασμος, η Σταυρούπολη, το Παρανέστι, στο Περιφερειακό Φερρών, το Σουφλί, Τα Δίκαια κ.α.
ΣΤΙΣ 16/3 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
Σε ο,τι αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα που θα ενεργοποιηθούν στις 16/3/2021, ο κ. Τσαλικάκης σημειώνει ότι:
Στις 16/3 θα μπουν ακόμη 9 εμβολιαστικά κέντρα. Η Χρυσούπολη, τα Άβδηρα, το Νευροκόπι και κάποια άλλα που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία.
Με τα εν λόγω 9 εμβολιαστικά κέντρα, φτάνουμε τα 80, από τα 86 περίπου που ήταν να αναπτύξουμε. Μένουν μετά ακόμη έξι. Σε άθροισμα Κέντρων Υγείας, φτάνουμε τα 44 από τα 46 που έχουμε στην διάθεσή μας.
Βεβαίως δεν αθροίζω και τα εμβολιαστικά κέντρα (30-30) στα νοσοκομεία όπου και εκείνα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά.
Η διάθεση των εμβολίων είναι ένα θέμα που αφορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εταιρείες ορίζουν την ημερομηνία και απαξ και ορίσουν την ημερομηνία, τότε το πληροφοριακό σύστημα ανοίγει «θέσεις».
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Επιπλέον ο κ. Τσαλικάκης τόνισε ότι:
Εμείς έχουμε ζητήσει για κάποιους νομούς να μην είναι ηλιακά «οριζόντια» σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν ότι »ολοκληρώθηκαν οι ηλικίες για την ΠΕ Δράμας ή Καβάλας κ.ο.κ, ας κατέβουμε στο 55+». Δεν χρειάζεται δηλαδή να τελειώσει όλη η χώρα τους 60χρονους ή τους 70χρονους για να ανοίξουμε την Δράμα ή την Καβάλα με τους 55χρονους. Άλλωστε κάποιοι δήμοι μπορεί να μην έχουν τόσους πολλούς ή να μην ενδιαφέρθηκαν τόσοι πολλοί. Είδα και την επερώτηση της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Ελευθεριάδου) για την Χρυσούπολη. Από τον πληθυσμό που αναφέρεται, τα μισά είναι παιδιά και κάποιοι νέοι. Αν υπάρχουν 600 85άρηδες που ενδιαφέρονται (μακάρι να ενδιαφερθούν όλοι) για εμάς ο εμβολιασμός – με μια εμβολιαστική γραμμή – γίνεται σε 5 μέρες. Δηλαδή δεν είναι πάντα μόνο το σύνολο του πληθυσμού μιας περιοχής, αλλά το πόσοι ανήκουν στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και τελικά πόσοι θα ενδιαφερθούν. Εγώ θα σας παραπέμψω και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς των ενδιαφερόμενων 60+. Ήδη δηλαδή για να μας ανοίγουν και άλλα κέντρα στις 16/3, σημαίνει ότι έρχονται και άλλες παρτίδες. Το σύστημα είναι έτοιμο και μάλιστα πηγαίνει πολύ καλά η ροή του εμβολιασμού, όπου έχουμε εμβολιαστικά κέντρα. Το πώς θα ανοίγουν τα Κέντρα Υγείας και τα εμβολιαστικά, δεν είναι θέμα Υγειονομικής Περιφέρειας, αλλά από τα κεντρικά, την επιτροπή εμβολιασμών και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας.
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΔΟΣΗ – ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ ΣΤΙΣ «ΠΕΡΙΣΣΙΕΣ» ΔΟΣΕΙΣ
Τέλος, ο κ. Τσαλικάκης, αναφορικά με τις προτεραιότητες (σ.σ. με αφορμή κάποια περιστατικά που σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη) εξηγεί ότι:
Μέχρι τώρα η υγειονομική μας περιφέρεια, δεν έχει χάσει δόση. Είναι και αυτός ένας αγώνας που κάνουμε. Ακόμη και το υπουργείο είναι πολύ ικανοποιημένο όχι μόνον από την 4η ΥΠΕ αλλά από όλες τις ΥΠΕ για τον σχεδιασμό. Προσπαθούμε να μην χάσουμε δόση και πάντα με αυστηρότητα στους κανόνες. Εμάς το άγχος μας είναι και να μην χαθεί δόση αλλά και να γίνει νόμιμα σε αυτόν που προβλέπετε. Είμαστε πολύ αυστηροί. Για παράδειγμα, ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα κλείνουν στις 20.00 έχει τύχει να καθίσουν μέχρι τις 21.00 ιατροί, ώστε να μην χαθεί η δόση για να περιμένουν έναν στρατιωτικό ή έναν αστυνομικό ή έναν πυροσβέστη ή έναν ιδιώτη ιατρό– για παράδειγμα – που μπορεί να το κάνει και είναι μέσα στις λίστες αναμονής που έχουμε. Δεν θα φέρει για παράδειγμα ο ιατρός κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, που θα μπορούσε να το κάνει για να φύγει νωρίτερα. Δεν το επιτρέπουμε και προς τιμήν όλων, τηρείται. Είμαστε πολύ αυστηροί και διενεργούμε ελέγχους. Το ίδιο και η ανεξάρτητη αρχή και στα νοσοκομεία μας. Το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει δώσει πρώτα τους υγειονομικούς (δηλαδή ο υγειονομικός που άλλαξε γνώμη σε ένα νοσοκομείο είναι πρώτη προτεραιότητα στις δόσεις που απομένουν από ακύρωση). Μετά είναι οι στρατιωτικοί, οι ιδιώτες ιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι κ.ο.κ. Όλοι αυτοί είναι σε προτεραιότητα – για να μην χαθούν οι δόσεις – πέραν από τα προγραμματισμένα ραντεβού τους.