Δασικό χωριό Λειβαδίτη: Ακόμη δεν απάντησε το Δασαρχείο για την παραχώρηση στον Δήμο Ξάνθης

Μ. Τσέπελης: Μας ενδιαφέρει η αναβάθμισή του και η διαχείρισή του από ιδιώτες

Αναπάντητο παραμένει ακόμη το αίτημα του Δήμου Ξάνθης προς το Δασαρχείο για την παραχώρηση του δασικού χωριού στην περιοχή Ερύμανθος-Λειβαδίτης. Ως γνωστόν, ο Δήμος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου για την παραχώρησή του για 20+10 χρόνια αλλά και την παραχώρηση επιπλέον στρεμμάτων. Θετική ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εξέλιξη ότι η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη έχει περάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης ΤΣέπελης. Ο ίδιος αναφέρεται και στο ενδιαφέρον της Ισραηλινής Κοινότητας να επενδύσει στο Δασικό Χωριό, ενώ παράλληλα τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί τίποτα από τα παραπάνω εφικτό, θα το λειτουργήσει ο ίδιος ο Δήμος Ξάνθης και ότι θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρχει – τουλάχιστον – ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων.

ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Από πέρυσι έχουμε υποβάλλει ένα αίτημα στην διεύθυνση του Δασαρχείου Ξάνθης για την παραχώρηση – με το δικαίωμα του διαγωνισμού για την μίσθωση – και ενός δεύτερου οικοπέδου δίπλα, ώστε να είναι βιώσιμη αυτή η επένδυση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάρει ακόμη την έγκριση αυτής της παραχώρησης. Θεωρούμε ότι μόνον με τον ιδιωτικό τομέα και με μια επένδυση μέσα από προγράμματα (που μπορούν να φτάσουν και τα 5 εκατομμύρια σε χρηματοδοτήσεις) μπορούμε να φτάσουμε σε ένα θεμιτό αποτέλεσμα για να αναβαθμιστεί το Δασικό Χωριό με υψηλότερο επίπεδο παροχής προς τον κόσμο και να αποτελέσει «κίνητρο» επισκεψιμότητας. Είχαμε ζητήσει την παραχώρηση για 30 χρόνια αλλά και την παραχώρηση επιπλέον στρεμμάτων για να μπορέσει να γίνει μια βιώσιμη επένδυση και τα 14  σπίτια να γίνουν 30, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μας απάντησαν, για λόγους που γνωρίζει μόνο το Δασαρχείο. Εμείς συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας. Αλλάξαμε και τον τρόπο διαδικασίας (καθαρισμός δωματίων κλπ) και θα κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις ώστε να το φέρουμε σε ένα επίπεδο υψηλής παροχής υπηρεσιών, διότι πράγματι ήταν παραμελημένο και με πολλά προβλήματα. Θεωρούσαμε ότι σύντομα θα παίρναμε την έγκριση και ότι θα το βγάζαμε στον αέρα για να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ – ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ Κ. ΣΚΡΕΚΑ

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

Αν δεν καταστεί εφικτό αυτό (σ.σ. η επένδυση ιδιώτη) και θα το λειτουργήσουμε εμείς. Όμως, επειδή η αρμοδιότητα έφυγε από την Αποκεντρωμένη και πήγε στο Υπουργείο, θα απευθυνθούμε στον Υπουργό κ. Σκρέκα απευθείας προσωπικά και θεωρώ ότι θα λάβουμε πολύ πιο γρήγορα την παραχώρηση για 30 χρόνια αλλά και των επιπλέον στρεμμάτων για την επένδυση. Η αρμοδιότητα έχει περάσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα για την παραχώρηση αυτή. Οπότε αυτό το κάνει πιο εύκολο για να μπορέσουμε να πάρουμε την παραχώρηση αυτή. Ζητάμε 20+10 χρόνια, διότι διαφορετικά δεν συμφέρει σε κανέναν επενδυτή να μπει σε μια επενδυτική διαδικασία για λιγότερο χρονικό διάστημα.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ – ΑΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ, ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ

Αναφορικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στο Δασικό Χωριό, ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι:

Προφανώς και υπάρχει. Τότε που είχαν έρθει οι Ισραηλινοί, είχαν ενθουσιαστεί με όλο το περιβάλλον και για αυτό στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον χώρο και να προσφέρουμε όλα εκείνα που προσφέρουν και οι περιοχές που «πλημμυρίζουν» από επισκέψεις ισραηλινών. Ο απώτερος στόχος είναι να δοθεί σε ιδιώτη για να γίνει και το δεύτερο σκέλος της επένδυσης. Αν τώρα το λειτουργήσει ο δήμος, δεν θα συνεχιστεί η ζημία. Θα βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε εύρυθμα το Δασικό Χωριό και να έχουμε τουλάχιστον ισοσκελισμένα έξοδα – έσοδα. Θα βρούμε τον τρόπο. Τελειώνουμε τώρα και την Αναπτυξιακή, που είναι ένα «εργαλείο» που θα μας δώσει πολλές λύσεις, σε πολλά πράγματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται παράλληλα, καθώς – πιστεύω ότι – και η πανδημία έφερε πολλά προβλήματα σε πολλούς φορείς για την υλοποίηση κάποιων αποφάσεων.