Δασικό Χωριό Λειβαδίτη: Στο 100% οι κρατήσεις έως και τον Μάρτιο για όλα τα Σαββατοκύριακα

Γεμίζει και με επισκέπτες αυθημερόν – Τα φυσικά μνημεία και το όραμα του Δήμου Ξάνθης

Πληρότητα που μέχρι και τις 15 Μαρτίου, αγγίζει το 100%, καταγράφει το Δασικό Χωριό στον Ερύμανθο (Λειβαδίτης), με εκατοντάδες επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, αφού εκτός από τα 13 σπιτάκια όπου και διαμένουν όσοι διανυκτερεύουν, καταγράφεται και υψηλή αυθημερόν επισκεψιμότητα.

Άνθρωποι από Ελλάδα – αλλά και εξωτερικό – απολαμβάνουν το χιόνι, αλλά και τα μαγευτικά φυσικά μνημεία που ανακαλύπτουν από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, ενώ την ίδια στιγμή, ο Δήμος Ξάνθης, βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να του παραχωρηθούν τα ήδη υπάρχοντα – και κάποια ακόμη στρέμματα – ώστε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναζήτηση επενδυτή.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ», ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης καθώς και η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου και υπεύθυνη διαχείρισης του Δασικού Χωριού, κ. Δέσποινα Χατζογλίδου.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ – ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΑΜΟΙΡΑ

Αναλυτικότερα ο Δήμαρχος Ξάνθης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Εμείς για το Δασικό Χωριό, ζητούμε για 20 χρόνια + 10 το υφιστάμενο σημείο (100 στρέμματα) ως παραχώρηση, αλλά ζητούμε και το διπλανό κομμάτι (το παλιό εργοτάξιο με τα παλιά σπιτάκια) που ήταν του Δασαρχείου, έτσι ώστε να το πάρει ένας ιδιώτης για 30 χρόνια (20 χρόνια το λιγότερο) να μπορεί να μπει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και για να μπορέσει να γίνει μια επένδυση και ένα μεγάλο συνεδριακό κέντο, ώστε και το Πανεπιστήμιό μας να μπορεί να κάνει περιβαλλοντικές – και άλλες – συνεδριάσεις αλλά και να διεξάγονται γενικότερα συνέδρια για το περιβάλλον. Και γενικότερα να γίνουν υψηλότερες οι παροχές υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.

Αυτήν την στιγμή, μιλούμε με τον Υφυπουργό κ. Αμοιρά, που έχει την ευθύνη αυτή και τον ενδιαφέρει προσωπικά το θέμα, αλλά και με τους συνεργάτες του Γενικούς Γραμματείς, για να αξιοποιηθεί στο μέγιστο αυτό το κόσμημα του Δασικού Χωριού. Θεωρούμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο – Μάρτιο, θα έχουμε ολοκληρώσει την συνεργασία και θα έχουμε την απάντηση – που θεωρούμε ότι θα είναι και θετική – από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο κομμάτι της ευθύνης του Δασαρχείου. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και στην υψηλή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι θα γίνει εάν – ενδεχομένως – δεν βρεθεί κάποιος επενδυτής, αφού βεβαίως ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία από τον Δήμο Ξάνθης, ο κ. Τσέπελης, απαντά:

Θα αξιολογήσουμε τότε τα πράγματα και…είμαστε εδώ. Δεν θα μείνει έτσι το Δασικό Χωριό, ούτε μία στο εκατομμύριο. Θα βρούμε τρόπο για το πώς θα το λειτουργήσουμε.

ΣΤΟ 90% ΕΩΣ ΚΑΙ 100% ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ, ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ – ΑΠΟ ΤΙΣ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΚΑΙ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Από την πλευρά της η κ. Χατζογλίδου, εξήγησε ότι:

Στο Δασικό Χωριό, ύστερα από ενέργειες του Δήμου Ξάνθης – σε συνεννόηση με την ΔΕ Σταυρούπολης – δημιουργήθηκε ένα τμήμα κρατήσεων, με ένα νέο τηλέφωνο (2542022141) το οποίο πλέον λειτουργεί όλο το 24ωρο, για πληροφορίες, έκτακτες ανάγκες και ο,τιδήποτε έχει σχέση με το Δασικό Χωριό, αλλά και για κρατήσεις, οι οποίες βέβαια γίνονται τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, πληροφορίες για τις κρατήσεις, δίνονται και το απόγευμα. Αυτό το τηλέφωνο έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και ένα εξάμηνο, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή περισσότερος κόσμος μαζί μας και να μπορεί να αντλεί πληροφορίες και να διενεργεί κρατήσεις. Αυτό έχει «ανεβάσει» πάρα πολύ τόσο τις κρατήσεις όσο και το ενδιαφέρον του κόσμου και το τελευταίο τρίμηνο, έχουμε μια πληρότητα που άγγιξε το 90%. Από τον Ιανουάριο και μετά, η πληρότητα έχει αγγίξει το 100%, όλα τα Σαββατοκύριακα. Αυτήν την στιγμή, τα τηλέφωνα που δεχόμαστε είναι πάρα πολλά. Όποιος καλεί για κράτηση, σήμερα, μπορεί να την κάνει μετά τις 15 Μαρτίου. Μέχρι τότε, όλα τα σπιτάκια είναι κλεισμένα για Σαββατοκύριακα και τριήμερα. Επίσης, έχουμε και για μετέπειτα κρατήσεις, απλώς δεν είναι όλα κλεισμένα. Φανταστείτε ότι υπάρχει από τώρα και μια κράτηση για τον Δεκαπενταύγουστο. Ειδικά τώρα που χιόνισε, τα τηλέφωνα δεν σταματούν να κτυπούν ως και αργά το βράδυ.

Βεβαίως, είναι πάρα πολλοί αυτοί που καλούν τα Σαββατοκύριακα, ώστε να ρωτήσουν αν είναι ο δρόμος προσβάσιμος, για αυθημερόν επίσκεψη στο Δασικό Χωριό, να φάνε στο εστιατόριο και να το δουν ώστε να μπορέσουν αργότερα, να διαμείνουν κιόλας.

ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ – «ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ» ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Απο που είναι όμως οι επισκέπτες του Δασικού Χωριού και τι θα βρει κάποιος στο πανέμορφο αυτό σημείο;

Όπως απαντά η κ. Χατζογλίδου:

Είναι από όλη την Ελλάδα. Βέβαια έχουμε επισκέπτες και από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, τις γιορτές, μας κάλεσαν από Ολλανδία, Γερμανία κλπ, που επέλεξαν να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, στο Δασικό Χωριό. Ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών είναι από Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη. Έχουμε επίσης αρκετούς από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη. Φυσικά, έχουν έρθει και από Αθήνα, Λάρισα, Τρίκαλα, Σέρρες κ.ο.κ.

Το Δασικό Χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων, στην Οροσειρά της Ροδόπης (περιοχή Ερύμανθος). Έχει 13 αυτόνομα ξύλινα σπιτάκια με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 5 άτομα (εκτός από ένα που είναι πιο μικρό). Βρίσκεται σε έναν περιφραγμένο χώρο, μέσα στο δάσος, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχει και εστιατόριο. Όσοι το επισκέπτονται, έρχονται για να «ξεφύγουν» από την πολυκοσμία και την τεχνολογία. Έρχονται με σκοπό να «απομονωθούν», να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και για να περιηγηθούν στην φύση. Να επισκεφθούν τα φυσικά μνημεία, όπως ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη (που είναι πολύ κονά), η κορυφή της Χαϊντούς, η γέφυρα του Λεωνίδα και πολλά άλλα σημεία, για τα οποία ο Δήμος έχει προνοήσει και έχει δημιουργήσει σηματοδοτημένα μονοπάτια. Ένας ακόμη λόγος που επισκέπτονται το Δασικό Χωριό, είναι επειδή διεξάγονται αθλητικές διοργανώσεις. Τέσσερις φορές τον χρόνο γίνεται ένας μαραθώνιος βουνού (με διάφορα χιλιόμετρα) και μια φορά τον χρόνο, φεστιβάλ ποδηλάτου από την Ποδηλατική Τοπική Ομάδα «Δόξα Σταυρούπολης». Αυτός είναι και ένας τρόπος προβολής του Δασικού Χωριού, επειδή έρχεται πολύς κόσμος για να αθληθεί και να λάβει μέρος σε αυτούς τους αγώνες. Ο Δήμος Ξάνθης, στηρίζει πάντοτε αυτές τις σταθερές διοργανώσεις. Φέτος, ήρθαν και  κυνοδρομίες, ενώ έρχονται και σύλλογοι πολεμικών τεχνών, ορειβατικοί σύλλογοι, σύλλογοι μηχανοκίνητων (μηχανές ή 4Χ4) που κλείνουν το Δασικό Χωριό για ολόκληρα Σαββατοκύριακα και φέρνουν μέλη τους. Βοηθά και αυτό στην αναγνώριση και προβολή του Δασικού Χωριού, αφού αυτοί οι άνθρωποι ξανάρχονται. Το γνωρίζουν μέσα από μια συλλογική δραστηριότητα και κατόπιν το επισκέπτονται με τις οικογένειές τους. Ο Δήμος Ξάνθης, το Δασικό Χωριό το έχει και σαν ορόσημο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή της ΔΕ Σταυρούπολης.

ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΑΝΟΙΚΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Κλείνοντας η κ. Χατζογλίδου, σημείωσε ότι:

Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματίας. Ανέλαβε το Δασικό Χωριό για να μπορέσει – κοντά σε αυτό – να αναπτυχθεί ο εναλλακτικός τουρισμός και η επισκεψιμότητα και στους άλλους ξενώνες. Δεν είναι τόσο μεγάλη η «δυναμικότητά» του για να μπορέσει να φιλοξενήσει όλο το πλήθος των επισκεπτών της περιοχής. Ακόμη και στους αγώνες, κλείνουμε στο Δασικό τα 13 σπιτάκια και γεμίζουν και όλοι οι ξενώνες της περιοχής. Οπότε, εμείς σαν Δήμος Ξάνθης, τους ενημερώνουμε για όλους τους ξενώνες όλης της περιοχής και μας επισημαίνουν ότι θα ανέβουν και στο Δασικό Χωριό για να δουν το πολύ όμορφο, χιονισμένο τοπίο. Είναι πολύ βασικό λοιπόν και το ότι αυτοί που έρχονται, δίνουν μια ώθηση στην μικροοικονομία της περιοχής (ταβέρνες, μάρκετ, πρατήριο υγρών καυσίμων, καφέ, περίπτερα κ.ο.κ.). Έτσι ο Δασικό Χωριό, γίνεται ένας πόλος έλξης ανθρώπων και βοηθά στην διάχυση της πληροφορίας για όλη την περιοχή και για αυτά που προσφέρει.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης, παρόλο που έχει πάρα πολύ ισχυρή χιονόπτωση τις τελευταίες ημέρες, κρατά ανοικτό τον δρόμο για το Δασικό Χωριό, κάθε μέρα, με τα μηχανήματά του.