Δέκα περίπτερα έμειναν σε όλη την Ξάνθη!

Τα αλλοτινά «φιλέτα» σε… κύκνειο άσμα!
Αμπ. Φαΐκογλου: «Δεν τα θέλει κανείς- Για κάθε περίπτερο που κλείνει, μένουν άνεργα 1-2 άτομα»
Κάποτε αποτελούσαν «φιλέτα» που πολλοί θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτά, δίνοντας πολλές… εκατοντάδες ευρώ για την ενοικίασή τους, αφού είχαν το προνόμιο της αποκλειστικής πώλησης των καπνικών προϊόντων.
Σήμερα, ατενίζουν το…τέλος τους και βγάζουν το «κύκνειο άσμα».
Ο λόγος για τα περίπτερα της Ξάνθης, από τα οποία έχουν απομείνει περίπου 10 στον αριθμό σε λειτουργία σε όλη την Ξάνθη και όπως φαίνεται και αυτά οδεύουν προς «θάνατο», όπως εξηγεί στην «Θ» ο αντιπρόεδρος των περιπτερούχων (ενοικιαστών περιπτέρων) κ. Αμπντουραχμάν Φαΐκογλου.

«ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ – ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ…ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «κάποτε έδινες και πολλά χρήματα για να αποκτήσεις το περίπτερο και υψηλά ενοίκια. Τώρα δεν πάει κανένας στην δημοπρασία. Δεν τα ζητούν. Και εγώ το νέο έτος θα το κλείσω το περίπτερο. Δεν φτάνει που μας έκοψαν από τα τσιγάρα, ακόμη και στις κάρτες μας δίνει ο πελάτης 0.50€. Η κάρτα δεν μας δίνει τίποτα. Κάποτε είχαν αποκλειστικά τα καπνικά προϊόντα. Πλέον μπορούμε να βάλουμε (είναι στην άδεια) πολλά προϊόντα, όπως σοκολάτες, κρουασάν κλπ. Αλλά τι να το κάνουμε; Το πουλάμε 0.50€ και μας  το χρεώνουν  με 17-18%, ενώ κάποτε ήταν 30-32%. Τι να πληρώσω; Το ρεύμα; Την εφορία; Υποχρεωτικά κλείνουμε και αυτοί που βγαίνουν σε σύνταξη και αυτοί που δεν βγαίνουν σε σύνταξη. Με 900 – 1000 ευρώ τζίρο και από την κάρτα που δεν μου δίνει τίποτα (αν και κάναμε ενέργειες) τι να κάνουμε;»
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ – ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ – ΠΑΓΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ»
«Αυτήν την στιγμή, τα περίπτερα που λειτουργούν στην Ξάνθη δεν είναι πάνω από 10. Κλείνουν και δεν τα ζητά κανείς και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ξηλώνονται. Εμένα, ο ιδιοκτήτης έχει πεθάνει και ο δήμος μου είχε δώσει 15 (10 + 5 πριμ) χρόνια. Τι να το κάνω αφού δεν μπορώ να το κρατήσω; Δεν το θέλω. Μπορώ να το κρατήσω νόμιμα και 20 χρόνια. Ο δήμος δεν φταίει σε τίποτα.  Προσπαθεί να τα κρατήσει αλλά δεν έχει κόσμο να τα κρατήσει. Δεν μας τα κλείνει ο δήμος. Μας κλείνουν οι εταιρείες, δηλαδή μας παίρνουν τα ποσοστά. Ο δήμος το αφήνει και πολύ καιρό μάλιστα και είναι υποχρεωμένος να τα γκρεμίζει, αν δεν ζητούνται. Περιμένουν μήπως πάει κανείς και τα ζητήσει. Είναι πολλά τα κλειστά περίπτερα και δεν τα θέλει κανένας.
συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την «κανονιστική» των περιπτέρων, τονίζει ότι «παγώσαμε το θέμα εμείς με δικηγόρο. Είπαμε να μας δώσουν 1-2 χρόνια περιθώριο και μας το έδωσαν. Το θέμα είναι ότι στα περίπτερα, θέλουμε δεν θέλουμε (επειδή τα τσιγάρα θα είναι κρυμμένα) δεν θα φαίνεται τίποτα. Μιλώντας με τον πρόεδρο της Θεσσαλονίκης, θα γίνουν όλα έτσι, υποχρεωτικά σε κάθε δήμο. Είναι υποχρεωτικό».
«ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΑ 1-2 ΑΤΟΜΑ»
Επιπλέον ο κ. Φαΐκογλου σημείωσε ότι «στο τέλος φαίνεται ότι θα κλείσουν και αυτά που λειτουργούν. Το δικό μου δεν το θέλει κανένας. Όταν τα Σάββατα, έπιανα τζίρο 3500-4000 ευρώ και τώρα είμαι στα 1200-1300 (μετά βίας 1700 όλο το Σάββατο), τι να πρωτοπληρώσω; Υπάλληλο, ΙΚΑ ή εφορεία; Και για κάθε περίπτερο που κλείνει, μένουν άνεργα 1-2 άτομα».