Δεν ήξεραν… δεν ρώταγαν για τα «ληγμένα» του ΤΕΒΑ;

Ημερομηνία…παραγωγής και όχι λήξης είχε η ζάχαρη – «Νωπά» τα κοτόπουλα άρα μικρής διάρκειας η κατανάλωσή τους

Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα οι καταγγέλλοντες- Τι λένε Κυρ. Παπαδόπουλος και Γ. Τσιτιρίδης

 

Στο «κενό» έπεσαν οι καταγγελίες οφελούμενων του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ για τους Δήμους Ξάνθης και Αβδήρων που αφορούσαν σε…ληγμένα τρόφιμα (και ειδικά ζάχαρη) αλλά και σε προϊόντα που λήγουν εντός ολίγων ημερών (κοτόπουλα).

Σε έρευνα της «Θ», διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται τέτοιο πρόβλημα, καθώς, αφενός η ημερομηνία που αναγράφει η συσκευασία της ζάχαρης είναι η ημερομηνία… ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και όχι λήξης, ενώ ως τα νωπά προϊόντα, ούτως ή άλλως έχουν σύντομο χρονικό περιθώριο προκειμένου να καταναλωθούν, εκτός αν πρόκειται για καταψυγμένα.

 

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ξάνθης (καθόσον ο Δήμος Ξάνθης είναι και ο κεντρικός διαχειριστής του προγράμματος για όλη την Π.Ε Ξάνθης) κ. Παπαδόπουλος, όσο και ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τστιρίδης, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι αφενός η ημερομηνία που αναγράφουν τα πακέτα της ζάχαρης και η οποία έγκειται στον 4/18 αφορά την ημερομηνία ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ότι αφετέρου τα νωπά προϊόντα, καταναλώνονται το αργότερο σε μια εβδομάδα, επειδή ακριβώς είναι…νωπά.

 

«ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΗΓΜΕΝΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ»

Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο ληγμένο από αυτά τα οποία δόθηκαν. Κανένα δεν έχει λήξει. Για την ζάχαρη  αναφέρθηκε  μια ημερομηνία του Απριλίου του 2018 αλλά είναι ημερομηνία ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και όχι λήξης. Δεν έχει καμία σχέση με ημερομηνία λήξης. Σε άλλες συσκευασίες στο ίδιο σημείο αναφέρεται ως ημερομηνία παραγωγής ο Νοέμβριος του 2018. Όσον αφορά τα κοτόπουλα, αυτά είναι νωπά, δηλαδή φρέσκα και όπως και στα σουπερ μάρκετ, θα πρέπει να καταναλωθούν εντός τριών ημερών ή το πολύ μιας εβδομάδας. Από εκεί και πέρα, κάποιοι μπορούν να τα βάλουν στην κατάψυξη όσοι θέλουν να τα καταναλώσουν πέραν αυτού του περιθωρίου. Αλλά είναι φρέσκα, νωπά, τα κοτόπουλα και ακόμη και στο σουπερ μάρκετ η ημερομηνία λήξης τους είναι μετά από 3-5 μέρες. Άρα οι όποιες καταγγελίες πέφτουν στο «κενό» δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Κάποιοι θεώρησαν προφανώς ότι η ημερομηνία που υπάρχει στην συσκευασία της ζάχαρης είναι ημερομηνία λήξης, ενώ είναι ημερομηνία παραγωγής συσκευασίας. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας για τους συνδημότες όσον αφορά στα προϊόντα τα οποία διανέμουμε».

 

«ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ, ΝΩΠΑ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ ΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως: «Η ζάχαρη έχει ημερομηνία παραγωγής και όχι λήξης. Τα κοτόπουλα είναι νωπά και έχουν μέχρι 7 μέρες προθεσμία. Σφάζονται την Δευτέρα, έρχονται την Τρίτη σε εμάς, τα παραλαμβάνουμε και τα διανέμουμε τρεις ημέρες. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Τα γάλατα δε που έχουν λήξη ημερομηνίας στις 23/12, τα μοιράζουμε σε όλες τις διανομές. Αν κάποιος δηλαδή πάρει ενάμιση λίτρο γάλα, είναι δυνατόν να μην το πιει μέσα σε 10 μέρες; Τα δε κοτόπουλα είναι νωπά και όχι καταψυγμένα. Κάθε φορά κάνουμε την ίδια διαδικασία. Άρα δεν ισχύουν οι καταγγελίες. Στην ζάχαρη έχει ημερομηνία παρασκευής. Ήδη οι υπηρεσίες, σε όλα τα σημεία διανομής, κάνουν το καλύτερο δυνατόν. Η διανομή έχει πάρει «σειρά» και πάει πάρα πολύ καλά. Ενώ στην αρχή «παιδευόμασταν» με τις διανομές επί τέσσερις ημέρες και δεν προλαβαίναμε γιατί ο κόσμος μαζεύονταν, τώρα έχουμε μια σειρά. Προχθές δώσαμε στην Ξάνθη δέματα σε 580 άτομα και χθες μέχρι τις 11.00 είχαμε δώσει σε 250 άτομα. Όλα δηλαδή κυλούν ομαλά και η διανομή τελειώνει εύκολα. Οι δε υπάλληλοι φυσικά προσέχουν και τις ημερομηνίες. Σε κάθε διανομή εν τω μεταξύ έχουμε γάλατα και η λήξη αυτών είναι σε 20 μέρες. Στα νωπά, κάνουμε ο,τι καλύτερο. Αν πάτε σε όλα τα σημεία διανομής θα δείτε ότι έχει ψυγείο για να συντηρηθούν και να βγουν την ώρα που θα διανεμηθούν. Όπου και αν πάτε γίνεται συντήρηση νωπών. Από εκεί και έπειτα, ο δήμος δεν έχει και ευθύνη για την συντήρησή τους, αφού διανεμηθούν. Να σημειώσουμε ότι και στα Άβδηρα, είναι μια προμήθεια. Ο,τι μοιράζουμε σε όλα τα σημεία διανομής, τα διακινεί ο Δήμος Ξάνθης ως επικεφαλής του προγράμματος. Είναι ένας ο διαγωνισμός και όλα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Δεν μοιράζει κάτι ξεχωριστά ο Δήμος Αβδήρων».