Δέκα μέρες μετά την φωτιά στην Sunlight
Κ. Δαλάτσης και Α. Μπεμπεκίδης μιλούν στην «Θ»
Έχουν περάσει δέκα ημέρες από την πυρκαγιά που γέμισε καπνούς τον πρωτομαγιάτικο ουρανό της Ξάνθης και η οποία κατέκαψε το εργοστάσιο «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT» και έφερε την ανησυχία των πολιτών ακόμη και για το ενδεχόμενο τοξικότητας στην ατμόσφαιρα.
Ανησυχία η οποία δεν έχει περάσει για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων του ΔΠΘ, αναφορικά με το ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Πέραν όμως της ανησυχίας, υπάρχει και η ζημία για τους παραγωγούς που εδώ και δέκα ημέρες αδυνατούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, αφού οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί και διστακτικοί να αγοράσουν και να καταναλώσουν προϊόντα της περιοχής του Τοπείρου.
Κάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, ο οποίος παράλληλα περιγράφει και την καθημερινότητα των πολιτών.
Εν τω μεταξύ από πλευράς Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ο Πρόεδρός του κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης, εξηγεί τις κινήσεις που έχουν γίνει αναφορικά με την θωράκιση των εργαζομένων στο εργοστάσιο τόσο στο κομμάτι της υγείας τους όσο και στο κομμάτι των αποδοχών τους και των θέσεων εργασίας.
«ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ…»
Ειδικότερα αναφορικά με την καθημερινότητα των κατοίκων στους οικισμούς του Τοπείρου ο κ. Δαλάτσης εξηγεί ότι «ενώ φάνηκε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά και ενώ μας έχουν καθησυχάσει, τελικά υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Ακόμη το συζητούμε και αναρωτιόμαστε τι έχει συμβεί και όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις των ανθρώπων που πωλούν τα προϊόντα τους σε λαικές αγορές και παζάρια αυτή η ανησυχία γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν είναι να καταναλώσουν αγροτικά προϊόντα της περιοχής. Σίγουρα υπάρχει ένα τέτοιο κλίμα στους ανθρώπους αυτούς ανεξάρτητα από το ότι οι δηλώσεις από τον κ. Ραψομανίκη ήταν καθησυχαστικές. Θα πρέπει κατά την γνώμη μου να γίνει μια ανάλυση και ένας περεταίρω έλεγχος και στα προϊόντα που πωλούνται από τους ανθρώπους αυτούς, για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην υπάρχει πλέον ανησυχία ή για να γνωρίζουμε αν όντως πρέπει να ανησυχούμε.
Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μια τέτοιου είδους μελέτη των προϊόντων που πωλούνται και αν όντως υπάρχει κάποιο θέμα, εκεί πάμε σε ένα άλλο στάδιο, όπου θα πρέπει να δούμε τον τρόπο που θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί αν χρειαστεί. Σε αντίθετοι περίπτωση θα πρέπει να ησυχάσουν και οι καταναλωτές και ταυτόχρονα θα πρέπει να μπουν σε έναν κανονικό ρυθμό και οι παραγωγοί, γιατί είναι άσχημο να παράγουν τα προϊόντα τους και να μην μπορούν να τα πουλήσουν επειδή υπάρχει αυτή η ανησυχία. Εκτιμώ λοιπόν πως θα πρέπει η πολιτεία (αφού έχει μηχανισμούς) να καθησυχάσει και να πει ότι πήραμε τα ζαρζαβατικά, τα ελέγξαμε και είναι ή δεν είναι ασφαλή. Θα πρέπει να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα. Δεν μπορεί να αιωρείται αν έχουν ή δεν έχουν πρόβλημα τα προϊόντα αυτά. Δεν παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Είναι πολύ εύκολο, με μια ανάλυση, να καθησυχαστεί ο κόσμος ή αν χρειαστεί να προσέχει».
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ…»
«Σαφώς και υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία. Βέβαια οι εργασίες εκτελούνται κανονικά στην ύπαιθρο, αλλά ο κόσμος το έχει στο μυαλό του για αυτό και βλέπουμε ότι δεν πωλούνται τα προϊόντα των ανθρώπων της περιοχής. Καλό είναι λοιπόν να γίνει ένας έλεγχος για να είναι όλα ασφαλή και σίγουρα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα διασφαλίσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς που πωλούν τα προϊόντα τους και έχουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ»
Από πλευράς Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και εργαζομένων στην Sunlight τώρα ο κ. Μπεμπεκίδης αναφέρει ότι «σαφώς και θα υπάρχει ανησυχία όταν καίγεται μια χημική βιομηχανία από τις μεγαλύτερες στην ευρώπη. Είναι λογικό. Προσωπικά είμαι και κάτοικος της περιοχής, ζω εκεί. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη ημέρα ήταν στο εργοστάσιο. Προσωπικά επειδή μένω και κοντά δεν έφυγα ούτε μια μέρα. Παραβρεθήκαμε και στην συνέντευξη του κ. Καθηγητή, όπου έγιναν πολλές ερωτήσεις και κάποιοι παρεξηγήθηκαν κιόλας γιατί ο κόσμος συνέχισε να ρωτά και ως Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ενδιαφέρθηκα για το τι γίνεται με τους εργαζόμενους και αν αυτοί πρέπει να πάνε στην δουλειά, να καθαρίσουν το εργοστάσιο κλπ και πήραμε τις ανάλογες απαντήσεις. Βέβαια δεν σταματήσαμε εκεί. Συναντήθηκα με τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Τοπείρου, έχω μιλήσει με την επιθεώρηση εργασίας και τους τεχνικούς επιθεωρητές και παρακολουθούμε στενά το θέμα. Από την στιγμή που ο κ. Ραψωμανίκης είπε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, ξεπερνώντας αυτόν τον «σκόπελο» για τους πολίτες του νομού κοιτούμε τους εργαζόμενους. Πέραν του ότι η ίδια η εταιρία δεσμεύθηκε ότι μισθολογικά κανείς δεν θα χάσει κάτι, μας ενδιαφέρει να μην πάνε εκεί οι εργαζόμενοι και καθαρίζουν αυτά τα πράγματα, για τα οποία ρώτησα τον κ. Ραψωμανίκη και είπε ότι και με βάση την νομοθεσία πρέπει να πάνε ειδικά συνεργεία για τον καθαρισμό. Οι εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν μέσα στον συγκεκριμένο χώρο και η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Εμείς δεν σταματούμε εκεί. Ήδη περιμένουμε να συναντηθούμε με την εταιρία και να ξανασυζητήσουμε για το θέμα των εργαζομένων. Σωματείο εργαζομένων ως γνωστόν δεν υπάρχει. Το Εργατικό Κέντρο εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους του νομού είτε είναι είτε δεν είναι σε σωματεία και ακόμη περισσότερο αυτούς που δεν είναι. Τους στηρίζει και τους καλύπτει και με βάση τον νόμο».