Δεν «πεθαίνει» (ακόμη) ο ΣΔΑΝΞ- «Πέρασε» η προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ

Κ. Γιουβατζίκ: «Ο ΣΔΑΝΞ έχει και τα μηχανήματα και το δυναμικό»
Γ. Τσιτιρίδης: «Πληρώνουμε για την ίδια υπηρεσία, δύο φορές»

«Προϋπολογισμός» και «προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΙΑΑΜΑΘ και ΣΔΑΝΞ», προκειμένου να «περάσει» μεν ο ΧΥΤΑ στην διαχείριση του περιφερειακού φορέα, αλλά με τις εργασίες να συνεχίζονται από το έμψυχο και άψυχο «δυναμικό» του «συνδέσμου» για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον, ήταν τα θέματα που τέθηκαν κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, την περασμένη Παρασκευή, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΔΑΝΞ κ. Κωνσταντίνος Γιουβατζίκ.
Μάλιστα, το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση, είναι το γεγονός πως – εφόσον εγκριθεί αντίστοιχα η «προγραμματική» και από την ΔΙΑΑΜΑΘ – τα χρήματα (σ.σ. ύψους 700.000 ευρώ) που θα πληρώσει η ΔΙΑΑΜΑΘ στον ΣΔΑΝΞ, θα…αφαιρεθούν από τους δήμους του Νομού Ξάνθης, οι οποίοι πληρώνου» σε…δύο μεριές, όπως εξηγεί από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.

«Ο ΣΔΑΝΞ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – Η ΔΙΑΑΜΑΘ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ»

Αναλυτικότερα ο κ. Γιουβατζίκ αναφέρει ότι «ήταν δύο τα θέματα και συγκεκριμένα η ψήφιση του προϋπολογισμού που πέρασε ομόφωνα και θα αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ενώ το άλλο θέμα που τέθηκε ήταν μια προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΑΜΑΘ που αφορούσε ένα κομμάτι διαχείρισης του ΧΥΤΑ (γιατί αυτήν την στιγμή η ΔΙΑΑΜΑΘ δεν έχει την δυνατότητα να το κάνει αυτό ούτε με έμψυχο ούτε με άψυχο υλικό). Έδωσε αυτήν την αρμοδιότητα, πληρώνοντας βέβαια το κόστος στον «σύνδεσμο» ώστε ο αυτός να διαχειριστεί την καθημερινότητα μέχρι να δούμε πότε η ΔΙΑΑΜΑΘ θα κάνει τον νέο ΧΥΤΑ κλπ. Ο ΣΔΑΝΞ έχει και τα μηχανήματα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να είναι λειτουργικός ο ΧΥΤΑ ώσπου να δούμε τι θα γίνει. Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, αυτό είναι θέμα ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμων και όχι του συνδέσμου. Αυτό νομίζω, τουλάχιστον, γιατί δεν μπήκε κάτι τέτοιο ως θέμα, αλλά από ότι φαίνεται η ΔΙΑΑΜΑΘ θα έχει την ευθύνη του ΧΥΤΑ και η ΔΙΑΑΜΑΘ θα διαπραγματευθεί με τους δήμους για το πώς θα πληρώνει ο κάθε δήμος. Το θέμα της προγραμματικής πέρασε ομόφωνα, γιατί η ΔΙΑΑΜΑΘ αυτήν την στιγμή δεν έχει ούτε τα μηχανήματα ούτε και το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά τα έχει ο σύνδεσμος. Προσωρινά, για δύο χρόνια (λόγω και του ότι ο ΧΥΤΑ είναι παραχωρημένος από τον Δήμο Τοπείρου στον σύνδεσμο) η ΔΙΑΑΜΑΘ θα πληρώνει στον σύνδεσμο για να διαχειριστεί ο ΣΔΑΝΞ τον ΧΥΤΑ».

«ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ – ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ – ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ»

«Αυτό είναι προσωρινό, αλλά δεν υπήρχε άλλη λύση. Αν κλείσουμε τον ΧΥΤΑ, θα κάνουμε τι; Ήταν η καλύτερη δυνατή λύση, μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ διαπραγματεύεται με τους δήμους (και αρχικά με τον Δήμο Τοπείρου) και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Είναι κάτι που αφορά σε όλους τους δημότες του νομού μας. Ο ΧΥΤΑ δεν πήγαινε άλλο και δεν πηγαίνει άλλο, ωστόσο αυτήν την στιγμή δεν έχεις άλλη λύση. Προσπαθούμε και εμείς, να τον διαχειριστούμε έτσι ώστε να μας δίνουν και την άδεια να τον λειτουργούμε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον σύνδεσμο και από όλα τα παιδιά, τα μηχανήματα είναι καθημερινά εκεί μέχρι να βρεθεί λύση. Η προγραμματική σύμβαση ΔΙΑΑΜΑΘ – ΣΔΑΝΞ ήταν η μοναδική λύση, κατά την γνώμη μου, πάντα» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είναι μονόδρομος. Πρέπει να διαχειριστείς κάποια πράγματα μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Να τον κλείσουμε και να πάμε στις Σέρρες; Θα πληρώνουν δεκαπλάσια, από ότι σήμερα οι δημότες, τα δημοτικά τέλη. Εφόσον βρέθηκε μια λύση, πρέπει να την δούμε. Βέβαια αυτό είναι προσωρινό και πρέπει να το σκεφτούν αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν, για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το θέμα. Προσπαθούμε να είναι λειτουργικός ο ΧΥΤΑ και να μην μολύνουμε τον χώρο. Κάνουμε ο,τι μπορούμε. Τα λύματα τα συλλέγουμε και πηγαίνουν για επεξεργασία στον ΧΥΤΑ Καβάλας (γιατί εμείς δεν έχουμε την συγκεκριμένη υποδομή). Τα μαζεύουμε σε διάφορες «δεξαμενές» και με τα βυτία θα τα πηγαίνουμε για επεξεργασία στον ΧΥΤΑ Καβάλας. Και αυτά τα έξοδα, από ότι είδα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, θα τα πληρώνει η ΔΙΑΑΜΑΘ, απλώς εμείς θα κάνουμε την συλλογή και την μεταφορά στον κατάλληλο ΧΥΤΑ. Από εδώ και έπειτα, ο,τι γίνει στον ΧΥΤΑ θα γίνεται με χρήματα της ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο σύνδεσμος δεν έχει λόγο και δεν μπορεί να βάλει χρήματα».

«ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΣΔΑΝΞ – ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης αναφέρει ότι «είναι απαίτηση όλων των δήμων. Δεν μπορούν να πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο πράγμα, δηλαδή και την ΔΙΑΑΜΑΘ και τον ΣΔΑΝΞ. Ελπίζω να το ψηφίσουν και στο ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ και μετά θα είναι απαίτηση όλων των δήμων, οι 700.000 ευρώ να μειωθούν από τις εισφορές των δήμων, καθώς είχαμε πει ότι από το β΄εξάμηνο του 2020 ότι θα μειωθούν. Ελπίζω να ισχύσει αυτό, για το καλό της λειτουργίας του ΣΔΑΝΞ, γιατί διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία, καθώς οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μεγάλα ποσά και να επιβαρύνουν τους δημότες. Είπαμε να βοηθήσουμε μεν, αλλά μέχρι ένα σημείο. Αν για παράδειγμα, ο ΣΔΑΝΞ παίρνει αυτά τα χρήματα από την ΔΙΑΑΜΑΘ και δεν τα αφαιρεί από τους δήμους, τότε θα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Προφανώς για να τεθεί θέμα προγραμματικής σύμβασης, ο Μανώλης Τσέπελης που είναι πρόεδρος και της ΔΙΑΑΜΑΘ και του ΣΔΑΝΞ, θα έχει συνεννοηθεί για να ψηφιστεί. Έτσι και αλλιώς θα πρέπει κάποιος να κάνει αυτές τις εργασίες και από την στιγμή που τις κάνει ο ΣΔΑΝΞ, πρέπει να πληρωθεί, οπότε και το ποσό αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τους δήμους. Δεν μπορεί να υπάρχει «παραλογισμός» με την έννοια να φορτώνονται οι δήμοι και οι δημότες υπέρογκα ποσά, καθώς σήμερα πληρώνουμε και εδώ και εκεί τα ίδια πράγματα. Αυτό πρέπει να λυθεί, διαφορετικά θα αρχίσουν τα προβλήματα. Από ότι γνωρίζω, για παράδειγμα, ο Δήμος Τοπείρου δεν θέλει να πληρώσει την ΔΙΑΑΜΑΘ, εμείς δεν θέλουμε να πληρώνουμε αυτά τα ποσά στον ΣΔΑΝΞ κ.ο.κ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα απορρίμματα που πηγαίνουμε, να γίνεται μεγαλύτερη ανακύκλωση, να περιορίσουμε και τα ογκώδη απορρίμματα, αλλά μέχρι ένα σημείο. Δεν μπορούμε όμως να πληρώνουμε για την ίδια λειτουργία δύο φορές σε δύο ΦΟΔΣΑ (γιατί στην ουσία η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ΦΟΔΣΑ, ενώ πλέον και ο ΣΔΑΝΞ είναι ένας μικρός ΦΟΔΣΑ, γιατί κάνει στην ουσία την δουλειά που θα έκανε η ΔΙΑΑΜΑΘ). Για να τα κάνει αυτά ο ΣΔΑΝΞ, ζητά χρήματα από την ΔΙΑΑΜΑΘ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να αφαιρεθούν από τους δήμους».