Το όραμα για την δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου και τα δεκαεπτά χρόνια «κόπων και βασάνων»…
Γ. Σιούτας: «Υπάρχει ένα κενό πολιτισμού στην Ξάνθη»
Η κατανομή των οικοπέδων, του πρώην εργοστασίου «ΔΕΡΑΣ», προς τους 36 ενδιαφερόμενους δικαιούχους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, από την «Επιτροπή Οικοπεδούχων ΔΕΡΑΣ».
Επικεφαλής της παραπάνω προσπάθειας ως γνωστόν είναι ο κ. Γιάννης Σιούτας, ο οποίος μίλησε στην «Θ» για την δεκαεπταετή πορεία υλοποίησης του βιοτεχνικού πάρκου. Όραμα που πολλοί χαρακτήρισαν «καλό» και «αναγκαίο» στην θεωρία, ωστόσο στην «πράξη», τα πράγματα φαίνεται πως ήταν εντελώς διαφορετικά…
«ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 36 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Σιούτας, ανέφερε στην «Θ» ότι «έγινε η κατανομή και δόθηκε το σχέδιο στους 36 ενδιαφερομένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις αιτήσεις που ζητά ο δήμος και έχουν πληρώσει και το 10% της συμμετοχής για τον δήμο, ο οποίος για να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή θέλει το 10% της αξίας του οικοπέδου (για να φανεί ότι υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον) και να προχωρήσει στην εξέταση των 36 πρώτων αιτήσεων. Ο,τι έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής το έχουν κάνει οι επαγγελματίες».
«ΘΑ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ…ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ – ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ»
Αναφορικά με το αν θα υπάρχει σύντομα «αίσιο» τέλος το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος τονίζει ότι «θα αργήσει η υπόθεση για να μπουν οι μπουλντόζες. Ήρθαν μάλιστα και άλλοι 2-3 αλλά τώρα δεν έχουμε οικόπεδο να τους δώσουμε. Δηλαδή τα πρώτα 80 στρέμματα έχουν καλυφθεί από τους 36 που όλοι, επίσης, παίρνουν λίγο λιγότερο από αυτό που ζήτησαν γιατί δεν φτάνουν τα οικόπεδα. Μακάρι να είχαμε άλλους 20-30 ενδιαφερόμενους για να πάρουν και το κάτω κομμάτι (70 στρέμματα). Δηλαδή και τα τρία τεμάχια. Αυτή την στιγμή έχουν πάρει τα δύο τεμάχια και συγκεκριμένα ένα κομμάτι 20 στρεμμάτων περίπου και ένα ακόμη κομμάτι 70 στρεμμάτων. Αυτά τα δύο είναι μαζί και θέλουμε να είναι μαζί, για να γίνουν οι δρόμοι, ο φωτισμός, τα έργα υποδομής και να είναι ένας συγκεντρωμένος χώρος».
«ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ…ΚΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
Αναφορικά με το «χρονικό» της όλης υπόθεσης ο κ. Σιούτας επισημαίνει ότι «το όραμά μου και η προσπάθειά μου που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια. Μια προσπάθεια που δεν έχει ξαναγίνει στην Ξάνθη και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (και δεν νομίζω να έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα) από έναν ιδιώτη, χωρίς να είναι πρόεδρος ενός φορέα ή δήμαρχος ή βουλευτής, χωρίς να πληρώνεται από πουθενά και από κανέναν εις βάρος της δουλειά του και της υγείας του, να δώσει την «ψυχή» του επί 16.5 χρόνια για να βοηθήσει τον τόπο του. Αυτό δεν το κατάλαβαν ποτέ οι Ξανθιώτες, γιατί απλούστατα δεν υπήρχε και προηγούμενο. Καλέσαμε πολιτικούς και «πολιτικάντηδες», για να έρθουν στην παρουσίαση γιατί η υπόθεση πέρασε έναν «Γολγοθά» και άργησε 16.5 χρόνια, διότι απλούστατα η «Ξάνθη» δεν το στήριξε. Αυτό ήταν δικό τους έργο. Δεν ήταν του δήμου, δεν ήταν του Σιούτα. Ο Σιούτας αγωνίστηκε για να το πάρουν οι Ξανθιώτες. Δεν στηρίχθηκε από την Ξάνθη. Εννοείται ότι ζούμε σε μια πόλη που έχει έναν «Α» πολιτισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι είναι πολιτισμένοι σε αυτήν την πόλη και πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί κλπ όλα αυτά τα χρόνια. Ένας πολίτης έκανε μια πρόταση στον Δήμο Ξάνθης, λέγοντας να πάρουν τα 170 στρέμματα του πρώην εργοστασίου «ΔΕΡΑΣ», επαγγελματίες Ξανθιώτες που είναι στα ενοίκια, να βγουν έξω και να κάνουν ένα βιοτεχνικό χώρο, διότι αν δεν τα πάρουμε οι Ξανθιώτες θα τα πάρει μια πολυεθνική. Έτσι γίνεται συνήθως. Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει έργα. Ο Δήμος Ξάνθης τουλάχιστον. Ένας πολίτης λοιπόν, κάνει μια πρόταση σε μια πολιτισμένη πόλη, σε ένα κράτος πολιτισμένο, την Ελλάδα, αυτήν την πρόταση δεν την απορρίπτει κανείς, όλοι είπαν ότι είναι καλή (και ο δήμαρχος και ο νομάρχης και οι βουλευτές τότε και όλοι). Πως γίνεται όμως, σε μια πόλη που λέει ότι είναι πολιτισμένη, που έχει ανθρώπους υπεύθυνους, αυτός που κάνει την πρόταση πρέπει να την υλοποιήσει κιόλας; Που ξανάγινε, κάποιος ιδιώτης να περνά δύο τροπολογίες στην Βουλή, να αλλάζει τους νόμους του ελληνικού κράτους δύο φορές, να πηγαίνει 20 φορές στην Κομοτηνή, στην Αθήνα, στον δήμο, στην Θεσσαλονίκη, σε υπηρεσίες, να αφήνει την δουλειά του, την στιγμή που υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι για αυτό το έργο (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, βουλευτές) που παίρνουν μισθό κάθε μήνα και έχουν έξω από το γραφεία τους άτομα για να στείλουν mails, φαξ, να πάρουν τον νόμο, να τον διαβάσουν, να τους ενημερώσουν για να προχωρήσει; Σφυρίζουν αδιάφορα όλα αυτά τα χρόνια. Μήπως ήταν λάθος; Θα το δεχθώ, αλλά γιατί δεν μου το είπαν; Οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και αυτοί που θεωρούν των εαυτό τους ότι είναι άνθρωποι των γραμμάτων, γιατί δεν μου το είπαν; Κανείς δεν είπε τίποτα, άρα το δέχθηκαν. Και όταν δέχεσαι ένα θέμα, από έναν ενεργότατο πολίτη, πως του επιτρέπεις του ανθρώπου αυτού, 17 χρόνια να παιδεύεται εις βάρος της δουλειάς και της υγείας του, από την στιγμή που εσύ είσαι υπεύθυνος; Υπάρχει ένα «κενό» πολιτισμού σε αυτήν την πόλη».
«ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ, ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ»
Κλείνοντας ο ίδιος, σημείωσε ότι αυτήν στην στιγμή, «στην πράξη, 36 άτομα έχουν κάνει τα χαρτιά τους. Έχουμε και κάποια παράπονα από κάποιους που ήθελαν λίγα παραπάνω στρέμματα, που δεν είχαμε να τους δώσουμε. Αυτήν την εβδομάδα θα τελειώσουμε με 1-2 ενστάσεις που έχουμε από τους επαγγελματίες. Ο δικηγόρος μας θα πάει στον δήμο και θα πάρει τα έγγραφα και θα δούμε τι άλλο απαιτείται από έγγραφα (φορολογικές ενημερότητες, πιστοποιητικά) και αν δεν έχουμε κάποιο άλλο εμπόδιο, πρώτα ο Θεός, φέτος, το 2020 θα γίνουν τα πρώτα 36 ή 37 συμβόλαια, για να πάρουν οι άνθρωποι τα πρώτα 90 στρέμματα».