Διακινητές και τουρκική στρατοχωροφυλακή η διαρκής απειλή μας

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου στη «Θ»  

Χρ. Γιαλαμάς: «Πιο βατό το φετινό καλοκαίρι σε ‘ροές’-Σε ομηρία οι συμβασιούχοι συνάδελφοι»

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο συνοριοφύλακας που τραυματίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Σουφλί του Εβρου, όταν άγνωστοι από την τουρκική πλευρά άνοιξαν πυρ εναντίον του και άλλων Ελλήνων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το περιστατικό, έλαβε χώρα χθες Σάββατο γύρω στις 18:20 σε περιπολία που πραγματοποιούσαν οι συνοριοφύλακες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Η σφαίρα βρήκε τον συνοριοφύλακα στο κάτω μέρος της κοιλιάς προκαλώντας του διαμπερές τραύμα. Ο άνδρας διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Από πού προήλθαν όμως τα πυρά; Πόσο προστατευμένοι ή απροστάτευτοι είναι οι Συνοριοφύλακες του Έβρου; Τι συμβαίνει αυτό το διάστημα με τις μεταναστευτικές ροές; Υπάρχει ο απαραίτητος υλικοτεχνικός – ατομικός εξοπλισμός για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των συνόρων μας;

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Γιαλαμάς, επισήμανε στην «Θ» ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί η σφαίρα. Γίνονται οι έρευνες από τους αρμόδιους και θεωρώ ότι και εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε. Για εμάς βέβαια, προέχει η υγεία του συναδέλφου που αυτήν την στιγμή έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Σε ο,τι αφορά στα υπόλοιπα, οι συνάδελφοι ήταν σε περιπολία – αυτό που κάνουμε καθημερινά – για εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε μια παρέβρια περιοχή του Σουφλίου. Με πολύ μεγάλη ψυχραιμία από τους άλλους δύο συναδέλφους – μετά τους πυροβολισμούς- και με επαγγελματισμό κάλεσαν ιατρική βοήθεια. Πολλά «ευχαριστώ» στο ιατρικό προσωπικό τόσο στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου όσο και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Διδυμοτείχου, που ήταν και κοντά, διότι τώρα θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετικά πράγματα. Το ίδιο θα συνέβαινε και αν η σφαίρα για 2 χιλιοστά πήγαινε αλλού.  Επίσης να πούμε ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» και σε αυτούς τους ανθρώπους που άμεσα παρέλαβαν τον συνάδελφο και τον χειρούργησαν».

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ… – ΄΄ΒΑΤΟ’’ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ»

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «ακούμε από την πολιτική ηγεσία – όχι μόνον την τωρινή αλλά και από άλλες, καθώς και γενικά από άλλους πολιτικούς χώρους – για το «επικίνδυνο της εργασίας μας» και με ευχολόγια και με κροκοδείλια δάκρυα πολλές φορές, όταν χάνουμε έναν συνάδελφο, αλλά από εκεί και πέρα, φτάσαμε στο 2024 και ακόμη δεν έχει θεσπιστεί ως επικίνδυνο το επάγγελμά μας, καθώς βλέπουμε καθημερινά συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα, είτε να τραυματίζονται είτε να χάνονται. Οι ροές στον Έβρο υπάρχουν. Βέβαια δεν είναι σαν το περσινό καταστροφικό Καλοκαίρι με την πυρκαγιά αλλά και γενικά με τις υπηρεσίες μας, όπου πραγματικά υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση. Είναι ένα «βατό» Καλοκαίρι, αλλά να δούμε πως θα εξελιχθεί μετά από αυτό το περιστατικό. Πάντως μέχρι στιγμής, είναι «βατό». Οι ροές βέβαια συνεχίζονται».

«ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Αναφορικά με τα κατά καιρούς συμβάντα όπως αυτό του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Γιαλαμάς, υπογράμμισε ότι «είχαμε συμβάντα και στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους πυροβολισμούς – πιθανόν πάλι από Στρατοχωροφυλακή καθώς η τουρκική πλευρά έδειξε άγνοια –  σε συναδέλφους της Frontex πριν δυο χρόνια στο Τυχερό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πριν από ένα χρόνο, εγκληματίες – διακινητές πυροβόλησαν σε αντίδραση (πιθανόν) παράτυπης μετανάστριας που προσπαθούσε να περάσει τον Ποταμό Έβρο. Δεν μπορούμε – τουλάχιστον από την δική μας πλευρά – να δικάσουμε και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Σίγουρα όμως έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλά περιστατικά τόσο με την τουρκική Στρατοχωροφυλακή τόσο και με διακινητές. Βέβαια η τουρκική Στρατοχωροφυλακή, το τελευταίο διάστημα έχει δείξει ένα «καλό πρόσωπο» καθώς υπήρχε μια προσπάθεια να φυλάξουν τα σύνορά τους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια – και το έχουμε ξαναπεί – υπήρχε αλληλοβοήθεια με τα εγκληματικά κυκλώματα διακινητών. Αυτό το χρονικό διάστημα, βλέπουμε ότι τουλάχιστον προσπαθούν να φυλάξουν τα σύνορά τους. Βέβαια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά από αυτό το περιστατικό, εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε. Όσο για τις διακινήσεις, για εμένα, είναι αυτοκτονία, όταν οι ίδιοι οι διακινητές δεν υπολογίζουν την ζωή τους και κουβαλούν και 10-12 άτομα ακόμη, στερούνται άδειας ικανότητας οδήγησης, οδηγούν υπο επήρεια ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ κλπ. Είναι καθαρά δολοφονικό και για τους άλλους».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ – ΣΕ ‘’ΟΜΗΡΙΑ’’ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ»

Σε ο,τι αφορά στα προβλήματα των συνοριοφυλάκων του Έβρου και στον ατομικό τους εξοπλισμό, ο ίδιος σημειώνει τα εξής:

«Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα. Υπάρχουν στις υπηρεσίες μας, κυρίως μετά τα γεγονότα του 2020 και προτρέπω και εγώ και τους νέους συναδέλφους που επιχειρούν στο Ποτάμι και όχι μόνον, να φοράμε το αλεξίσφαιρό μας και γενικά ο,τι μας δίνει η υπηρεσία μας, πρώτον για την δική μας ασφάλεια (γιατί δεν περισσεύει κανένας από εμάς). Λέω συνεχώς στα νέα παιδιά ότι όπως φεύγουμε από το σπίτι μας, έτσι πρέπει να γυρίζουμε στο σπίτι μας. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στον υλικοτεχνικό μας εξοπλισμό και τα έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Σίγουρα περιμένουμε και ανανέωση, αλλά μετά το 2020 έχουν γίνει πολλά βήματα στην περιοχή μας. Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» αφορά στις προσλήψεις συνοριακών φυλάκων. Ναι μεν στον Έβρου έχουμε 400 που είναι σε κατάσταση – σε λίγο καιρό – μονιμότητας, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα (και στον Έβρο οι 250, αλλά και στην Ξάνθη και στην Δράμα αλλά και στα νησιά κατά το πλείστον) έχουμε συμβασιούχους που είναι σε «ομηρία». Υπογράφουν την σύμβαση χρόνο με τον χρόνο, ξέροντας ότι τον επόμενο χρόνο μπορεί να αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που η πολιτική ηγεσία – μαζί με το επικίνδυνο του επαγγέλματος και με πολλά άλλα θεσμικά θέματα που μας απασχολούν- να το δει και να μην κάνει «εκπτώσεις. Όταν οι συνθήκες εργασίας μας είναι καλύτερες, τόσο πιο αποτελεσματική είναι και η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας. Μιλάμε για έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συμβασιούχων για… φύλαξη – το τονίζω – των συνόρων της χώρας μας».