Επιφυλακτικοί οι ασθενείς covid για την περαιτέρω νοσοκομειακή περίθαλψή τους
Γ. Γεωργίου: Υπάρχουν πρωτόκολλα και αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο
Πολλά περιστατικά άρνησης ασθενών κορωνοϊού, να εισαχθούν σε νοσοκομεία και πόσο μάλλον να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σημειώνονται τον τελευταίο καιρό, εξ’ αιτίας και των στατιστικών που είναι συντριπτικά, ιδιαίτερα για την τελευταία περίπτωση (εισαγωγή σε ΜΕΘ). Προτιμούν είτε να παραμείνουν στο σπίτι τους, είτε να παλέψουν στο νοσοκομείο χωρίς να διασωληνωθούν και αρνούμενοι να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.
Επιπλέον είναι αρκετοί και εκείνοι που δεν έχουν «εμπιστοσύνη» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φοβούμενοι τις «ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» αλλά και την τήρηση των πρωτοκόλλων σε απολυμάνσεις σε αναπνευστήρες και σωλήνες, όταν αυτοί χρησιμοποιούνται από τον έναν ασθενή στον άλλον.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Ξάνθης και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Ξ κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος έκανε λόγο για «στρουθοκαμηλισμό» και εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «για να φτάσει ένας ασθενής στην διασωλήνωση και στην ΜΕΘ, σημαίνει ότι ο πνεύμονάς του είναι κατεστραμμένος».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που παραμένει κλειστή, με τους εντατικολόγους της αλλά και το νοσηλευτικό της προσωπικό να έχουν «αποσπαστεί» στην πτέρυγα covid, όπου – δυστυχώς – υπάρχουν και διασωληνωμένοι συμπολίτες μας, που αναμένουν να βρεθεί ένα κρεβάτι σε όμορο νομό.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ» – ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ – ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η «ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ»
Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργίου επισήμανε στην «Θ» ότι:
Αυτός είναι ο λεγόμενος «στρουθοκαμηλισμός» (χώνουμε το κεφάλι μας στην άμμο, ενώ είναι εκτεθειμένο όλο το σώμα). Για να φτάσουμε να πούμε ότι κάποιος χρειάζεται διασωλήνωση, σημαίνει ότι ο πνεύμονάς του δεν λειτουργεί. Για να φτάσει στην διασωλήνωση, σημαίνει ότι του έχουμε δώσει –τις περισσότερες φορές – τριπλή παροχή οξυγόνου και δεν «κρατάει», δεν μπορεί δηλαδή να πάρει οξυγόνο το αίμα, γιατί ο πνεύμονάς του είναι κατεστραμμένος. Δεν δουλεύει. Συνεπώς δεν φταίει η διασωλήνωση που καταλήγει ο άρρωστος. Φταίει το ότι έχει καταστραφεί το πνευμόνι του. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Μετά ακολουθεί η λεγόμενη «πολυοργανική ανεπάρκεια» (δεν επαρκούν τα νεφρά, αρχίζει να έχει βραδυκαρδία κλπ) και καταλήγει από αυτή. Κάποιοι μετά από την διασωλήνωση, μπορεί σιγά σιγά να πάρουν «μπρος» υποστηρίζοντας όλα τα όργανα με τον αναπνευστήρα (τους στηρίζουμε τα πνευμόνια, προσπαθούμε να στηρίξουμε την καρδιά, να έχουν καλή διούρηση και γενικά προσπαθούμε να στηρίξουμε όλα τα όργανα του οργανισμού, ούτως ώστε να μπορέσουν να πάρουν «μπρος»).
Όταν ο άλλος φτάσει να θέλει διασωλήνωση, σημαίνει «τελικό στάδιο» και όπου και αν είναι (και στο σπίτι του) δεν έχει σωτηρία.
ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ» – ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΗΚΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ…ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αναφορικά με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο ίδιος υπογράμμισε ότι:
Έχουμε πει ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Δεν μπορεί να στελεχωθεί. Ακούω διάφορα, αλλά έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, έχουν βγει προκηρύξεις και δεν έρχονται γιατροί. Τελείωσε! Δεν είναι μόνο να κατηγορούμε το «σύστημα». Όταν είναι να το κατηγορήσουμε, θα το κατηγορήσουμε, αλλά στην προκειμένη περίπτωση επανειλημμένα έχουν προκηρυχθεί θέσεις και δεν έχουν έρθει.
ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ – ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ COVID ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘ
Σε ο,τι αφορά στις διασωληνώσεις, ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι:
Υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα. Εφόσον με βάση τα πρωτόκολλα και τις εξετάσεις που έχουμε κάνει, βλέπουμε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να διασωληνωθεί, τον διασωληνώνουμε. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρχει κάποιο κρεβάτι στους όμορους νομούς (Θεσσαλονίκη κλπ), τον στέλνουμε. Εάν όχι, κάθεται εδώ και περιμένει. Διασωληνώνουμε και ψάχνουμε για κρεβάτια. Είχατε ακούσει ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν 140-150 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα που περίμεναν εκτός ΜΕΘ. Χθες άκουσα για 140. Μέσα σε αυτούς είναι και δυο – τρεις δικοί μας.
Οι γιατροί μας που δούλευαν στην ΜΕΘ είναι στην πτέρυγα covid. Έχουμε αποσπάσει επίσης όλο το νοσηλευτικό προσωπικό που δούλευε στην ΜΕΘ, στην πτέρυγα covid, ούτως ώστε να έχουμε άτομα με γνώσεις επάνω σε αναπνευστήρες κλπ, για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς όσο καλύτερα μπορούμε. Είναι πτέρυγα covid και παρόλο που είναι εκτός ΜΕΘ, τους δίνουν τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν, τους βοηθούν και κάνουν ο,τι μπορούν.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ – ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Σχετικά με τα όσα σχολιάζονται, αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και τις απολυμάνσεις σε αναπνευστήρες και σωλήνες από τον έναν ασθενή στον άλλον, κ. Γεωργίου υπογράμμισε τα εξής:
Αυτά είναι πραγματικά κουβέντες του «καφενείου». Υπάρχουν πρωτόκολλα, υπάρχει αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο του τι θα γίνει κλπ. Μην ακούτε τέτοια πράγματα. Ακούστε τι λέμε εμείς. Επαναλαμβάνω ότι όταν φτάσει ο άλλος να χρειάζεται διασωλήνωση, αν δεν τον διασωληνώσεις θα πεθάνει σε 5 λεπτά. Όταν τον βάζεις στον αναπνευστήρα, του δίνεις μια «παράταση» ή του δίνεις μια ελπίδα, μήπως και τον υποστηρίξεις και επανέλθει οργανισμός του, παρέχοντας μια πιο εξειδικευμένη φροντίδα. Αυτό το πρόβλημα, υφίσταται σε όλη την Ελλάδα, για να μην σας πω σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δικό μας το πρόβλημα και πραγματικά λυπάμαι όταν ακούω να «σπεκουλάρουν» με το ότι «δεν γίνεται το ένα ή δεν γίνεται το άλλο». Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΗ Η ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ «ΟΜΙΚΡΟΝ» – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ
Τέλος, αναφορικά με την νέα μετάλλαξη «Όμικρον» που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα επικρατήσει, ο ίδιος σημείωσε ότι:
Αυτή η καινούρια μετάλλαξη, από ότι φαίνεται, είναι μια πιο ελαφριά μορφή της «Δέλτα» και ίσως είναι μια ελπιδοφόρα κατάσταση ότι θα πάμε σε μια μορφή που ναι μεν θα εξαπλώνεται πιο εύκολα η «Όμικρον» αλλά να μην είναι τόσο νοσογόνα. Αυτός δηλαδή που θα την «αρπάξει» δεν θα πεθάνει. Προς τα εκεί πάει. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Εάν όντως υπερισχύσει αυτό, πιστεύω ότι στα μέσα του επόμενου χρόνου, θα είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη θέση. Βέβαια, δεν ξέρεις αν θα το περάσεις πιο ελαφριά ή όχι (σ.σ. στην επισήμανση της «Θ» ότι αυτό ενδεχομένως να αποτελεί επιχείρημα για τους αρνητές του εμβολίου, εφόσον θα περνούν την νόσο ελαφρύτερα)
Αυτό είναι «ρώσικη ρουλέτα». Προχθές είχαμε μια οικογένεια όπου όλοι πέρασαν τον ιό καλά (η μητέρα και τα παιδιά) αλλά ο πατέρας κατέληξε. Μπορείς να υπολογίσεις; Μπορείς να ξέρεις τι θα στραβώσει; Και όσον αφορά στα εμβόλια, αυτή την στιγμή έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο 14 δισεκατομμύρια εμβόλια και το τώρα τελευταία δεν ακούμε σχεδόν τίποτα για παρενέργειες.