Ολοκληρώθηκαν χθες από τις 2 το μεσημέρι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, με την ελληνική αποστολή να αποχωρεί από το ξενοδοχείο, όπου έλαβαν χώρα οι συζητήσεις.
Οι συνομιλίες κράτησαν περισσότερο από τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι Έλληνες διπλωμάτες θα αποχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές άρχισαν μετά από πέντε χρόνια σιωπής τις συνομιλίες και μετά από μια πολύ έντονη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έφτασε στο σημείο για περίπου δυο χρόνια να παίζει με την φωτιά ενός θερμού επεισοδίου.
Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι η συζήτηση που ξεκίνησε δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγμάτευση. Οι συζητήσεις δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές. Επίσης δεν μετέχει καμία τρίτη πλευρά και δεν γίνονται ενημερώσεις στα ΜΜΕ. Από την ελληνική πλευρά έχει γίνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητείται θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και δεν γίνεται διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία. Διευκρινίζεται δε με νόημα ότι η απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας. Συνεπώς μιλάμε για εμπιστευτικές συζητήσεις που γίνονται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Τα τρία σενάρια
Συνεπώς τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι τρία:
1ον. Η Τουρκία να επιδείξει διαλλακτικότητα και να προχωρήσουμε άμεσα στον επόμενο γύρο των συνομιλιών (σενάριο εξόχως απίθανο)
2ον. Η Τουρκία να προβάλει μαξιμαλιστικές θέσεις, αλλά να μην τινάξει στον αέρα τις συζητήσεις και να αφήσει μια χαραμάδα συνέχισης ενός δεύτερου γύρου στην Αθήνα και
3ον. Η γείτονα να κρατήσει άκαμπτη στάση συνεχίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις που βάζουν σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή θα αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Στη διαδικασία που ξεκινάει η Αθήνα δηλώνει ότι προσέρχεται, καλή τη πίστει, με αισιοδοξία, αλλά όχι με αφέλεια και για την οποία ο πήχης μάλλον είναι πολύ χαμηλά και οι προσδοκίες ελάχιστες.
Η τύχη των διερευνητικών είναι περίπου προδιαγεγραμμένη αφού οι δύο πλευρές διαφωνούν ως προς το τι πρέπει να συζητηθεί. Η μεν χώρα μας επιμένει στη θέση πως η μόνη διαφορά προς συζήτηση είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Η Τουρκία, από την άλλη μεριά, τονίζει πως η βασική προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η συζήτηση πάνω σε όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.
Το θέμα που βάζουν πρώτο στο τραπέζι οι γείτονες είναι το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της επέκτασής τους από την πλευρά της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. Αμφισβητούν δηλαδή ευθέως το μεγαλύτερο όπλο της Ελλάδος που είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο.