Δημ. Χατζηγιάννης: «Ανατράπηκε η καθημερινότητα της ζωής μας στα νησιά – Κυκλώματα, Μ.Κ.Ο. και επιτήδειοι λυμαίνονται το μεταναστευτικό» – Ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Μυτιλήνης αποκλειστικά στη «Θ»

Μεταναστευτικό: Μη διαχειρίσιμο το πρόβλημα – Ξεπερνούν τις 50 οι εθνικότητες – Αφγανοί οι περισσότεροι – Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες του ασύλου

Την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον Δήμο Μυτιλήνης (αλλά και γενικότερα στα νησιά της χώρας μας που έχουν υποδεχθεί τεράστιο αριθμό μεταναστών) περιγράφει αποκλειστικά στην «Θ» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης κ. Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο οποίος παράλληλα μιλά για την καθημερινότητα των κατοίκων της Λέσβου, τις ΜΚΟ, τα «συμβάντα» (που δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά στα οποία επικεντρώνονται πολλές φορές τα «φώτα» της δημοσιότητας) που αποτελούν απόρροια της αδυναμίας διαχείρισης του πληθυσμού, την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των νησιών αλλά και την «θετική» όπως την χαρακτηρίζει, εξέλιξη με την επανασύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και όλα αυτά σε μια προσπάθεια της εφημερίδας μας να αναδείξει, ενδεχομένως, τους κοινούς προβληματισμούς των κατοίκων της δικής μας περιοχής, η οποία βέβαια βρίσκεται «εκτός» των σχεδίων για δημιουργία ανοικτού τύπου κέντρων (hotspots) ωστόσο διαθέτει ένα Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης και ενδεχομένως και άλλων στο μέλλον…

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΕΜΑΣ»

Ειδικότερα ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει αποκλειστικά στην «Θ» ότι «σαφέστατα είμαστε και οι δύο, παραμεθόριες περιοχές και σαφέστατα έχετε και εσείς πολύ μεγάλη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν είμαστε στον ίδιο «παρονομαστή», επειδή ακριβώς με εθνική επιλογή δεν έχετε κέντρο κράτησης και πιστοποίησης, οπότε έχετε απαλλαχθεί από ένα εφήμερο πρόβλημα που ξεκίνησε το 2015, που τείνει βέβαια να γίνει μόνιμο από ο,τι φαίνεται. Αλλά τουλάχιστον δεν έχετε την νέα κατάσταση και τα νέα θέματα που προκύπτουν από αυτήν την νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Έχετε ένα προαναχωρησιακό, που είναι ουσιαστικά για παραμονή των μεταναστών για λίγες ημέρες, ενώ εμείς έχουμε κανονικό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Μάλιστα μας «πιάνει» και ειδική συμφωνία με την διακήρυξη ΕΕ – Τουρκίας και αυτό σημαίνει ότι η Μυτιλήνη και τα νησιά επί των οποίων ισχύει η συγκεκριμένη απόφαση, έχουν και ένα ειδικό «προσόν» να μην μπορούν να φύγουν από εδώ οι μετανάστες, γιατί αλλιώς χάνονται μια σειρά από δικαιώματα της χώρας για να μπορέσουν να τελειώσουν τις διαδικασίες και να προχωρήσουν στην λεγόμενη «επαναπροώθηση». Συνεπώς είναι σύνθετο το πρόβλημα, διότι εάν δεν μεταβληθεί το «Δουβλίνο 2» και οι «σταθερές» που ισχύουν γενικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού όπως το ξέραμε, τα νησιά πραγματικά είναι και θα παραμείνουν σε αδιέξοδο και αυτό θα επιδεινώνεται».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – 24.000 ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΙΑ»

Αναφορικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το αν αυτή αποτυπώνεται επακριβώς στην εικόνα που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Χατζηγιάννης εξηγεί ότι «Ευτυχώς δεν έχει διασαλευθεί η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη. Υπάρχει το χωριό της Μόριας βέβαια που υποφέρει. Είναι σε απόσταση αναπνοής μια πόλη μέσα στην πόλη μας και ο κόσμος υποφέρει. Φανταστείτε ότι αυτήν την στιγμή η Μόρια έχει γύρω στους 24.000 μετανάστες που «κρατούνται» (μέσα σε εισαγωγικά γιατί είναι ελεύθερο το μπες – βγες) εκεί και για να μπορέσει ένα Κέντρο Κράτησης που οι προδιαγραφές του ήταν για 2800, να πάει σε αυτό το νούμερο, κατανοείτε πως έχει «ξεχειλώσει» και καταλάβει όλες τις γύρω περιοχές, σε απόσταση χιλιομέτρου και πλέον από το πραγματικό όριο του «στρατοπέδου». Αυτό συνεπάγεται με το ότι έχουν καταλάβει ιδιοκτησίες, έχουν κοπεί τα δέντρα, έχουν μπει μέσα στις αποθήκες των ανθρώπων, έχουν καταλάβει μποστάνια κλπ. Οι άνθρωποι δηλαδή υποφέρουν. Έχουμε πολλές μικροκλοπές, υπάρχει παραβατικότητα όχι όμως μεγάλη αλλά αυτού του επιπέδου που προανέφερα. Δηλαδή παραβατικότητα με μικροκλοπές, κλοπές, εξυβρίσεις, διαπληκτισμούς κλπ. Μέχρι τώρα (ω μη γένοιτο) δεν έχουμε ούτε φόνους ούτε βιασμούς ούτε κάτι τέτοιο. Έχουμε περιστατικά καταστροφής της περιουσίας, μικροκλοπών και κλοπών μέσα στα σπίτια, αλλά το θέμα δεν είναι γενικευμένο όσο παρουσιάζεται. Απλώς όλος αυτός ο κόσμος, επειδή στην πλειοψηφία του αποτελείται από νέους, όταν αποφασίζουν να κατέβουν, υποκινούμενοι πάντα από ΜΚΟ (που έχουν τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού μέχρι τώρα και ευτυχώς που ξεκινά καινούρια νομοθεσία για να τους ελέγξει) και από πολιτικά σχήματα που «αφήνουν» να διατηρηθεί και να επιδεινωθεί η κατάσταση αυτή με το μεταναστευτικό. Θεωρούν προφανώς ότι μπορούν να ταξιδεύουν παντού στην Ευρώπη χωρίς πρόβλημα οι μετανάστες κλπ πράγμα που δεν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του κόσμου) έχουμε «έκτροπα» όπως τα προχθεσινά. Ουσιαστικά ήταν μια ομάδα ανθρώπων που θέλησαν να κατέβουν για να διαμαρτυρηθούν στην πόλη, η αστυνομία τους απώθησε, αυτοί λοξοδρόμησαν από τα παρακείμενα στενά και από βουνοκορφές, έβαλαν φωτιές, δημιούργησαν μια ανομία και μια «αναρχία», δημιούργησαν ένα «έμφραγμα» στην πόλη, αλλά ευτυχώς η αστυνομία σε πρώτη φάση, τα κατάφερε μια χαρά. Δημιουργήθηκε μια πολύ κακή εικόνα – επικοινωνιακή – για το νησί μας, όχι όμως σε αντιστοιχία με την βαρύτητα των εκτρόπων αυτών που αύριο το πρωί μπορεί να είναι χειρότερα και από τις πιο εφιαλτικές μας σκέψεις. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό που λέω. Μιλώ για την παρούσα κατάσταση εξάλλου».

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ – ΚΑΛΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ»

Σε ο,τι αφορά στο αν οι έλεγχοι στο Κ.Υ.Τ Μόριας, διασφαλίζουν την μη εισροή (ενδεχομένως) εξτρεμιστικών «στοιχείων» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, επισημαίνει ότι «αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, διότι έρχονται χωρίς χαρτιά, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα (τα πετάνε). Είναι κατά δήλωση, οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα των αρχών να «πιάσουν» τα αποτυπώματα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά (αυτά που μπορούν να φέρουν μια διασταύρωση στοιχείων από την «τράπεζα» πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ και της Ιντερπολ). Μέχρι τώρα τα έχει πάει πολύ καλά η αστυνομία και μάλιστα έχουμε βάλει τα «γυαλιά» στις ξένες αστυνομίες σε αντίστοιχη περίπτωση (όπως αποδείχθηκε με αυτό το πρόβλημα που είχε η Γαλλία με την τρομοκρατία). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που έχει την «στεγανοποίηση» και την βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά. Μέχρι τώρα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα πηγαίνουν πολύ καλά, υπάρχει όμως πρόβλημα».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ – ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 50 ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 70% ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ – ΤΑΧΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΥΛΟΥ»

«Όταν ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι – και μέχρι τώρα – τους αγκαλιάσαμε. Είναι μεγάλο πρόβλημα όμως, διότι πολύ απλά ενώ οι νησιώτες, αγκάλιασαν όλον αυτόν τον κόσμο, συμμερίστηκαν τον πόνο του, την απελπισία του, θυμήθηκαν την δική τους καταγωγή (και τους παππούδες μας και τους συγγενείς μας που ήρθαν από απέναντι και ήταν «γέφυρα» για 1.5 εκατομμύριο κόσμο που ήρθε κατά την Μικρασιατική Καταστροφή και παλαιότερα), πλέον όλο αυτό έχει εξελιχθεί σε «εφιάλτη» για την Μυτιλήνη, διότι τα νούμερα είναι μη διαχειρίσιμα και το επίσημο κράτος μέχρι τώρα, δεν έχει πάρει δραστικά μέτρα για να δείξει στον νησιώτη, στον Μυτιληνιό, στον Χιώτη, στον Σαμιώτη ότι «είναι εδώ». Δηλαδή αυτήν την στιγμή υπάρχει ένα έλλειμα εμπιστοσύνης. Δεν βλέπουμε αποσυμφορήσεις, δεν βλέπουμε μια προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην «απομόνωση» ακραίων στοιχείων ή τον «καυτηριασμό» όλων αυτών που υποκινούν αυτά τα πράγματα. Είναι άνθρωποι και αυτοί στην «βορά» επιτηδείων οι οποίοι έχουν στο μυαλό αυτό το «στάτους» που είχαν μέχρι τώρα, μέσα από το οποίο κερδοσκοπούσαν ασύστολα. Μιλώ για τις ΜΚΟ και όλο αυτό το «κύκλωμα» που διακινεί τους ανθρώπους αυτούς από απέναντι, εδώ. Σε κάθε περίπτωση, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και αυτήν την στιγμή η υπομονή έχει εξαντληθεί. Υπάρχει μια ανατροπή της κανονικότητας της ζωής μας, εδώ. Αυτήν την στιγμή, σε μικρά νούμερα βέβαια, οι εθνικότητες ξεπερνούν τις 50, αλλά βέβαια πάνω από το 70% είναι Αφγανοί. Το προσφυγικό «προφίλ» έχει αλλάξει» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, εξηγεί ότι «είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, αφού από 1/1 ξεκίνησε ο καινούριος νόμος που προβλέπει τελείως πιο ταχείς διαδικασίες. Σε δυόμιση περίπου εβδομάδες (σύμφωνα και με την δήλωση του επικεφαλής του γραφείου ασύλου της Λέσβου, που είναι και το πολυπληθέστερο) από την καταγραφή, έχουμε και την πρώτη έκδοση της απόφασης. Μετά γίνεται η δευτεροβάθμια που είναι πάρα πολύ γρήγορη. Οπότε έχουμε μια εντατικοποίηση της εξέτασης και της εξάντλησης των ενδίκων μέσων του μετανάστη με αποτέλεσμα να κρίνεται και να τελειώνει γρήγορα η διαδικασία της «διάγνωσης» του αν πρέπει να υπάρχει διεθνής προστασία στο πρόσωπό του ή όχι και από ο,τι φαίνεται, υπάρχει μια μεγαλύτερη κινητικότητα στο θέμα των επαναπροωθήσεων. Τελειώνουν δηλαδή οι διαδικασίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, διότι στην πραγματικότητα έχουμε και πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, διότι στην πραγματικότητα έχουμε ένα «στοκ» ανθρώπων εδώ».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Επίσης ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι «το σύστημα πρέπει να ισορροπήσει και δυστυχώς πρέπει να ισορροπήσει με σύννομες διαδικασίες αποσυμφόρησης για να γίνει μια σωστή διαχείριση και κυρίως να αλλάξει η καθημερινότητα του νησιώτη. Εδώ συζητάμε για αλληλεγγύη αλλά θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η υπόλοιπη Ελλάδα σε σχέση με τα νησιά μας. Πρέπει, οι συνάδελφοί μας αυτοδιοικητικοί και ο κόσμος της Ελλάδος των υπόλοιπων νομών, να καταλάβουν ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν είναι ότι «επειδή δεν ήρθε στην αυλή μου, άρα δεν με αφορά». Διότι πολύ απλά αυτοί οι άνθρωποι θα έρθουν στην «αυλή» τους, αλλά θα έρθουν ανοργάνωτα και θα υπάρξει πρόβλημα εθνικό, για την χώρα μας».

«ΣΕ…ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΟΛΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Κλείνοντας, σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν έχει αλλάξει κάτι με την επανασύσταση του «Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» από την κυβέρνηση, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «σαφέστατα ήταν σε πολύ θετική κατεύθυνση αυτό. Η κυβέρνηση εκεί, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος. Νόμιζε ότι θα πάει με μια απλή διαχείριση και θα «εκτονώσει» το πρόβλημα και κατάλαβε ότι η πολυαρμοδιότητα που υπήρχε, μέσα από την πραγματική κατάσταση της αυξημένης ροής των μεταναστών και της γεωμετρικής προόδου του αριθμού που ήρθαν από απέναντι, δημιούργησε μια «αγκύλωση», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει την δουλειά της, γιατί κάθε εβδομάδα άλλαζε και η…μεταναστευτική πολιτική. Με την σύσταση του υπουργείου, όλα αυτά μπαίνουν σε μια κανονική «βάση» διότι είναι ένα το «αφεντικό» για το πρόβλημα».