Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας παρατείνεται η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής των εργαζομένων υγείας από τις θέσεις εργασίας τους έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022 λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού , μιας παράτασης που καταδικάζει σε οικονομική εξαθλίωση άνευ προηγουμένου εκείνων των ανθρώπων που λίγους μήνες πριν οι ιθύνοντες τους χειροκροτούσαν και τους θαύμαζαν για την αυταπάρνησή τους στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Οι ήρωες του συστήματος υγείας, που εργάστηκαν σκληρά στην πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας και που αγωνιστήκαν να λειτουργήσουν κάτω από πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες, σήμερα εξακολουθούν να τιμωρούνται χωρίς κανένας να μπορεί να κατανοήσει το γιατί, αφού παρατείνεται το καθεστώς αναστολής εργασίας τους και μάλιστα άνευ αποδοχών για ακόμα 9 μήνες προστιθέμενους στους ήδη 7 επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους δυσχέρεια.
Είναι γνωστό ότι από τις 01/09/2021 εφαρμόζεται στην Ελλάδα αυτό το μέτρο της αναστολής των υγειονομικών από τα καθήκοντα τους. Παρόλο που το συγκεκριμένο μέτρο είχε θεσπιστεί για την προστασία των ασθενών και της δημόσιας υγείας, δυστυχώς και παρά τις αρχικές προσδοκίες ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει την μόλυνση, τη νόσηση και τη μετάδοση της λοίμωξης από COVID – 19, πλήθος επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων ανέδειξαν στην πορεία, ότι τόσο εμβολιασμένα όσο και μη εμβολιασμένα άτομα, μεταδίδουν και νοσούν . Φάνηκε λοιπόν μέχρι στιγμής , ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός αποτέλεσε μια ιατρική πράξη μόνο ατομικής προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης για ένα τμήμα του εμβολιασμένου πληθυσμού και ότι η μετάδοση της δεν συσχετίζεται με τον εμβολιασμό αλλά κυρίως με την εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας – υγιεινής και με την έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων μέσω διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων. Είναι επομένως εμφανές , ότι οι υγιείς ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι υγειονομικοί (μονοεμβολιασμένοι, διπλοεμβολιασμενοι και τριπλοεμβολιασμένοι) οι οποίοι δε νοσούν και δεν είναι φορείς της νόσου, δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ασθενείς όσον αφορά την μετάδοση της νόσου.
Εκτός από την επιστημονική, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος η οποία χαρακτηριστικά αποτυπώνεται σε απόσπασμα της διεθνούς επιστημονικής βιβλιογραφίας, όπου υποστηρίζεται ότι ο «στιγματισμός των ανεμβολίαστων δεν δικαιολογείται». Πιο συγκεκριμένα στο έγκριτο, ιατρικό περιοδικό The Lancet αναφέρεται ότι «Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της πανδημίας. Είναι λοιπόν λάθος και επικίνδυνο να μιλάμε για πανδημία μη εμβολιασμένων. Ιστορικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν δημιουργήσει αρνητικές εμπειρίες στιγματίζοντας τμήματα του πληθυσμού για το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία τους. Καλούμε τα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη και τους επιστήμονες να σταματήσουν τον μη αποδεκτό στιγματισμό των μη εμβολιασμένων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς, συνάδελφοι και άλλοι συμπολίτες μας, και να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για την ενότητα της κοινωνίας». Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η τήρηση και ο σεβασμός του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προϋποθέτει την ελεύθερη μετά από συναίνεση συγκατάθεση του ασθενούς έτσι ώστε να υποβληθεί ο ίδιος σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς την άσκηση πίεσης με κοινωνικά ή πολιτικά μέσα και αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα, που έχει κατοχυρωθεί παγκοσμίως από τον προηγούμενο αιώνα. Ο θεμέλιος λίθος κάθε σύγχρονου, πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους στηρίζεται σε συνταγματικές αρχές σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η καταδίωξη μερίδας ανθρώπων έως το σημείο της εξαθλίωσης τους για χάρη ενός υποτιθέμενου κοινού σκοπού , ειδικά μάλιστα όταν υπάρχουν αναλογικότερα μέτρα τα οποία δύναται να εφαρμοστούν για την επίτευξη του ίδιου σκοπού.
Ο ιός COVID-19 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο ιός της διχόνοιας έχοντας διαταράξει κατά την διάρκεια των τελευταίων 2 ετών ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών, εργασιακών και οικογενειακών σχέσεων, κυρίως όμως έχει πλήξει τον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Και ενώ μπροστά μας, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις, είναι ορατή η απειλή μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης, η απορρύθμιση του τομέα της υγείας οδηγεί το σύνολο της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένου και της τοπικής κοινωνίας της Ξάνθης σε νέα αδιέξοδα. Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση του και στην υπολειτουργία του. Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Ξάνθης παραμένει κλειστή . Οι παραμένοντες εμβολιασμένοι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά την μάχη με περίσσιο φιλότιμο και αυταπάρνηση υπερβαίνοντας τα όρια της φυσικής και ψυχικής αντοχής τους έτσι ώστε το ΕΣΥ να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στερούνται πλήρως το εισόδημα τους, το οποίο είναι απαραίτητο για τον βιοπορισμό τους και την επιβίωση τους. Η κοινωνία και οι ασθενείς στερούνται τις εξειδικευμένες και αναντικατάστατες υπηρεσίες τους, οι οποίες είναι αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την σημασία και την αναγκαιότητα της ενίσχυσης όλων των δομών υγείας στην περιοχή μας αφού η περαιτέρω υποβάθμιση τους θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του τόπου μας. Με την παράταση του συγκεκριμένου μέτρου ακόμα και ιδιωτικές δομές υγείας κινδυνεύουν να καταστραφούν και να πάψουν να υφίστανται. Ο κίνδυνος απώλειας επιπλέον ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εκτός των συνόρων της πατρίδας μας – πέραν εκείνου που χάθηκε κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας – είναι ορατός. Μάλιστα, αν η αιτία της συγκεκριμένης απώλειας του επιστημονικού προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια ήταν η έλλειψη ευκαιριών και η απουσία δυνατοτήτων εργασίας σ΄ ένα περιβάλλον σταδιακής υποβάθμισης και συρρίκνωσης του ΕΣΥ, τώρα με μία ενδεχόμενη φυγή που πρόκειται να επακολουθήσει, οι μετανάστες προς το εξωτερικό επιστήμονες υγείας θα διακατέχονται και από το συνοδό αίσθημα μιας άδικης δίωξης προς τα πρόσωπα τους.
Σήμερα αναδεικνύεται όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη της στήριξης του ευάλωτου χώρου της υγείας και της επούλωσης όλων των πληγών που αφήνει πίσω της η επιδημία από την λοίμωξη COVID-19. Το πνεύμα της ενότητας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης οφείλει να υπερισχύσει απέναντι σε αντιλήψεις κοινωνικού και εργασιακού διαχωρισμού. Η στήριξη του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία, η άμεση επιστροφή στις θέσεις εργασίας τους όλων των εργαζομένων υγείας που βρίσκονται σε αναστολή , η επιπλέον θωράκιση του Νοσοκομείου Ξάνθης όπως επίσης και των υπολοίπων δομών υγείας του νομού μας αποτελούν ζητήματα μέγιστης προτεραιότητας που θα πρέπει να επιλυθούν. Είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για να δοθεί διέξοδος σε όλα τα προβλήματα . Οι δύσκολες κοινωνικές προκλήσεις, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, απαιτούν συλλογική διάθεση ομόνοιας για να τις ξεπεράσουμε με όσον δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Αποτελεί χρέος όλων μας η συνεισφορά και η ευαισθητοποίηση μας στην προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας.
Ξάνθη, 4-4-2022
Γεωργιάδης Δημοσθένης
Ιατρός, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ξάνθης με τον συνδυασμό «Αγάπη για την ΞΑΝΘΗ μας»