Δημ. Καζάκης: «Ακολουθεί Αρμαγεδδών»

 

«Νύχτα» πέρασαν τα προαπαιτούμενα – Προπομπή του νέου μνημονίου

Με τους μισούς Έλληνες στο Μουντιάλ και τους άλλους μισούς στο «Σκοπιανό»

 

Μόνο…τυχαίο δεν είναι το timing κατά το οποίο πέρασε από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που συζητείται από προχθες με τη μορφή του επείγοντος, έτσι ώστε το νομοσχέδιο να πάρει ΦΕΚ μέχρι τις 21 Ιουνίου, πριν δηλαδή από το Eurogroup εκείνης της ημέρας όπου θα συζητηθεί και το ζήτημα του χρέους.

Από την μια το…Μουντιάλ στο οποίο είναι «καρφωμένοι» οι μισοί Έλληνες, από την άλλη το «Σκοπιανό» και τα όσα συμβαίνουν με το «Βόρεια Μακεδονία», το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο «πέρασε» αλλά φέρνει και ένα…νέο μνημόνιο, όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός οικονομολόγος-αναλυτής και Πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης.

«ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «δεν πρόκειται μόνο για προαπαιτούμενα. Το ένα είναι τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης βέβαια, αλλά μπορείτε να μου εξηγήσετε τι νόημα έχουν προαπαιτούμενα σε πρόγραμμα που λήγει σε δύο μήνες; Άρα μιλάμε για νέο μνημόνιο. Αν το πούμε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής τώρα ή το πούμε μνημόνιο, είναι το ίδιο και το αυτό. Εκεί πέρα από τα επιμέρους ζητήματα, που είναι πολλά και σοβαρά, καθορίζονται τα κύρια. Το πρώτο είναι ότι ετοιμάζουν νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αυτήν την φορά θα γίνει με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και 23 ξένων funds που πήραν άδεια για λειτουργία μέσα στην Ελλάδα. Έτσι τώρα διευθετούν τις προϋποθέσεις. Με ποιο τρόπο θα εκπίπτει η εγγυητική του δημοσίου, ποιος θα την χρεώνεται και διάφορα άλλα τέτοια, που βεβαίως συμφέρουν πάντα τα funds. Δεύτερον προβλέπουν μέσα ότι και η τελευταία δημόσια συμμετοχή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (είναι αυτό που θα κάνει την ανακεφαλαιοποίηση με λεφτά βεβαίως των Ελλήνων φορολογούμενων) πλέον περνά στα «χέρια» του ταμείου. Δηλαδή των δανειστών. Δεν θα έχει καμία συμμετοχή το δημόσιο στην λειτουργία. Αυτό διότι πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος, απευθείας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε μπορεί να δανειστεί μόνο του, να υπογράψει δανειακή σύμβαση που δεν πρόκειται να περάσει ποτέ από την Βουλή και όλα αυτά να τα χρεώσει, μέσω των εγγυήσεων στο ελληνικό κράτος, στον Έλληνα φορολογούμενο».

«ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΓΚΟΛΙΘΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»

«Το δεύτερο επίσης πολύ σημαντικό, είναι το νέο σχέδιο σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης, το οποίο προβλέπεται με το άρθρο 109. Πρόκειται για την τέταρτη στην σειρά, τροποποιημένη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης η οποία προβλέπει, (πάλι θα κυρωθεί ως σχέδιο και θα την υπογράψει με όλα τα αναγκαία έγγραφα, εν αγνοία της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών) να γίνει συμβαλλόμενο μέρος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, δηλαδή το Υπερταμείο. Αυτό το Υπερταμείο, έχει τέσσερις θυγατρικές. Το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών. Η τελευταία έχει στα «χέρια» της τις συμμετοχές του κράτους, είτε σε Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΑΕ που είναι στο χρηματιστήριο) είτε σε οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή ΝΠΙΔ είναι εκτός χρηματιστηρίου. Ταυτόχρονα η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, που θα τους δώσει με Υπουργική Απόφαση ο Υπουργός Οικονομικών. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορούν να κάνουν. Μπορούν να δώσουν στην εταιρία αυτή το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστούν στην εφορία και δεν μπορούν φυσικά να εξυπηρετήσουν» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «με βάση τον άρθρο 14 παρ. 2 του σχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης, προβλέπετε ότι η εταιρία αυτή μπορεί να υπογράφει δανειακές συμβάσεις απευθείας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στο όνομα του ελληνικού κράτους, χωρίς το ελληνικό κράτος να πρέπει να το περάσει από την ελληνική βουλή. Σε περίπτωση που το κράτος δεν μπορεί να πληρώσει κάποια δόση, δηλαδή να εξυπηρετήσει τα χρέη προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το σύνολο της περιουσίας της Ε.Ε.ΣΥ.Π υποθηκεύεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν λάβουμε υπόψιν μας, ότι με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του 2011, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών να εκχωρήσει ως περιουσιακό στοιχείο την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, τα σύνορα της χώρας και την επικράτεια. Αυτός είναι ο «ογκόλιθος» που έρχεται με το πολυνομοσχέδιο. Και το τελευταίο είναι το περίφημο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στήριξης με το οποίο (όπως άκουσα τον κ. Δραγασάκη να λέει) θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας της τάξεως των 11.5 δις. Που θα πρέπει να πάρουν από τα νοικοκυριά. 4.5 εκατομμύρια νοικοκυριά πρέπει να δώσουν επιπλέον στο κράτος 11.5 δις».

 

«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ…»

Και όλα αυτά βέβαια πέρασαν… «νύχτα» με τον κ. Καζάκη να σημειώνει ότι «για αυτό έγινε ο,τι έγινε με τα Σκόπια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Φυσικά και δεν είναι τυχαίο και δυστυχώς δεν θα είναι το μόνο, θα έρθουν και άλλα πράγματα τέτοιου τύπου με νόμους…»