Δημ. Καζάκης: «Επέλαση των funds στην Θράκη και λόγω τουρκικών συμπλεγμάτων»

Έρχονται σωρηδόν τα «ραβασάκια» στους Ξανθιώτες –  Δεν πάγωσαν οι τραπεζικές υποχρεώσεις – Όλα όσα πρέπει να κάνετε
«Ζητήστε εγγράφως την εκκαθάριση του δανείου από την τράπεζα – Στην δικαιοσύνη για δικαστική εντολή, αν δεν την λάβετε» συμβουλεύει ο γνωστός Οικονομολόγος – Αναλυτής στην «Θ»
Μπορεί να διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και η λέξη «πάγωμα» να ακούγεται σε γενικότερο επίπεδο σε ότι αφορά οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, ωστόσο τα ξένα funds συνεχίζουν να  ασκούν πιάσεις στους δανειολήπτες, αφού ολοένα και περισσότερα είναι «ραβασάκια» μέσω των Δικαστικών Επιμελητών, έρχονται σωρηδόν στους Ξανθιώτες.
Κάτι που επιβεβαιώνουν στην «Θ» αρκετοί Ξανθιώτες. Ο γνωστός οικονομολόγος-αναλυτής και πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος εξηγεί τους λόγους του ενδιαφέροντος που προκύπτει – ιδιαίτερα στην Θράκη – αλλά και τα βήματα στα οποία πρέπει να προχωρήσει ο δανειολήπτης, προκειμένου (αν δεν δικαιωθεί) να αναστείλει έστω την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.
«ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ FUNDS ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ, ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΩΝ»
Ειδικότερα ο κ. Καζάκης εξηγεί στην «Θ» ότι «τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτιναχθεί λόγω του κορωνοϊού, της αναδουλειάς και όλων αυτών των μέτρων που έχουν ληφθεί. Το ΔΝΤ με την τελευταία του έκθεση είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε τακτοποίηση των κόκκινων δανείων, με την δημιουργία της λεγόμενης «Ban-Bank» ή με άλλο τρόπο, δηλαδή τα funds. Για αυτό έχουν ξεκινήσει τα funds αυτήν την στιγμή την επέλαση, ειδικά σε περιοχές ευαίσθητες όπως η Θράκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τραπεζικά συμπλέγματα με την Τουρκία, όπου λειτουργούν ειδικά για τις ακριτικές περιοχές. Δηλαδή στα funds που λειτουργούν, υπάρχουν και τουρκικά κεφάλαια (τουρκικά συμφέροντα). Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τι γίνεται στην Θράκη. Εγώ έζησα από κοντά στον Έβρο, την διείσδυση του τουρκικού κεφαλαίου στην περιοχή. Είναι εντυπωσιακή. Ήμουν από τις αρχές του χρόνου εκεί. Τα ξενοδοχεία δούλευαν με Τούρκους επιχειρηματίες στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα βρήκαν και έναν δεύτερο τρόπο για να μπορέσουν να βάλουν στο «χέρι» ένα  πολύ μεγάλο κομμάτι της περιουσίας των Ελλήνων».
«ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΝΟΜΙΜΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ…ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥΣ»
«Αυτό είναι απαίτηση των δανειστών. Δεν είναι μόνον κυβερνητική πολιτική» επισήμανε επίσης ο κ. Καζάκης ενώ αναφορικά με το αν η όλη διαδικασία είναι νομότυπη, υπογραμμίζει ότι «είναι νόμιμη με την έννοια ότι έχουν περάσει τους νόμους που περνούν. Δεν αφορούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται υπό προστασία (ακόμη, για όσο διαρκεί με ο νόμος Κατσέλη, αν και είναι πολύ δύσκολο να μπει σήμερα κάποιος και αυτή η ιστορία της προστασίας τελειώνει οσονούπω) αλλά οι υπόλοιποι δεν είναι σε θέση να προστατευθούν από αυτήν την επέλαση. Έχουν κλείσει τα «παραθυράκια» του νόμου με πράξεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα της κυβέρνησης Τσίπρα και τώρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«ΔΕΝ ΠΑΓΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ…»
Επιπλέον ο γνωστός οικονομολόγος, υπογράμμισε ότι «τα τραπεζικά δάνεια και οι υποχρεώσεις προς την τράπεζα, δεν πάγωσαν ποτέ. «Παγώνω» σημαίνει ότι για τους μήνες αυτούς δεν πληρώνω αυτά που είναι να πληρώσω. «Αναβάλλω» σημαίνει ότι «φορτώνονται» στους επόμενους μήνες. Αυτό έγινε μόνο για ορισμένους φόρους. Για τίποτε άλλο. Για τις τράπεζες ποτέ δεν υπήρξε αναστολή ή ο,τιδήποτε και έτσι «φορτώθηκαν» και αυτά τώρα στις υποχρεώσεις των ανθρώπων. Από εκεί και πέρα τον τρόπο και την ταχύτητα που θα ακολουθηθεί, δεν τα γνωρίζω. Αυτό που λέει η έκθεση του ΔΝΤ – που εκδόθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα – είναι το ταχύτερο δυνατόν, μέσα στον επόμενο χρόνο».
«ΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Τ.Π.Δ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΣΕ FUNDS, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΠΟΤΑ»
Αναφορικά με το αν θα μπει «χέρι» ακόμη και σε δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Καζάκης αναφέρει ότι «μπορεί να εξαιρέσουν προς το παρόν το Ταμείο Παρακαταθηκών, με την έννοια ότι δεν γνωρίζω αν έχουν δοθεί σε funds. Αν έχουν δοθεί, τότε δεν τους σταματά κανένας».
«ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ – ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ, ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΤΕ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»
Τι πρέπει να κάνει όμως ο δανειολήπτης σε τέτοιες περιπτώσεις; Σύμφωνα με τον κ. Καζάκη «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να ζητήσει εκκαθάριση του δανείου. Πηγαίνεις στην τράπεζα και ζητάς να σου δώσει εγγράφως (ΠΡΟΣΟΧΗ: Εγγράφως) τι έχεις πληρώσει και τι υπολείπεται. Θα δείτε ότι στο 99.9% των περιπτώσεων δεν δίνει τίποτα. Δικαιούσαι από τον νόμο να έχεις έγγραφο, να μάθεις τι έχεις πληρώσει και τι υπολείπεται για να μπορέσεις να δεις αν μπορείς να συνεχίσεις να πληρώνεις ή τι να κάνεις (μια ρύθμιση κλπ). Εάν δεν σου δώσει χαρτί η τράπεζα, τότε καταφεύγεις με τον δικηγόρο σου στο δικαστήριο και βγάζει δικαστική εντολή για να σου δώσει το χαρτί. Αν και τότε δεν συμμορφωθεί η τράπεζα, ανοίγει ένας δρόμος να προσβάλλεις την αξίωση της τράπεζας. Δηλαδή δεν μπορεί να έχει μια αξίωση εναντίον μου η τράπεζα, όταν δεν μου δίνει εκκαθαριστικό να μάθω τι έχω πληρώσει και τι χρωστώ. Είναι τελείως αυθαίρετο (νομικά μιλώντας πάντα) αυτό. Τα γραπτά μένουν. Τα προφορικά δεν είναι τίποτα. Μετά μπορείς να αμφισβητήσεις την οφειλή και να πεις ότι «εγώ έχω πληρώσει τόσα και οφείλω τόσα». Δεν παίζει κανέναν ρόλο το fund. Αυτό έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις παρανόμως (με βάση το Σύνταγμα της χώρας είναι παράνομο, αλλά όλα είναι…παράνομα). Απευθύνομαι στην τράπεζα. Δεν με ενδιαφέρει το fund, αλλά να μου δώσει την εκκαθάριση. Αν δεν μου την δώσει, θα πάω στο δικαστήριο και θα ζητήσω εκκαθάριση, γιατί δεν ξέρω αν όντως το έχει δώσει σε fund ή όχι και δεν με νοιάζει. Με ρώτησε κανείς; Μου είπε ότι θα το δώσει σε fund; Άρα πηγαίνω στην τράπεζα και τους ζητώ να δω τι πούλησαν και πως το πούλησαν. Αυτοί τα πωλούν στο 3% της ονομαστικής αξίας ή στο 1% της ονομαστικής αξίας. Άρα μετά πηγαίνεις στο δικαστήριο και λες ότι «εμένα (για παράδειγμα) μου ζητούν 10.000 ευρώ, όταν αυτοί το έχουν πάρει 1000. Γιατί να μην πληρώσω τα 1000;». Τις περισσότερες φορές, οι δικαστές έχουν ευήκοων ους και καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για κοινωνικό πρόβλημα και όχι για μεμονωμένες περιπτώσεις».
«ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ – ΑΜΥΝΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑΚΤΙΚΗ – ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΚΑΛΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΔΙΚΑΣΤΗ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ»
Κλείνοντας ο κ. Καζάκης σημείωσε ότι «ο κόσμος ανησυχεί δικαιολογημένα για τα σπίτια του. Αυτός είναι ο στόχος, να του τα πάρουν. Αλλά όλα τα παραπάνω είναι μια αμυντική τακτική. Δεν μπορώ να εγγυηθώ αποτελέσματα. Έχει να κάνει με το αν έχεις καλό δικηγόρο (δηλαδή δικηγόρο που δεν τα πιάνει από τις τράπεζες κάτω από το τραπέζι, κάτι που όπως έχω διαπιστώσει, στην επαρχία συμβαίνει κατά κόρον) και φυσικά αν έχεις και καλό δικαστή. Εννοώ δικαστή που είναι πραγματικά ανοικτός και όχι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, μπορείς τουλάχιστον να αναβάλλεις την απαίτηση. Να την πας «πίσω» και όσο πάει. Και μετά βλέπεις και το παλεύεις. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται να δοθεί δικαστική λύση. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση».