Άναψε το φυτίλι της ευρωζώνης από Ιταλία και Ισπανία –Ραγδαίες οι εξελίξεις
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε πολιτική και οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς από την μια στην Ιταλία οι ηγέτες της Λίγκας και του Κινήματος «Πέντε Αστέρων», σχημάτισαν τελικά κυβέρνηση την Πέμπτη, πήραν στα χέρια τους τα υπουργεία-κλειδιά Εσωτερικών και Ανάπτυξης και από την άλλη στην Ισπανία, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, είναι από χθες, Παρασκευή (01/06/2018) και τυπικά ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Συντηρητικού απερχόμενου πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.
Εξελίξεις ραγδαίες οι οποίες ανάβουν όμως και το «φυτίλι» της ευρωζώνης και εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους για την Ευρώπη.
Για όλα τα παραπάνω, μιλά στην «Θ» ο Πρόεδρος του ΕΠΑΜ και έγκριτος οικονομολόγος – αναλυτής κ. Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος μάλιστα σημειώνει με έμφαση ότι μέσα σε όλα αυτά, ούτε καν φαινομενική μπορεί να είναι η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο.
«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ…»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «έτσι και αλλιώς τόσο η παγκόσμια οικονομία όσο και το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε αναστάτωση. Μπορεί να εξελιχθεί όλο αυτό σε έναν Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο, αλλά προς το παρόν πρόκειται για φαινόμενα της παγκόσμιας κρίσης η οποία γιγαντώνεται και δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε πολλές χώρες, να σκεφτούν ανεξάρτητα και να απαλλαχθούν από αυτόν τον «ζουρλομανδύα» που λέγεται παγκοσμιοποίηση. Για αυτό βλέπουμε αυτές τις κινήσεις».
«ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ…»
Αναφορικά με την Ιταλία, ο ίδιος επισημαίνει ότι «αυτό που συνέβη εκεί, πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε, ήταν το γεγονός ότι επιχειρείται πραξικόπημα σε μια χώρα με την ιστορία της Ιταλίας, μιας από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου αλλά και της Ευρώπης. Το προφανές. Αυτό που έκανε ο Ματαρέλα δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην Ιταλία (στην αρχή αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθεί) δεν ήταν το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών που φοβήθηκαν, απλά επειδή ήταν ενάντια στο ευρώ. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος ήξερε αφενός και αφετέρου ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στην πρώτη κίνηση του πρώτου 24ώρου, γιατί εκεί κρίνονται όλα. Η κίνηση ήταν να δώσει εντολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας να δημιουργήσει πιστώσεις σε Ευρώπη για να μπορέσουν να διαθέσουν σαν Κράτος, συντάξεις, εισοδήματα και επενδύσεις εντός της Ιταλίας, χωρίς να τηρούν τους κανόνες της Ευρωζώνης και ούτε να παίρνουν την άδεια. Αυτό ήταν το θέμα. Για αυτό και δεν επέτρεψαν ούτε ένα 24ωρο να ασχοληθεί η κυβέρνηση. Έτσι και δίνονταν η εντολή, δεν υπήρχε κανένας τρόπο να την γυρίσουν πίσω. Όλες οι πλευρές βασικά φοβήθηκαν τον λαό που κινητοποιήθηκε μετά το πραξικόπημα Ματαρέλα και συμφώνησαν να μην έχουν Υπουργό Οικονομικών που να κάνει αυτό το βήμα και έβαλαν κάποιον «Βαρουφάκη». Έχει ανάλογη προσωπικότητα και σε επίπεδο αντιλήψεων και σε επίπεδο πρακτικής. Έτσι ο άλλος, που ήξερε τι να κάνει και που προφανώς το είχε αποφασισμένο να το κάνει, έφυγε και μπήκε ένας…Βαρουφάκης».
«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ…»
Σε ο,τι αφορά τώρα την παραίτηση Ραχόι και τις εξελίξεις στην Ισπανία, ο κ. Καζάκης τονίζει ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά διότι τριάντα υπουργοί και στελέχη του έχουν ποινή φυλάκισης πάνω 30 χρόνια, ο κεντρικός ταμίας του κόμματός του πήγε στην φυλακή, ολόκληρο το κατεστημένο γύρω από το συντηρητικό κόμμα του Ραχόι, καταρρέει. Οπότε πως θα μπορούσε να μείνει; Και εγώ δεν ξέρω αν τα γλιτώσει την φυλακή ο Ραχόι. Είναι πολύ δύσκολο.
«ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΕ»
«Καταρρέει ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την στιγμή, με πολύ εμφανείς όρους και ταχύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι βιώσιμο το ευρώ. Όλοι το ξέρουμε πλέον» ανέφερε επίσης ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα συμφέροντα τα οποία έχουν διαμορφωθεί γύρω από το ευρώ και γίνεται «μάχη» για το ποιος θα κρατηθεί περισσότερο και ποιος θα βγει κερδισμένος από την κρίση και την κατάρρευση. Αυτό γίνεται».
«ΞΕΧΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ…ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»
Σε ο,τι αφορά το στίγμα της δικής μας χώρας και το τι μέλλει γενέσθαι με φόντο τις παραπάνω ραγδαίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Καζάκης σημειώνει ότι «με τον πανικό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στις αγορές, ξεχάστε την έξοδο (έστω και την φαινομενική έξοδο) της Ελλάδας από τα μνημόνια. Για να γίνει ουσιαστική έξοδος εξάλλου, δεν υπάρχει περίπτωση, αφού πριν μερικές μέρες ο Τσακαλώτος υπέγραψε 40 σελίδες (επικαιροποίηση μνημονίου. Είναι δυνατόν να είχαμε έξοδο; Με τίποτα. Αλλά και το «φαινομενικό», το «αφήγημα» όπως το λένε οι δημοσιογράφοι, πλέον δεν μπορεί να γίνει, γιατί αυτό πρέπει να συνεπάγεται και με έξοδο στις αγορές. Ποιες αγορές; Οι αγορές αυτήν την στιγμή έχουν «σκυλιάσει» και έχουν πέσει επάνω σαν τους «λύκους». Που θα βγει η Ελλάδα; Από την άλλη τώρα, είναι παραμύθια τα «λογιστικά πλεονάσματα» που λένε ότι υπάρχουν στην χώρα. Αυτήν την στιγμή το δημοσιονομικό έλλειμα της χώρας κινείται πάνω από 8 δις σε ετήσια βάση, οπότε προσπαθούν να το καλύψουν. Υπέθεταν ότι θα μπορούσαν να το καλύψουν με το «μαξιλαράκι» που θα έφτιαχναν, αλλά ποιο μαξιλαράκι; Τα λεφτά «τρέχουν» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά, οπότε αυτό το πράγμα δυσκολεύει το «παραμύθι» και θα εφαρμοστεί πολύ μεγαλύτερη πίεση σε βάρος της Ελλάδας, διότι οι πληττόμενες μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας, θα ενισχύσουν την πολιτική δήμευση των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα προκειμένου να προσθέσει την οικονομία της περισσότερα για να αντέξει την πίεση των αγορών. Το καλό είναι ότι η κατάσταση αυτή, είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για μια σοβαρή πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Έχει την δυνατότητα να κινηθεί η χώρα, γιατί δεν θα βρει μπροστά της «μπλοκ» ούτε καν τις χώρες της ευρωζώνης. Για αυτό πρέπει το ταχύτερο δυνατό να το κάνουμε αυτό, για να γλιτώσουμε».