Δημ. Καζάκης: «Με χρήματα που δεν…υπάρχουν η καταβολή της 13ης σύνταξης»

Ο γνωστός οικονομολόγος – αναλυτής μιλά στην «Θ»

«Παίρνουν τα προσωρινά ρευστά πλεονάσματα, έναντι…υποσχετικών –Ελλείματα στην καταβολή των κανονικών συντάξεων στο τέλος του 2019» σημειώνει ο ίδιος

 

Τις «παροχές» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες αφορούν σε 13η σύνταξη, επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, φοροελαφρύνσεις κλπ, σχολιάζει στην «Θ» ο γνωστός οικονομικός – αναλυτής και πρόεδρος του ΕΠΑΜ κ. Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος δεν διστάζει να «προβλέψει» την οικονομική κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ελλάδα κατά τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

 

«ΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ – ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΡΕΥΣΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ …ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΩΝ»

Ειδικότερα ο ίδιος εξηγεί ότι «θέλουν να βοηθήσουν (και αυτό είναι σαφές) στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωκλογών με τις παροχές αυτές. Είναι το «Ζάππειο» του Σαμαρά, μόνο που αυτήν την φορά το κάνει ο Τσίπρας. Πρώτα από όλα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Αφενός τις καταβολές. Η περίφημη 13η σύνταξη είναι μια καταβολή (αφού θα καταβληθούν χρήματα). Τα υπόλοιπα θα φανούν στα αποτελέσματα του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους, ενώ ένα μεγάλο «πακέτο» (που αφορούν το αφορολόγητο κλπ) από το 2020 και έπειτα. Δεν πρόκειται δηλαδή για δαπάνες. Η δαπάνη της 13ης σύνταξης τώρα, πρώτα από όλα είναι ψέμα. Δεν πρόκειται για 13η σύνταξη αλλά για ένα εφάπαξ επίδομα, κλιμακωτό, σε περίου 1 εκατομμύριο (από 3 εκατομμύρια) συνταξιούχους. Στο ερώτημα από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή, η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια και για όλα τα επιδόματα που έχει δώσει κατά καιρούς, τα παίρνει από τα προσωρινά ρευστά πλεονάσματα του δανείου, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των άλλων νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Δηλαδή, το υπουργείο οικονομικών παίρνει τα ρευστά διαθέσιμα που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλες τράπεζες από αυτούς οργανισμούς σε έναν λογαριασμό του ενιαίου θησαυροφυλακείου (μάλιστα η κ. Δούρου είπε ότι τα καταθέτει επειδή παίρνει και 3% επιτόκιο, αλλά δεν απάντησε στην επόμενη ερώτηση για το αν τα έχει) και δίνει έναντι μια υποσχετική. Η υποσχετική δεν αλλάζει την λογιστική κατάσταση του ταμείου. Λογιστικά παραμένουν τα χρήματα. Δηλαδή ενώ δεν υπάρχουν σαν ρευστό, υπάρχουν σαν απαιτήσεις και έτσι το ταμείο δεν εμφανίζει λογιστική αλλαγή. Αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να δώσει το επίδομα στους συνταξιούχους. Παίρνει τα πλεονάσματα που έχουν δημιουργηθεί προσωρινά απο τους επαγγελματίες ή τις εταιρείες που έχουν καταθέσει σημαντικά στο ασφαλιστικό ταμείο, τα χρησιμοποιεί και δίνει στο ασφαλιστικό ταμείο ένα χαρτί (υποσχετική). Η υποσχετική αυτή έχει διάρκεια μερικών εβδομάδων και όταν έρχεται η ώρα να επιστραφούν τα χρήματα δεν τα επιστρέφει, δίνει μια καινούρια υποσχετική που αντί να λέει 1000 ευρώ για παράδειγμα (όσα πήρε) λέει 1500 ευρώ. Έτσι και το ταμείο δεν έχει τα λεφτά του αλλά λογιστικά εμφανίζεται πλεονασματικό».

«ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ – ΕΛΛΕΙΜΑ ΣΤΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019»

«Με όλα τα παραπάνω πετυχαίνουν «με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια». Δηλαδή εμφανίζουν πλασματικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό (ενώ στην πραγματικότητα το ταμείον είναι μείον, εμφανίζεται με σημαντικές απαιτήσεις έναντι της κυβέρνησης), ενώ χρησιμοποιούν τα λεφτά. Έτσι στον προϋπολογισμό του 2019, προβλέπεται να έχουν τα νοσοκομεία ταμειακό ισοζύγιο (δηλαδή ρευστότητα στο ταμείο) μείον (-) 600 εκατομμύρια, λογιστικά όμως θα εμφανίσουν πλεόνασμα 300 εκατομμύρια. Έτσι λοιπόν από την μια εμφανίζονται πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τις περιφέρειες, τα ταμειακά διαθέσιμα. Άρα αυτό το εφάπαξ επίδομα (13η σύνταξη) θα το πληρώσουν οι συνταξιούχοι που δεν παίρνουν, όπως επίσης και τα νοσοκομεία (και αυτό θα σημάνει περισσότερους θανάτους και προβλήματα), ενώ θα παρουσιαστεί και τρομακτικό έλλειμα στο να δοθούν οι κανονικές συντάξεις κατά το τελευταίο δίμηνο του 2019» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «παίρνουν δηλαδή προκαταβολικά τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο που τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν αυτά τα χρήματα για να πληρώσουν τις συντάξεις στο τέλος του χρόνου. Έτσι το τελευταίο δίμηνο θα υπάρξει πρόβλημα συντάξεων. Ο Τσίπρας δεν ξέρει αν θα είναι κυβέρνηση. Αλλά και να είναι κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές. Ή θα πρέπει να δανειστεί πρόσθετα (με ένα ακόμη μνημόνιο – μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ξεκινά συζήτηση νέου μνημονίου από το Euro working group)  ή πολύ απλά να μειώσει τις συντάξεις. Δηλαδή να πάρει μέτρα μείωσης της μέσης σύνταξης, ώστε να μπορέσει να τις καταβάλλει. Άρα στο τέλος του 2019 θα φανεί ο αντίκτυπος όλων αυτών των «παροχών» γιατί χρησιμοποιεί χρήματα που δεν υπάρχουν».