Δημ: Καζάκης: «Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός»

«Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων από το Euroworking Group, αλλά….

«Τριτοκοσμικά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Χωρίς ενστάσεις έληξε η συζήτηση πριν από λίγο στο Euroworking Group όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Έτσι η Ελλάδα φαίνεται να εξασφάλισε το κατ’ αρχήν πράσινο φως και αναμένεται να ενημερωθεί και το Eurogroup της Δευτέρας. Είναι όμως τελικά έτσι τα πράγματα;

 

«ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ»

Για το παραπάνω θέμα μίλησε στην «Θ» ο γνωστός οικονομολόγος-αναλυτής κ. Δημήτρης Καζάκης, εξηγώντας ότι «αυτονόητα, αν δεν επιτευχθεί το πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ, θα περικοπούν. Άρα το ζήτημα της περικοπής είναι καθαρά σχετικό. Είναι θέμα τακτικής και είναι καθαρά προσωρινή η απόφαση, εάν υπάρξει τέτοια απόφαση, διότι θα πρέπει να αποφασίσουν οι υπουργοί στις 19 του μηνός στο Eurogroup. Αυτό που βγήκε ήταν ένα «προχωρήστε και βλέπουμε ανάλογα με τις αξιολογήσεις που θα υπάρξουν και στον βαθμό που θα είναι επιτεύξιμοι οι στόχοι, τότε και μόνο τότε θα δούμε αν θα περιοριστούν οι συντάξεις ή όχι».

 

«ΜΕΙΩΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗ»

«Δεύτερο θέμα είναι πως θα επιχειρήσουν να πετύχουν το 3.5% πλεόνασμα. Ήδη έχει αυξηθεί η φορολογία μόνο από τα καύσιμα. Αυτήν την στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ανέβει σημαντικά. Επίσης ανεβαίνουν οι φόροι κατά 4 δις σε αυτόν τον προϋπολογισμό και δεύτερον από ότι φαίνεται, ήδη έχει αρχίσει και εξελίσσεται από 1η Νοεμβρίου η αύξηση της συνεισφοράς στα φάρμακα. Τι ακριβώς μη μείωση είναι αυτή; Είναι μείωση, απλώς επιτυγχάνεται με δημοσιονομικά μέτρα και όχι με απευθείας περικοπή, η οποία και αυτή δεν αποκλείεται, εάν και εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή εάν ο…γάιδαρος πετάξει ή αποκτήσει μεγάλη ταχύτητα στην λεωφόρο» επισήμανε επίσης ο ίδιος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ»

Εν τω μεταξύ με αφορμή το «πράσινο φως», ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και η Ελλάδα που βρίσκεται μετά από οκτώ χρόνια εκτός μνημονίων, μπορεί να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα θετικά νέα από τις Βρυξέλλες για τη μη περικοπή των συντάξεων και την ανεργία σημειώνοντας ότι φθάσαμε ήδη στα επίπεδα του 2011. Επίσης επισήμανε την αύξηση των επενδύσεων και τόνισε ότι η τουριστική βιομηχανία σπάει συνεχώς τα ρεκόρ, ενώ παράλληλα  μίλησε για μέτρα σημαντικών και αναγκαίων ελαφρύνσεων στον προϋπολογισμό του 2019.

 

«ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ»

Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω ο κ. Καζάκης, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία ως προς την ανεργία ναι μεν βεβαίως, επισήμως η ανεργία (γιατί βγαίνουν δύο νούμερα) είναι στο επίπεδο του 2011 αλλά ο πληθυσμός δεν είναι στο επίπεδο του 2011. Έχει μειωθεί δραστικά από το 2011 κατά 320.000 και στις παραγωγικές (απασχολήσιμες) ηλικίες πάνω από 550.000. αν αυτούς τους ανθρώπους τους προσθέταμε στο ζήτημα της ανεργίας, καταλαβαίνετε ότι το επίπεδο ανεργίας θα ήταν παραπάνω από το 2011. Θα ξεπερνούσε το 25%. Άρα λοιπόν δεν ισχύει αυτό. Αν είναι να διώχνουμε τον κόσμο ώστε να μειωθεί η ανεργία, «ευχαριστώ πολύ». Αν φύγουν οι μισοί Έλληνες, οι άλλοι μισοί θα βρουν δουλειά προφανώς. Το δεύτερο είναι το εισόδημα και οι συνθήκες εργασίας. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πληρώνονται και με μισθούς έναντι. Από εκεί και πέρα, τα περί «αύξησης των επενδύσεων» είναι αστειότητες, διότι πρόκειται για αύξηση επενδύσεων δια μέσω του ξεπουλήματος. Πουλά το κράτος αυτήν την στιγμή και αυτό εμφανίζεται ως αύξηση των επενδύσεων. Από πού είναι λοιπόν αύξηση επενδύσεων; Είναι ξεπούλημα. Επίσης δεν συζητώ καν για την «τουριστική βιομηχανία». Ποια «τουριστική»; Ποια «βιομηχανία»; Από την άλλη μεριά βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση συνολικά σαν οικονομία. Η οικονομία αυτήν την στιγμή έχει αποκτήσει τριτοκοσμικά χαρακτηριστικά. Δραστηριοποιείται μόνον σε συγκεκριμένους κλάδους και έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Η εξαγωγική της επίδοση προέρχεται πρώτον από το διυλισμένο πετρέλαιο το οποίο αυτήν την στιγμή ξεπερνά το 20% των εξαγωγών, αυξάνεται δραστικά το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής (ιδιωτικοποίησαν την παραγωγή και διακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο και μόνο για τους ιδιώτες παρόχους για να το εξάγουν) την ίδια ώρα που η χώρα αποκτά σοβαρό πρόβλημα ενεργειακό και οδεύει ταχύτατα σε ενεργειακή ανεπάρκεια».

 

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΚΕΝΥΑΣ ΚΑΙ…ΚΟΓΚΟ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ»

«Το δεύτερο πιο σημαντικό στις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας είναι τα συσκευασμένα φάρμακα, πάνω από 6%. Τι σημαίνει συσκευασμένα φάρμακα; Προέρχονται από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία συσκευάζει φάρμακα που είτε παράγει είτε εισάγει είτε εξάγει; Όχι. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται ως γενόσημα στην Ελλάδα, τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και έπειτα επειδή δεν καταναλώνονται λόγω έλλειψης αγοραστικής δύναμης (και από το σύστημα και από τον πολίτη) επανεξάγονται στο εξωτερικό» συνέχισε ο ίδιος σημειώνοντας ότι «τέτοιου είδους οικονομίες τις βλέπουμε στην υποσαχάρια Αφρική, στο Κογκό, στην Κένυα, στην Ζιμπάμπουε. Εκεί έχουν τέτοιες οικονομίες. Πεθαίνει ο κόσμος στο εσωτερικό και έχουν εξαγωγικές δραστηριότητες. Μέχρι που θα πάει αυτό όμως; Που θα πάει και ποιους θα ευνοήσει; Τώρα ως προς το ότι θα κάνει το δικό της σχέδιο η κυβέρνηση, αυτή ακολουθεί κατά βήμα το σχέδιο που της επιβάλλουν οι δανειστές και το ψήφισε στις 14 Ιουνίου 2018. Δεν έχει καμία αναπτυξιακή στρατηγική. Η μόνη αναπτυξιακή στρατηγική που αναπτύσσεται αυτήν την στιγμή στην χώρα είναι το…ξεπούλημα».