Δημ. Μαυρίδης: Οι ανατιμήσεις των κηπευτικών θα «ισοφαρίσουν» με τις αυξήσεις στο καλλιεργητικό κόστος

«Μύρισε» άνοιξη… μύρισαν και οι μπαξέδες!

Καλλιεργήστε με σύνεση και…βιολογικά, συμβουλεύει ο γνωστός γεωπόνος, μέσα από την «Θ»

Μπορεί ο ανοιξιάτικος καιρός να έκανε – επιτέλους – την εμφάνισή του στην Ξάνθη, ωστόσο το μέχρι πρότινος χειμερινό σκηνικό κρατά ακόμη «κρύα» την γη, για την καλλιέργεια μπαξέδων, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 15 Απριλίου, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο γνωστός γεωπόνος κ. Δημήτρης Μαυρίδης.

Ο ίδιος, εκτιμά μεταξύ άλλων ότι δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές στους ερασιτέχνες καλλιεργητές, αφού ναι μεν υπάρχουν ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά, αλλά αυτές θα «ισοφαρίσουν» με τα καλλιεργητικά κόστη (πετρέλαιο, βενζίνη, νερό, σκευάσματα κ.α), ενώ αναφέρεται και στην λύση για φρέσκα μυρωδικά στο…μπαλκόνι.

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης, συμβουλεύει τους Ξανθιώτες να καλλιεργήσουν με σύνεση (σε ποσότητες που επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας οικογένειας) και… βιολογικά, εξηγώντας ότι υπάρχουν «ελαφριά» σκευάσματα τόσο για τους μύκητες όσο και για τα έντομα.

«ΚΡΑΤΗΣΕ» Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ – ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΑ Η ΓΗ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΟΙ ΜΠΑΞΕΔΕΣ

Αναλυτικότερα, ο κ. Μαυρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Δεν έχει αρχίσει ακόμη το ενδιαφέρον, διότι κράτησε σε βάθος ο Χειμώνας. Πήγε αρκετά «πίσω». Η γη είναι κρύα και ξαφνικά άνοιξε ο καιρός, άρα είναι ακόμη νωρίς για μπαξέδες. Μετά τις 15 Απριλίου θα βγει ο κόσμος για μπαξέδες.

ΘΑ «ΙΣΟΦΑΡΙΣΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Υπάρχει όμως φέτος ένα παραπάνω κίνητρο στους Ξανθιώτες για μια μικρή καλλιέργεια ενός μπαξέ, δεδομένων και των συνεχών ανατιμήσεων σε οπωροκηπευτικά;

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης, επισήμανε ότι:

Νομίζω ότι οι αυξητικές τάσεις από την μια στις τιμές σε μάρκετ και μανάβικα, θα δώσει μια ώθηση στο να κάνουν κάτι, αλλά από την άλλη θα είναι και «φρένο» το ότι θα ανέβει και το κόστος συντήρησής τους (το νερό, η ενέργεια για ένα σκαπτικό που δουλεύει  με πετρέλαιο ή βενζίνη κλπ). Δεν θα είναι δηλαδή καθαρό το όφελος, μόνο από την τιμή. Γενικά θα ανέβουν τα καλλιεργητικά κόστη και νομίζω ότι θα «ισοφαριστεί», άρα οι παραδοσιακοί και φανατικοί που έβαζαν, θα βάλουν και πάλι, ο,τι και αν γίνει. Δεν νομίζω όμως να μπουν καινούριοι λόγω αύξησης των τιμών, γιατί θα έχουν και αυτοί παραπάνω κόστη για την μετακίνηση στον μπαξέ τους (όπου τον έχουν) κλπ. Συνεπώς, δεν νομίζω να έχουμε δραματικές αλλαγές στον ερασιτεχνικό χώρο.

ΚΑΛΑ, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΟ… ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχουν Ξανθιώτες που καλλιεργούν κάποιες ρίζες έστω και στα…μπαλκόνια τους (σε μεγάλες γλάστρες), ο ίδιος απαντά:

Ναι. Αυτό είναι καλό, πρακτικό και χρήσιμο, για να έχεις τα φρέσκα μυρωδικά σου (όπως ο μαϊντανός, ο άνιθος, ο δυόσμος, το δενδρολίβανο κ.α) για άμεση χρήση στην μαγειρική, τα οποία δεν απαιτούν ούτε πολύ χώρο, ούτε μεγάλο κόστος συντήρησης.  Αντί να έχεις δηλαδή μια γλάστρα, ένα λουλούδι που – σε τελική ανάλυση – ανθίζει μόνον 10-15 μέρες τον χρόνο, έχεις κάτι άλλο που το αξιοποιείς κιόλας. Αυτά έχουν ένα ενδιαφέρον και μια λογική.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Ποια είναι όμως η συμβουλή του γνωστού γεωπόνου στους Ξανθιώτες που θα «ανασκουμπωθούν» και φέτος για την δημιουργία μπαξέδων;

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη:

Αυτοί που έχουν κάποια σχετική εμπειρία στο να καλλιεργούν, μπορούν να καλλιεργήσουν κάποιες λογικές ποσότητες κηπευτικών, ίσα – ίσα για τις άμεσες ανάγκες της οικογένειάς τους σε φρέσκα είδη (ή για να τοποθετηθούν στην κατάψυξη αυτά που θα περισσέψουν) για να μην κάνουν και υπερβολικά έξοδα. Νομίζω ότι πέρα από μια ψυχική ικανοποίηση και την χαρά της δημιουργίας για αυτό που παράγουν, θα τους προσφέρει και ένα λαχανικό φτιαγμένο από τους ίδιους. Θα γνωρίζουν πως το έχουν φτιάξει, τι έχει δεχθεί από φυτοφάρμακα (θα έχει φυσικά τα λεγόμενα βιολογικά, με πολύ ελαφριές επιβαρύνσεις) και νομίζω ότι με λογική και σύνεση μπορούν να ξεφύγουν λίγο και από την καθημερινότητά τους. Είναι αγχολυτικό το να καλλιεργείς. Ας δουν αυτά τα οφέλη, χωρίς όμως να κάνουν υπερβολές. Πολλοί βάζουν παραπάνω από όσα μπορούν να καταναλώσουν και μετά τα μοιράζουν ή τα… χαλούν. Ας βάλουν τόσα όσα πρέπει. Αυτό, νομίζω ότι θα είναι καλό και χρήσιμο και για τον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό.

Τώρα, την «τμητική» τους έχουν η ντομάτα, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια κυρίως. Εγώ, τους συμβουλεύω να καλλιεργήσουν με σύνεση αλλά και βιολογικά. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα. Για παράδειγμα, σε θέματα μυκήτων είναι τα χαλκούχα (αυτά που περιέχουν χαλκό) και το βρέξιμο θειάφι, ενώ στα εντομοκτόνα (αν υπάρχουν έντομα κλπ), υπάρχει το φυσικό πύρεθρο και προϊόντα από βάκιλο Θουριγγίας.