Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου απαντά στον Υπουργό Υποδομών για τις δηλώσεις του περί αναχωμάτων και…απευθείας αναθέσεων
«Είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τον διακρατικό ποταμό Έβρο – Κάνουμε το αυτονόητο ως Περιφέρεια» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Σκληρή απάντηση, μετά τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ο οποίος ανέφερε ότι «στον Έβρο κάποιοι κλαίνε όταν δεν πλημμυρίζει ο Έβρος και δεν κλαίνε όταν πλημμυρίζει» αλλά και στον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Καΐση, ο οποίος αναφέρθηκε σε… «πελατειακές πρακτικές τύπου δημοπρασίας στο “παραπέντε” ώστε να δοθούν σε ημετέρους» με αφορμή τα αναχώματα του Έβρου, δίνει μέσα από την «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: «ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΛΑΙΝΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ»
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην «Δέλτα τηλεόραση» ο κ. Σπίρτζης με την φράση «στον Έβρο κάποιοι κλαίνε όταν δεν πλημμυρίζει ο Έβρος και δεν κλαίνε όταν πλημμυρίζει» αναφέρθηκε στις εργολαβίες που δίνονται άνευ διαγωνισμού λέγοντας ότι «αυτή η συνήθεια συνεπάγεται πολλά δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο, πολλές φορές με προφορικές εντολές τις ώρες της πλημμύρας. Είναι κάτι που έχω δια από την πρώτη στιγμή που είμαι εδώ στο Υπουργείο, να σπάνε αναχώματα και να ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για τέτοιες δράσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες δράσεις και πάλι στον Έβρο».
Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε και στα έργα αποκατάστασης στην Σαμοθράκη σημειώνοντας ότι «εμείς οφείλαμε να βγάλουμε τις χρηματοδοτήσεις, η Περιφέρεια έπρεπε να συνδράμει το νησί. Υπάρχουν τα χρήματα από την πρώτη στιγμή, έπρεπε να έχουν προχωρήσει και να ολοκληρώνονται τα έργα” είπε και σημείωσε ότι κάποιες Περιφέρειες έχουν δική τους προσέγγιση στις ευθύνες που αναλαμβάνουν».
«ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ – ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ»
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο κ. Πέτροβιτς, ανέφερε ότι «πρώτον, οι απόντες από τις κρίσεις δεν μπορούν να μιλούν για τους παρόντες. Δεύτερον τα κροκοδείλια δάκρυα, έχουν άλλους αποδέκτες. Τρίτον, όλες οι διαδικασίες έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Τέταρτον, επί δύο μήνες (ειδικά για τις τελευταίες καταστροφές) το υπουργείο καθυστέρησε προκλητικά ενώ είχε τις αιτήσεις, φέροντας ευθύνες για ο,τι συμβεί. Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα. Πέμπτο, το θέμα των πλημμυρών του Έβρου είναι διαχρονικό, όπως και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων, εκ των οποίων καμία, όπως και η παρούσα, δεν φρόντισαν να το διευθετήσουν ανάμεσα στα τρία κράτη, που διασχίζει ο ποταμός Έβρος, καθώς αυτός είναι διακρατικός. Έκτον η διαχείριση των ποταμών είναι αρμοδιότητα του κράτους και δη του Υπουργείου Υποδομών και όχι της Περιφέρειας που έχει μόνον την συντήρηση των αναχωμάτων και όχι την κατασκευή».
«ΟΙ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»
«Εμείς ως περιφέρεια, κάνουμε το αυτονόητο, την ώρα που το κράτος απέχει, καθώς η υπηρεσία που ίδρυσε το 2012 (ΕΥΔΕ – Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Έβρου Ποταμού και Παραποτάμων) δεν λειτούργησε ποτέ και επιχειρείται να συσταθεί τώρα, ενώ την ίδια ώρα, αποψιλώνεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που έχει στο «δυναμικό» της μόνον τρεις Πολιτικούς Μηχανικούς για συντήρηση 1000 χλμ Επαρχιακού Δικτύου, όλων των άλλων υποδομών και των αντιπλημμυρικών που δεν είναι αρμοδιότητά της. Άρα οι απόντες δεν μπορούν να μιλούν για τους απόντες, που κάνουν το αυτονόητο για να υποστηρίξουν την κοινωνία, τους πολίτες και τις περιουσίες τους» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την Σαμοθράκη, σημείωσε ότι «οι καλά γνωρίζοντες, έχουν πλήρη εικόνα. Η καθυστέρηση επί 6,5 μήνες, οφείλεται καθαρά και μόνον στις δικαστικές διαμάχες των εργολάβων. Συνεπώς που είναι οι απευθείας αναθέσεις; Σε τελευταία ανάλυση, εμείς στις διαδικασίες των αντιπλημμυρικών ακολουθήσαμε την διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο υποδομών για ένα άλλο έργο 4.750.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Δεν καθυστερήσαμε εμείς. Καθυστέρησε το υπουργείο και για το θέμα της Σαμοθράκης, επί 6,5 μήνες υπήρχαν οι προσφυγές του ενός εργολάβου κατά των άλλων. Άρα που είναι τα θέματα των αναχωμάτων και των απευθείας αναθέσεων;».
Μάλιστα ο ίδιος παρέπεμψε και στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, απαντώντας στον κ. Καΐση για τα όσα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης έγινε σύννομα (με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 μετά από λήψη απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου) και προφανώς δεν δημοπρατήθηκαν την τελευταία στιγμή, σκοπίμως, αφού οι χρηματοδοτήσεις (απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση) δεν ήρθαν εγκαίρως, με τελευταία αυτή στις 04-10-2018.
Από τα 35 έργα των 26,3 εκ. ευρώ, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τα παραπάνω αντιπλημμυρικά που μνημονεύτηκαν και δεν περιλαμβάνονται στα 35, ήδη βρίσκονται σε φάση κατακύρωσης έργα, που δημοπρατήθηκαν με ανοικτές διαδικασίες. Με ανοιχτή διαδικασία δημοπρατήθηκε το πέμπτο έργο από αυτά που εξειδικεύτηκαν τον Ιούνιο, καθώς και άλλα οκτώ.
Σε ότι αφορά στα έργα της Σαμοθράκης ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις τους εντός Νοεμβρίου 2018, ενώ οι διαδικασίες καθυστέρησαν έξι μήνες λόγω υποβολής προδικαστικών προσφυγών στη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, στην Αθήνα, υποβολής αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης και προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής.
Τέλος, σχετικά με το ερώτημα της διαδικασίας υλοποίησης των έργων και κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, όλα τα δεδομένα είναι αναρτημένα και προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο.
Σαφώς εάν είχαμε τις χρηματοδοτήσεις των έργων εγκαίρως και εντός του Αυγούστου, θα είχαν ήδη υπογραφεί οι συμβάσεις από τους αναδόχους, καθώς η διαδικασία θα άρχιζε το Σεπτέμβριο και όχι το Νοέμβριο..»