Δημ. Ψεμματάς: Σε καλό δρόμο τα αγροτικά θέματα-Παραμένουν «αγκάθι» τα ιστορικά δικαιώματα– Να γίνει όλη η Ελλάδα μια «περιφέρεια»

Με αφορμή την προχθεσινή παρουσίαση της νέας ΚΑΠ στην Περιφέρεια ΑΜΘ από τον ΥΠΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Επτά άξονες, παρουσίασε κατά την προχθεσινή εκδήλωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για την νέα ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:
Προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις:
Πρώτον, καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, με στρατηγικό σχεδιασμό, σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Δεύτερον, ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισπράττει το 80% των πόρων.
Τρίτον, στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας & βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023, προχωρώντας στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.
Τέταρτον, ενσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.
Πέμπτον, επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.
Έκτον, στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.
Έβδομον, ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

«ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ» ΜΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΩΣ ΤΟ…2026

Και ενώ οι περισσότερες από αυτές είναι προς την «σωστή κατεύθυνση», η σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, φαίνεται να αποτελεί «αγκάθι», όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, ο οποίος δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει και σχετικά με ένα «μικροεπεισόδιο» που έλαβε χώρα μεταξύ κτηνοτρόφων και του κ. Οικονόμου, καθώς ο χρόνος του υπουργού ήταν περιορισμένος, προκειμένου να τεθούν εφ΄όλης τα προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Αναλυτικότερα ο κ. Ψεμματάς ανέφερε ότι:
Το θέμα με τα ιστορικά δικαιώματα είναι μια από τα ίδια. Μιλά για κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων με σύγκλιση μέχρι το ’23 και από το ’23 μέχρι το ’26. Δηλαδή σε αυτούς που κακώς έπαιρναν τα μεγάλα ιστορικά δικαιώματα, θα τους κατεβάζει κάθε χρόνο – μέχρι το 2026 – 1,2,3,5% και ένας καινούριος που θα μπει, δεν θα ανεβαίνει.
Με απλά λόγια, αν εσείς σπείρετε (σαν νέος αγρότης) 10 στρέμματα σιτάρι σήμερα, για αυτά τα 10 στρέμματα θα πάρετε 360 ευρώ δικαιώματα – επιδοτήσεις. Εγώ, που έχω τα ιστορικά δικαιώματα, αν σπείρω δίπλα σε εσάς 10 στρέμματα σιτάρι, θα πάρων 1800 ευρώ. Πως το βλέπετε αυτό; Υπάρχει κατάργηση δικαιωμάτων; Λέει ότι μέχρι το 2026, με την σύγκλιση, θα κατεβαίνουν. Ένα λοιπόν είναι η σύγκλιση και ότι δεν καταργούνται αμέσως. Για να πουν τι δηλώνει ο «τάδε», 100 ζώα και 100 στρέμματα χωράφια; Τι δικαιούται για αυτά; 6000-7000;. Να τα πάρει. Αντίστοιχα, τι δηλώνει ο κ. Ψεμματάς; 50 στρέμματα; Να πάρει για 50. Δεν μπορεί εγώ να δηλώνω 100 στρέμματα, να παίρνω 13.000 ευρώ και εσείς που σπέρνετε 100 στρέμματα να παίρνετε 3600. Πως θα γίνει η σύγκλιση; Ο άλλος που είναι ήδη αγρότης και κάνει το επάγγελμα πέντε και δέκα χρόνια και δεν είχε ιστορικά δικαιώματα και δεν παίρνει δικαιώματα, πως θα ανταπεξέλθει με έμενα που παίρνω 3 φορές επάνω, για παράδειγμα;

ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ – 38 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ, 12 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΑΝΘΙΩΤΗ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Επιπλέον ο ίδιος υπογράμμισε ότι:
Ένα ακόμη θέμα, είναι η πυκνότητα βόσκησης για τα ζώα. Στην Κρήτη ένας παραγωγός παίρνει 38 ευρώ και ένας παραγωγός στην Ξάνθη παίρνει 12 ευρώ. Στην Κρήτη, στην Λάρισα και στην Πελοπόννησο και σε κάποιες άλλες περιοχές δηλαδή «έκαναν» ότι δεν έχει τόσο καλή βλάστηση και ένα ζώο, βοσκά – λέει – σε 3-3.5 στρέμματα. Στην Ξάνθη, βοσκούν 3 ζώα σε 1 στρέμμα. Αμέσως αμέσως δηλαδή, είμαστε τρεις φορές κάτω από άλλους νομούς και ζητούμε να γίνει ΟΛΗ η Ελλάδα μια περιφέρεια. Να πληρώνονται όλοι όπως πληρώνονται οι Κρητικοί, οι Λαρισαίοι κλπ. Να γίνει το ίδιο και στην ΑΜΘ και στην δυτική που είναι στην ίδια κατάσταση με εμάς.
Ωστόσο, από την προχθεσινή παρουσίαση δεν έλειψαν και κάποια προβλήματα επαφών και επικοινωνίας… Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Ψεμματάς:
Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τον κ. Οικονόμου, γιατί μας είχε πει ότι θα γίνει μια συνάντηση στις 17.00 με τους συλλόγους και μάλιστα διάλεξε δύο άτομα, λόγω covid (σ.σ. τους κ. Ψεμματά και Δημόπουλο, μέσω του περιφερειάρχη) και οι άλλοι σύλλογοι (της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας) θα βρίσκονταν απ΄έξω. Μας έβαλαν όλους στην αίθουσα που έγινε η συνάντηση, υπήρχαν Βουλευτές, Στρατγός, Δήμαρχοι κλπ και μέχρι να κάνουν τους χαιρετισμούς αυτοί και αντίστοιχα και οι φορείς, η ώρα έφτασε 21.00 και είπε ότι πρέπει να φύγει, καθώς είχε μείνει μόλις ένα τέταρτο. Εκεί λοιπόν «αρπαχτήκαμε» με τον υπουργό και του είπαμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, διότι μας κάλεσε για να μιλήσουμε και να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Απλά ήταν ένα λάθος, διότι αν ήθελε πραγματικά να δει τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, για να του θέσουν τα προβλήματα, ή να έβλεπε από 40 λεπτά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και έπειτα ας έβλεπε τους υπόλοιπους και ας του έθεταν τα προβλήματα. Και βέβαια, μετά από αυτό είπαμε ότι θα κλείσουμε ένα ραντεβού ώστε να κατέβουμε στην Αθήνα, να τα βάλουμε κάτω και να βρούμε μια λύση, γιατί αυτά που λέμε «ιστορικά δικαιώματα», θα τα «φέρουν» μέχρι το 2026. Αν πειτε δηλαδή εσείς σήμερα να διπλασιάσετε τα ζώα ή τα χωράφια σας, θα παίρνετε για αυτά που παίρνατε και όχι για όλα τα ζώα σας. Και θα «κόβει» κάθε χρόνο από αυτόν που έχει πολλά, για παράδειγμα, για να γίνει στους νέους αγρότες. Δηλαδή ο νέος αγρότης θα περιμένει μέχρι το 2026 να γίνει η σύγκλιση; Και εγώ που έχω τα ιστορικά δικαιώματα αν ξέρω ότι θα τα χάσω, κάθε χρόνο θα νοικιάζω παραπάνω στρέμματα για να τα κρατήσω.

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ

Κλείνοντας ο κ. Ψεμματάς σημείωσε ότι:
Για όλα τα υπόλοιπα, το υπουργείο είναι σε καλό δρόμο. Κάποια πράγματα τα κατάλαβαν, τα ξέρουν και τα έχουν δει. Όσον αφορά στην Κρήτη, η Κρήτη έχει αγοράσει τα δικαιώματα όλης της Θράκης. Έμπαιναν και έβλεπαν ότι – για παράδειγμα- στην Ξάνθη υπάρχει ένα χωράφι 50 στρεμμάτων, εξ αδιαιρέτου, που δεν το δήλωνε κανείς. Υπήρχαν οι «αετονύχηδες» που το δήλωναν. Και ζητούμε να γίνουν οι έλεγχοι και να σταματήσει αυτό το πράγμα. Ζητούμε να γίνει όλη η Ελλάδα μια περιφέρεια και όπως πληρώνεται η Πελοπόννησος, να πληρώνεται και η ΑΜΘ. Δεν είμαστε αγρότες και κτηνοτρόφοι 3ης κατηγορίας. Από το 2016 υπάρχει αυτή η αδικία και συνεχίζεται και θα πάει ως το…2026 και δεν ξέρουμε και ποια θα είναι η σύγκλιση και πως θα γίνει. Όσον αφορά στους άλλους άξονες, για την ώρα είναι στην σωστή κατεύθυνση και από ο,τι μας είπαν και ο κ. Οικονόμου και ο Υπουργός, έχουν δει πράγματα, που τους έχουμε επισημάνει και εμείς. Έχουν βρει κάποιες παρανομίες με τα δικαιώματα και εμείς αυτό που ζητάμε – και το τονίζω ξανά – είναι να γίνει όλη η Ελλάδα μια περιφέρεια στα δικαιώματα.
Τέλος, να σημειώσω ότι και ο κ. Ζιμπίδης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ, μας είχε ζητήσει τα θέματα, ήταν ενημερωμένος και τα είπε πολύ «χοντρά» και πολύ καλά στον υπουργό. Όμως ο κ. Ζιμπίδης ήταν «καταπέλτης» απέναντι στον υπουργό. Το θετικό είναι ότι μας έδωσε το δικαίωμα να κλείσουμε ραντεβού και εμείς θα το επιδιώξουμε. Είχαμε κάνει πριν 3 μέρες και μια συνάντηση με τον Βουλευτή κ. Στυλιανίδη, του θέσαμε όλα τα προβλήματα και πιθανόν να προσπαθήσουμε στο ραντεβού που θα γίνει, να είναι και οι τοπικοί βουλευτές και κοινοβουλευτικοί της περιφέρειάς μας, παρόντες σε αυτήν. Να δεσμευθούν όλοι μαζί. Μόνο έτσι θα βρεθεί μια λύση, κατά την άποψή μας.