Ποιο θα είναι το «ταβάνι» στις τιμές των αμνοεριφίων για το Πάσχα;
Η τιμή «χάνεται» από τον παραγωγό και μετά, εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης
Φόβοι για το «ακριβότερο Πάσχα» που θα ζήσουμε, από άποψη τιμών στα αμνοερίφια, εκφράζονται καθημερινά τόσο από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες όσο και από τους ίδιους τους καταναλωτές, που φοβούνται ότι θα αγοράσουν τα κρέατα για το τραπέζι της Λαμπρής με την τιμή στο τσιγκέλι να… «στάζει αίμα».
Πως διαμορφώνονται όμως οι τιμές στις οποίες θα πουλήσουν οι παραγωγοί; Τι διαφορές αναμένεται να προκύψουν από τις τιμές με τις οποίες οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το ζωντανό αλλά και το κρέας; Από πού ξεκινά και που σταματά η τιμή σε αρνί, κατσίκι αλλά και σε όλα τα κρέατα;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, ο οποίος διευκρινίζει προς τους καταναλωτές ότι η τιμή του κρέατος «χάνεται» από την στιγμή που ο παραγωγός το δίνει είτε στον κρεοπώλη είτε στον έμπορο και εξηγεί ότι η ανώτερη τιμή με την οποία μπορεί να πουλήσει ένας κτηνοτρόφος, θα φτάσει τα 8,30€ στο κρέας και τα 4,30€ στο ζων βάρος (αμνοερίφια).
ΣΤΑ 4€ ΤΟ ΖΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ 7€ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΗΜΕΡΑ – ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ 4,30€ ΚΑΙ 8,30€, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
Αναλυτικότερα ο κ. Ψεμματάς, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Εμείς αυτήν την στιγμή – σήμερα – πωλούμε 4 ευρώ ζωντανά και 7 ευρώ κρέας. Το κοστολόγιο για εμάς, εκεί που έχουν φτάσει οι ζωοτροφές, είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά αυτό που ακούμε ότι ο κόσμος θα φάει με 14 και 15 ευρώ το αρνί, είναι τραγικό, γιατί κανένας κτηνοτρόφος δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσει πάνω από 8 ευρώ κρέας. Σας το λέω και είμαι τόσο σίγουρος. Αν διαμορφωθούν για το Πάσχα αυξητικά οι τιμές, θα φτάσουν μέχρι τα 8,20 – 8,30 ((η καλύτερη τιμή που μπορεί να πάρει ο κτηνοτρόφος) στο σφαγμένο και στο ζωντανό μέχρι τα 4,30€.
Η ΤΙΜΗ «ΧΑΝΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΡΕΟΠΩΛΗ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ
Επίσης, ο ίδιος επισήμανε ότι:
Με τις τιμές που έχουμε αυτή την στιγμή, με το κοστολόγιο που έχουμε, είμαστε «μέσα». Για αυτός σας λέω πως με το 8,00 – 8,30 θα είμαστε «ίσα βάρκα – ίσα πανιά». Απλώς, εμείς θέλουμε να πούμε στον κόσμο – στον καταναλωτή – ότι από εμάς (τον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό) θα φύγει πάλι φθηνά. Εμείς δεν διαμορφώνουμε τιμή. Σε εμάς έρχεται ο κρεοπώλης, ο έμπορος και μας λέει «τόσο το παίρνω». Αν θέλεις, το δίνεις. Δεν μπορείς να το κρατήσεις. Τώρα, αυτό το λέμε γιατί είναι το Καθολικό Πάσχα μια εβδομάδα πριν και περιμένουμε ότι θα φύγει ένας σημαντικός αριθμός αρνιών στην Ιταλία και στην Γερμανία και ελπίζουμε για να «πιάσει» η τιμή σε εμάς.
Από εμάς, το ανώτερο που θα φύγει είναι 8,00 – 8,30 το σφαγμένο και 4,30 – 4,50 το ζων βάρος. Αυτές είναι οι τιμές. Βέβαια, αυτές οι τιμές για εμάς, τους παραγωγούς, είναι απογοητευτικές, με 80% αύξηση σε καλαμπόκι και αυξήσεις σε θηράματα, ρεύμα (ενέργεια) κλπ. Και πάλι εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα στον καταναλωτή και λέμε ότι αυτή είναι η τιμή που θα πουλήσουμε. Δεν θα πουλήσουμε ούτε 10 ούτε 11 ευρώ. Μιλάμε για όλα τα κρέατα. Ακόμη και το χοιρινό ή το κοτόπουλο. Για όλα τα κρέατα. Σε εμάς, δεν έχει ανέβει τίποτα. Απλά, όπως κάνουν τα σούπερ μάρκετ (όπου καθημερινά βλέπουμε ότι ανεβάζουν) έτσι ανεβάζουν και οι κρεοπώλες και οι έμποροι. Το κράτος, πρέπει να παρέμβει για αισχροκέρδεια, γιατί εμείς από την στιγμή που πουλάμε, όλοι οι κτηνοτρόφοι, με ηλεκτρονικά τιμολόγια, μπορεί να δει πόσο πούλησε ο Ψεμματάς σήμερα τα αρνιά του. Αν τα πούλησε 8 ευρώ, γιατί να πουληθεί 14-15 ευρώ; Πόσο μπορεί να πάει το κέρδος; 3 ευρώ πάνω; (να πάει δηλαδή στα 11 ευρώ όπως πουλάνε κάθε χρόνο;)
Εμείς, πριν δυο χρόνια αν θυμάστε – που είχε πει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα κλείσει τα σφαγεία – τα πουλήσαμε με 3,80€ – 4€ (το κρέας) και πουλούσαν 12 ευρώ αρνί.
Λέω πάντα ότι ακόμη και αν ένας κτηνοτρόφος – σε όλη την Ελλάδα – δώσει 10 αρνάκια ή δώσει «μαύρα» ένα αρνί με 9 ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει σε κρεοπώλη και σε έμπορα παραπάνω από 4-4,50 ευρώ αρνί και μέχρι 8.00 – 8.50 ευρώ κρέας. Μέχρι 8,50 ευρώ είναι το «ταβάνι». Δεν έχουμε δώσει ποτέ. Και αυτήν την στιγμή που μιλάμε παίρνουν 4 ευρώ το ζωντανό αρνί και 7,30 κρέας. Αναλογιστείτε που χάνεται η τιμή. Η τιμή χάνεται από την στιγμή που το δίνει ο παραγωγός είτε στον κρεοπώλη είτε στον έμπορα.
Και εμείς – για να καταλάβετε – το θήραμα που τρώνε τα αρνάκια πέρυσι κόστιζε 0,24 – 0,28 ευρώ και φέτος κοστίσει 0,56. Πήγε 100% επάνω. Όλα ανέβηκαν 80%-100% επάνω (ρεύμα, πετρέλαια, τροφές) και εμείς, δίνουμε 1 ευρώ πάνω από πέρυσι. Έχουμε φορτωθεί όλες αυτές τις αυξήσεις και δίνουμε 10% πάνω.