Δημ. Σαλτούρος: Γι’ αυτούς τους λόγους δέχθηκα να στρατευτώ στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη

Συνέντευξη του υποψ. βουλευτή Ν.Δ στη «Θ»

Μιλάει για την «σύνθετη» πολιτική καταγωγή του και κάνει μια αποτίμηση της πολιτικής του παρουσίας μέχρι σήμερα

Ένα από τα πολυσυζητημένα πολιτικά πρόσωπα των τελευταίων χρόνων, που δέχθηκε επικριτικά σχόλια για την απόφασή του να «στρατευτεί» στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και προερχόμενος από τα «σπάργανα» του ΠΑΣΟΚ (διετέλεσε και βουλευτής του κόμματος).

Αν και ο ίδιος έχει εξηγήσει τους λόγους γι’ αυτή του την απόφαση, ωστόσο δεν αρνείται να επανέλθει και από τη θέση του υποψηφίου βουλευτή της Ν.Δ. πλέον να απαντήσει στα ερωτήματα της «Θ», αναφορικά με την εν γένει παρουσία και προσφορά του στα «κοινά» της περιοχής και της χώρας.

 

Ερ.: Από τους πρώτους που δεχθήκατε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στρατευτείτε στον αγώνα της Ν.Δ από την θέση του υποψήφιου βουλευτή. Πως αντιμετωπίσατε αυτή την πρόταση- πρόκληση;

Απ.: Ήταν μια πρόταση που με γέμισε χαρά και αισιοδοξία. Όχι όμως για προσωπικούς λόγους. Με γέμισε χαρά και αισιοδοξία γιατί συνειδητοποίησα εκείνη τη στιγμή ότι κάποιος προσπαθεί να οικοδομήσει αυτό που πάντοτε θεωρούσα απαραίτητο, αυτό στο οποίο πάντα ήθελα να συμμετέχω: μια πλατιά συμπόρευση, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις, τις ταμπέλες και το διχασμό του παρελθόντος. Μια συμπόρευση που χωρίς να καταργεί τον πολιτικό διάλογο και προβληματισμό, ενώνει τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, σε πολύ συγκεκριμένη όμως πορεία. Στην πορεία που αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο. Για να δουλέψει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται να συνεργαστούμε έντιμα και ξεκάθαρα. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι το γεγονός ότι δέχθηκα από τους πρώτους τη σχετική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί όχι μόνο την ταύτιση των απόψεών μας για την απαιτούμενη πορεία προς το μέλλον αλλά και την κοινή πίστη ότι μπορώ να συνδράμω σε αυτήν αποτελεσματικά.

Ερ.: Προέρχεστε από έναν πολιτικό χώρο που δεν θεωρείται τουλάχιστον «συγγενικός» με την Ν.Δ. Η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της συντηρητικής παράταξης, δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις, από πρώην και νυν συντρόφους σας. Τι απαντάτε λοιπόν σ’ εκείνους που διαφωνούν με αυτήν την επιλογή σας;

Απ.: Προέρχομαι από έναν πολιτικό χώρο που στο παρελθόν πέτυχε μία τεράστια συσπείρωση του Ελληνικού Λαού και πλάτυνε τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Που ως μέρος ενός πανευρωπαϊκού ρεύματος έθεσε νέους όρους και νέες βάσεις ανάπτυξης για τη Χώρα μας. Έναν πολιτικό χώρο που διάβασε σωστά τα μηνύματα της εποχής και ώθησε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο μιας Παράταξης που επίσης έχει στόχο αλλά και προοπτική  να συσπειρώσει τον Ελληνικό Λαό, που ενισχύει τη Δημοκρατία αποκρούοντας τις διχαστικές και λαϊκιστικές κραυγές και που θέτει τους νέους, σύγχρονους όρους ανάπτυξης για τη Χώρα. Συμμετέχω σε έναν χώρο που διαβάζει σωστά τα μηνύματα και τις απαιτήσεις της εποχής και είναι επίσης έτοιμος να ωθήσει την Ελλάδα μπροστά. Έτσι έμαθα να πολιτεύομαι, τόσο από τον πατέρα μου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) όσο και από τη μητέρα μου (στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας).

Το εύλογο ερώτημά μου λοιπόν είναι, γιατί να δημιουργούνται σε κάποιους «εύλογα ερωτήματα» από την ως άνω συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ερ.: Χρηματίσατε βουλευτής σε μία επίμαχη περίοδο, σε ότι αφορά τις οικονομικές, αλλά και τις κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν την χώρα μας. Πιστεύετε ότι αφήσατε το δικό σας αποτύπωμα με θετικό πρόσημο ή κάνατε κάτι τότε για το οποίο ίσως μετανιώνετε;

Απ.: Πιστεύω πραγματικά ότι η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας έχει θετικό πρόσημο. Κατ’ αρχάς διότι ανταποκρίθηκα, πιστεύω επαρκώς, στα καθήκοντα του ειδικού αγορητή σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων αλλά και γενικότερα στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα με τη στενή του όρου έννοια. Πρόκειται για ένα κομμάτι του βουλευτικού έργου χωρίς ιδιαίτερη προβολή αλλά πολύ ουσιαστικό όσον αφορά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Θεωρώ όμως ότι το θετικό πρόσημο έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ουδέποτε έχασα την επαφή μου και την επικοινωνία με τους ανθρώπους του τόπου μας αλλά και στο ότι παρέμεινα προσηλωμένος στις αρχές και στα πιστεύω μου, στηρίζοντας τις δύσκολες επιλογές που θα οδηγούσαν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση και όχι τις επιλογές που θεωρούσα (και που επιβεβαιώθηκα πανηγυρικά) ότι θα μας έριχναν στον γκρεμό. Και όλα αυτά σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, σε συνθήκες πολιτικού bullying επιτρέψτε μου να πω. Κάποιοι ξέρετε ενέδωσαν σε αυτόν τον πολιτικό εκφοβισμό. Κάποιοι άλλοι σταθήκαμε δυνατοί, έτσι όπως μας θέλει ο κόσμος που μας εμπιστεύεται.

Ερ.: Πείτε μας κάποιες παρεμβάσεις σας, σχετικά με την περιοχή μας, κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής σας παρουσίας.

Απ.: Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Η περίοδος στην κατά την οποία είχα την τιμή να εκπροσωπώ τους Ξανθιώτες στο Κοινοβούλιο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της μεταπολίτευσης. Η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι τη πτώχευσης, τα δημοσιονομικά ελλείμματα βρισκόταν στα ύψη και η δυνατότητα δανεισμού ήταν ανύπαρκτη. Ήταν η περίοδος κατά την οποία έγιναν οι πιο δραστικές περικοπές δαπανών που είχαμε δει ποτέ. Σε όλα τα επίπεδα. Πρωτίστως όμως στα έξοδα του Κράτους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι δυνατότητες  μεγάλων τοπικών παρεμβάσεων και μάλιστα με βραχυπρόθεσμο ή και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ήταν πολύ περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, κόντρα σε όλη αυτήν την περιρρέουσα κατάσταση, καταφέραμε πράγματα. Θα σας αναφέρω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, για ένα θέμα που για εμένα προσωπικά αποτελούσε ζήτημα τιμής. Πετύχαμε μέσα σε αυτήν τη δύσκολη έως απαγορευτική περίοδο, να εντάξουμε στις κρατικές δομές το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, όχι μόνο αναβαθμίζοντάς το με αυτόν τον τρόπο, αλλά σώζοντάς το ενδεχομένως ακόμη και από οριστικό κλείσιμο. Αν λοιπόν σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες μπορούμε να έχουμε τέτοια αποτελέσματα, φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε με μεθοδικότητα και επιμονή σε συνθήκες ανάπτυξης.

Ερ.: Τι προσδοκάτε από την νέα επερχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την χώρα και ιδιαίτερα για την περιφέρειά μας;

Απ.: Προσδοκώ κατ’ αρχάς καλύτερη δημόσια υγεία, μεγαλύτερη ασφάλεια, μείωση της φορολογίας, δημιουργία περιβάλλοντος που θα προσελκύσει επενδύσεις και παροχή κινήτρων και πραγματικών ευκαιριών στις παραγωγικές δυνάμεις που ενώ έχουν να προσφέρουν είναι εγκλωβισμένες στη γραφειοκρατία και στο γενικότερο εχθρικό περιβάλλον. Αυτό προσδοκώ. Σκεφτείτε λοιπόν εσείς από κει και πέρα ένα τέτοιο περιβάλλον, εδώ στην Ξάνθη, και φανταστείτε τις δυνατότητες αυτού του κόσμου και αυτού του τόπου μέσα στο περιβάλλον αυτό. Πραγματικά μπορούμε να αναγεννήσουμε την παλιά, ζωντανή, βιομηχανική, παραγωγική Ξάνθη. Το πιστεύω. Το πιστεύω και το προσδοκώ. Χρειάζονται όμως τομές, τόλμη και επιμονή μέχρι το τέλος. Για αυτό είναι απαραίτητη μία ισχυρά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

Ερ.: Θεωρείτε πως είναι εφικτή η αυτοδυναμία της Ν.Δ στις προσεχείς εκλογές;

Απ.: Ναι. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι είναι εφικτή. Αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το ότι είναι απαραίτητη. Και οι συμπολίτες μας δείχνουν να ενστερνίζονται την άποψή μας αυτή και είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν, δυνατά και μαζικά. Δεν έχουμε σήμερα ως κοινωνία την «πολυτέλεια» παζαριών, εκπτώσεων και υποχωρήσεων. Θα θέσουν την όλη προσπάθεια σε κίνδυνο παρέκκλισης άρα και αποτυχίας.

 

Ερ.: Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους συμπολίτες μας ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

Απ.: Πλατιά συμμετοχή και μαζική στήριξη του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι παρουσιάζεται μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία. Η ευκαιρία να εξαλειφθούν οριστικά οι παθογένειες που μας κρατούν εγκλωβισμένους και στάσιμους. Υπάρχει η βούληση αλλά και η ικανότητα. Ζητώ από τους συμπολίτες μας να δώσουν την ώθηση στους καταλληλότερους ανθρώπους και να στηρίξουν έμπρακτα αυτήν την προσπάθεια.