Δημ. Βασιλειάδης: «10,2 η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με πεντακομματική Βουλή – Στο όριο εισόδου η Ελληνική Λύση»

Ο γνωστός δημοσκόπος εξηγεί στη «Θ» τι συμβαίνει με τις μεγάλες αποκλίσεις από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση

«Ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή είναι το δημοσκοπικό στοίχημα» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Άλλοι μιλούν για διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, άλλο για…15. Ο λόγος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες συνεχίζουν να…διερευνούν το ζήτημα της «κάλπης», τα κόμματα της Βουλής και να «προβλέπουν» τα τελικά αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών.

Ωστόσο, οι αναγνώστες στην προσπάθειά τους να «ερμηνεύσουν » τις δημοσκοπήσεις αυτές, «χάνονται» και δεν ξέρουν τι να πιστέψουν.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας «Interview» κ. Δημήτρης Βασιλειάδης ο οποίος εξηγεί πως είναι διαφορετικά τα «μοντέλα» που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, τονίζοντας βέβαια ότι «το σίγουρο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα πάρει την πρωτιά» σύμφωνα πάντα με τα μέχρι στιγμής «δεδομένα» από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες.

«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν διαφορετικά «μοντέλα» και βγάζουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Βέβαια δεν είναι πολύ διαφορετικά, όσο τα συζητούμε, αφού δεν υπάρχει κάποια δημοσκόπηση που να δείχνει «ανατροπή» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεύτερο κόμμα. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν την Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, με μια διαφορά από 5 έως 15 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά. Ο αναγνώστης δεν είναι υποχρεωμένος να «φιλτράρει» ή να βλέπει πως βγαίνουν αυτά τα αποτελέσματα. Δεν ζητούμε από τον αναγνώστη να έχει δημοσκοπική εξειδίκευση για να ξέρει πως λειτουργούν τα διάφορα μοντέλα, αλλά επί της ουσίας, εμένα δεν μου επιτρέπεται να πω ότι υπάρχουν εταιρείες που πρόσκεινται στο ένα ή στο άλλο κόμμα. Λογικά αυτά δεν υπάρχουν. Άρα είναι λόγω των διαφορετικών «μοντέλων» υπολογισμού των ποσοστών, τα οποία οδηγούν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν δύο σταθερές. Η μεγάλη διαφορά και το ότι είναι ξεκάθαρος ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος».

«Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ»

«Το δημοσκοπικό στοίχημα προφανώς έχει να κάνει και με την διαφορά του ενός κόμματος από το άλλο, αλλά κυρίως έχει να κάνει με το πόσα κόμματα θα μπούνε στην Βουλή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς επηρεάζει το κατά πόσο δυνατή θα είναι η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα και το πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες. Με πεντακομματική Βουλή θα έχουμε πιο εύκολα αυτοδυναμία, αφού μπορεί να την πάρει το πρώτο κόμμα με ένα 34%» συνέχισε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτά είναι τα στοιχήματα, γιατί υπάρχουν κόμματα όπως η «Ελληνική Λύση» που δημιουργούν ερωτηματικά, αν και προσωπικά δεν θα «πόνταρα» στο ότι θα είναι μέσα. Πιστεύω ότι τώρα που είμαστε ακόμη μακριά από την κάλπη, σκεφτόμαστε πιο «χαλαρά» και λέμε στον δημοσκόπο για την «Ελληνική Λύση», αλλά το κάνουμε όμως μπροστά στην κάλπη, σε τρεις ή πέντε μήνες (όποτε γίνουν εκλογές), αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

 

«10,2 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΠΕΝΤΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ – ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ»

Σε ο,τι αφορά τα δημοσκοπικά δεδομένα της εταιρείας «Interview» ο κ. Βασιλειάδης, αναφέρει ότι «από την τελευταία δημοσκόπηση μέσα στον Φεβρουάριο (κάνουμε κάθε μήνα) έχω μια διαφορά της τάξεως των 10,2 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με πεντακομματική Βουλή βέβαια, αλλά και με την «Ελληνική Λύση» πολύ κοντά στο όριο εισόδου. Σας λέω όμως και πάλι ότι δεν είναι εύκολο να περάσει το 3%, που θέλει περίπου 180.000 ψηφοφόρους. Δεν είναι εύκολο το στοίχημα, αν το μεταφράσουμε σε απόλυτο αριθμό. Σε κάθε περίπτωση οι διαφορές είναι μεγάλες. Πολιτικά βέβαια, το θέμα είναι κατά πόσο αυτό μπορεί να ανατραπεί. Έχουμε δει ανατροπές σε ποσοστά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να «ροκανίσει» μια τόσο μεγάλη διαφορά; Δύσκολα κατά την άποψή μου, αλλά όχι απίθανα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην πολιτική. Οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι σαν τον «υπέρηχο». Βλέπουμε τι γίνεται και το αποκωδικοποιούμε σε έναν μεγάλο βαθμό».