Δημ. Βασιλειάδης: «Με 5κομματική Βουλή ευκολότερη η αυτοδυναμία»

Με αφορμή τις δυο νέες δημοσκοπήσεςι που δίνουν προβάδισμα στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αυτοδυναμία εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή» σημειώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Interview»

Δύο νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητα την Πέμπτη από τις οποίες προκύπτει ένα προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι δύο δείχνουν πεντακομματική Βουλή. Μάλιστα  εμφανίζουν μεγάλη απόκλιση στη διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, η «Θ» συνομίλησε με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Interview» και Πολιτικό Αναλυτή κ. Δημήτρη Βασιλειάδη, ο οποίος σχολιάζει την πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ, το αν μπορεί όλο αυτό που εκτιμάται να ανατραπεί (δεδομένης και της παροχολογίας από πλευράς κυβέρνηση ) ενώ  απαντά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, από το οποίο (σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη) ίσως…«γλιτώσουν» οι αυτοδιοικητικές εκλογές από την «απλή αναλογική», καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στις προτεραιότητές του την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ειδικότερα ο κ. Βασιλειάδης εξηγεί ότι «έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα αλλάξει τον νόμο όταν θα έρθει και θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει. Η πολιτικοί πολλές φορές το λένε. Δεν ξέρω αν θα το κάνει κιόλας ή αν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει. Νομίζω ότι και πάλι για να αλλάξει αυτόν τον νόμο θα κάνει κάποιου είδους διαβούλευση. Δεν μπορεί να πει δηλαδή «καταργώ τον νόμο αυτόν και επαναφέρω τον άλλο». Για πολιτική ορθότητα βεβαίως και λέει ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει. Το ακούμε και το δεχόμαστε αλλά το τι τελικά θα συμβεί, δεν μπορούμε να το μαντέψουμε. Ας υποθέσουμε όμως ότι θα τον αλλάξει και θα επαναφέρει την προηγούμενη κατάσταση».

 

«ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ»

Σε ο,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Είναι εκτιμήσεις. Πολλοί με ρωτούν αν αυτό που συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις (δηλαδή οι μεγάλες «ψαλίδες» που βλέπουμε από 9 έως 16 μονάδες) μπορεί να αντιστραφεί. Αυτό είναι ένα ερώτημα που μου κάνουν πολλοί φίλοι δημοσιογράφοι. Εγώ θα σας πω από την ερευνητική και δημοσκοπική εμπειρία μου ότι όλα μπορούν να ανατραπούν. Δεν ξέρω αν είναι η παροχολογία αυτή που μπορεί να ανατρέψει μια κατάσταση ή αν είναι κάτι άλλο. Για παράδειγμα το 1999 είχαμε ευρωεκλογές. Η ΝΔ κερδίζει τις ευρωεκλογές με 3.5 μονάδες διαφορά. Την επόμενη χρονιά, το 2000 είχαμε εθνικές εκλογές. Όλες οι μετρήσεις μέχρι και τις εθνικές εκλογές του 2000 έδειχναν την Νέα Δημοκρατία 7 μονάδες μπροστά και όταν έγιναν οι εκλογές, κερδίζει ο Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ με μια μονάδα. Ανατράπηκε; Είπε κάτι ο Σημίτης , το άκουσε ο κόσμος και άλλαξε γνώμη; Μήπως τελικά η κοινή γνώμη είναι γενικότερα ευμετάβλητη; Ή μήπως η κοινή γνώμη δεν ήθελε ήδη από το 2000 να δοκιμάσει τον Καραμανλή και είπε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στον Σημίτη; Ανεξάρτητα από την παροχολογία και το τι είχε πει ή δεν είχε πει ο Σημίτης, ο οποίος άλλωστε δεν φημίζονταν για την παροχολογία του. Δεν ήταν τόσο «παροχολόγος» όσο ο σημερινός. Άρα προσπαθώ να σας πω ότι όλες οι «ψαλίδες» που βλέπουμε, όλες είναι ανατρέψιμες. Τα πάντα είναι ανατρέψιμα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαμε 2-3 κόμματα τα οποία μετρούσαμε και τώρα έχουμε δεκαπέντε κόμματα».

«Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, ο κ. Βασιλειάδης τονίζει ότι «αυτή εξαρτάται από το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Αν μπουν πέντε κόμματα στην Βουλή, η αυτοδυναμία φαίνεται πιο εύκολη. Αν όμως μπουν έξι ή επτά ή οκτώ, τότε η αυτοδυναμία είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Δεν είναι απλά τα πράγματα. Να βλέπεις δηλαδή την «ψαλίδα» και να λες ότι το κόμμα θα πάρει τις περισσότερες έδρες. Θα τις πάρει τις περισσότερες έδρες υπο την προϋπόθεση να είναι πέντε τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή. Αν τα κόμματα είναι έξι, αμέσως το έκτο κόμμα με 3% παίρνει 8 έδρες. Και επειδή έχει και πολλά κόμματα που «φλερτάρουν» με το 3% δεν ξέρεις πόσα ή ποια θα πιάσουν το 3% τελικά».

 

«ΚΟΝΤΗ Η ΜΝΗΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ – ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»

Σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο για πρόωρες κάλπες (αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές) ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Interview» σημειώνει «υπάρχει ενδεχόμενο για τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Βέβαια θα με ρωτήσετε, δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι τον Μάιο; Εγώ θα σας πω ότι ίσως να μην μπορεί, είτε επειδή οι ΑΝ.ΕΛ θέλουν να πουλήσουν «μαγκιά» κάνοντας ότι φεύγει από την κυβέρνηση γιατί δεν του αρέσει το Σκοπιανό είτε γιατί δεν θέλει να πάει σε τετραπλές εκλογές γιατί θα «τιμωρηθεί» σε τρεις κάλπες την ίδια στιγμή και αυτό θα είναι πολύ βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω όμως. Μπορεί και να το κάνει. Δεν μπορούν να πουν βέβαια «θα σας αιφνιδιάσουμε με εκλογές τον Μάιο» άρα λοιπόν λένε ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία παίζοντάς το και θεσμικοί. Το ακούμε αυτό. Μπορεί και να συμβεί βέβαια. Αν δηλαδή από τώρα που μιλάμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 οι δημοσκοπήσεις τους ρίχνουν 6-7-10 μονάδες, είναι μια καλή αφορμή για κάνεις θητεία μέχρι το τέλος. Από την άλλη υπάρχουν παροχές, όμως αυτές αφορούν σε «κοντή μνήμη». Αν δηλαδή δώσω από τώρα παροχές, αύριο θα το έχεις ξεχάσει. Τι είναι προτιμότερο; Να σου το υποσχεθώ τώρα, να κάνω εκλογές και μετά να μην σου το δώσω κιόλας αν τύχει. Δεν είναι πολικά ορθό να λες «πάρε και ψήφισέ με» γιατί αν πάρει κάποιος και πάει στην κάλπη δεν ξέρει τι θα ψηφίσει γιατί ο άλλος που θα έρχεται μπορεί να το υποσχεθεί περισσότερα. Άρα λοιπόν δεν υπάρχουν «παροχές». Είναι στο μυαλό του Τσίπρα ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Αυτοί που είναι να πάρουν θα πάρουν, θα απομακρυνθούν από το «ταμείο» και μετά θα λένε ότι «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν αναγνωρίζουμε λάθος».