Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων συμφωνούν: Μία ΔΕΥΑ σε επίπεδο Ν. Ξάνθης όμως… υπό προϋποθέσεις

Μιλάνε στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ

Στο προσκήνιο βρίσκεται για άλλη μία φορά το θέμα της συγχώνευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε επίπεδο νομού, καθώς η κεντρική διοίκηση φαίνεται πως έχει κάνει ένα βήμα πίσω και δεν σκέφτεται πλέον τη συγχώνευση αυτών σε περιφερειακό επίπεδο. 

Σε επίπεδο Νομού Ξάνθης μάλιστα, σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη άποψη του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Σάββα Μιχαηλίδη στην “Θ”, φαίνεται να συγκλίνουν οι προσωπικές απόψεις του Δημάρχου Αβδήρων κ. Γιώργου Τσιτιρίδη και του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Γιάννη Ζερενίδη, οι οποίοι μιλούν στην “Θ” αναφορικά με το αν θα μπορούσε να επιτευχθεί το εγχείρημα σε νομαρχιακό επίπεδο.

Ωστόσο, o μεν πρώτος θέτει συγκεκριμένους όρους, ιδιαίτερα αναφορικά με τα συσσωρευμένα χρέη από τα κόστη ενέργειας της ΔΕΥΑ, ενώ ο δεύτερος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το περιφερειακό “μοντέλο”. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο που φαίνεται να μπαίνει στη βουλή τον Οκτώβριο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί κάθε λεπτομέρεια.

“ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ, ΑΛΛΑ… ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ” 

Αναλυτικότερα ο κ. Τσιτιρίδης, επισήμανε στην “Θ” τα εξής: “προσωπικά δεν είμαι αντίθετος στην συγχώνευση των ΔΕΥΑ, αρκεί τα χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας να καλυφθούν από το κράτος. Είχαν λάβει κάποιες αποφάσεις ότι θα δίνονταν κάποια χρήματα στις ΔΕΥΑ, προκειμένου το χρέος που έχει διπλασιαστεί τα δύο χρόνια που είχε αυξηθεί το κόστος ενέργειας να καλυφθεί, αλλά και δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Οι άλλοι δήμοι που δεν έχουν ΔΕΥΑ αλλά οι υπηρεσίες ύδρευσής τους είναι στον δήμο, έπαιρναν την επιδότηση του κράτους ενώ οι ΔΕΥΑ δεν πήραν ούτε 1€. Αν λοιπόν γίνει αυτό και το υπόλοιπο χρέος διευθετηθεί σε 25 χρόνια, συμφωνούμε. Διαφορετικά δεν συμφωνούμε καθόλου. Νομίζω πως για κάποιο λόγο, ίσως σκόπιμα, άφησαν τις ΔΕΥΑ να χρεοκοπήσουν και να έχουν υπέρογκα χρέη. Ίσως για να πετύχουν τις  συγχωνεύσεις. Αν δεν διευθετηθεί το θέμα των χρεών των ΔΕΥΑ είμαστε αντίθετοι. Εάν διευθετηθεί, συμφωνούμε να συγχωνευτούν σε επίπεδο νομού και όχι σε επίπεδο περιφέρειας. Τότε δεν μας πειράζει να υπάρχει μία ΔΕΥΑ για όλο το νομό και να υπάρχει διοικητικό συμβούλιο με εκπροσώπους από όλους τους δήμους. Υπάρχουν επίσης δύο θέματα. Το ένα είναι το κόστος που θα χρεώνεται πλέον στις ΔΕΥΑ και προς τους πολίτες. Υπάρχει ένα τιμολόγιο ύδρευσης που είναι διαφορετικό ανά δήμο. Στον Δήμο Αβδήρων είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό του Δήμου Ξάνθης. Εκεί υπάρχει ένα θέμα αναφορικά με το αν θα είναι ενιαίο για όλο το νομό ή για κάποιο διάστημα διατηρηθούν στα επίπεδα που είναι περίπου τα τιμολόγια ύδρευσης ανά δήμο. Το δεύτερο όπως είπαμε είναι το χρέος που πρέπει να διευθετηθεί. Γιατί δεν νομίζω μία ΔΕΥΑ να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα χρέη των επιμέρους ΔΕΥΑ, διότι τότε το χρέος θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση. Τότε δεν θα μπορούσε να πληρωθεί το χρέος προς τους παρόχους ενέργειας, που σήμερα είναι ρυθμισμένα με δόσεις. Με το καινούργιο τιμολόγιο ύδρευσης, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα τρέχοντα αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα παλιά. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, για να μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη. Λέγεται ότι το 25% με 30% θα διαγραφεί από το χρέος των ΔΕΥΑ και ότι το άλλο θα πάει σε  ισόποσες ετήσιες δόσεις για 25 χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξει μία διαβούλευση με τις ΔΕΥΑ και τους δήμους, την ΚΕΔΕ, την ΠΕΔ και από εκεί και μετά να ψηφιστεί. Δεν νομίζω να ψηφιστεί χωρίς να υπάρχει διαβούλευση. Το θέμα δεν είναι μεγαλώσει το χρέος και να το έχει μία επιχείρηση. Εννοείται ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν. Ούτως ή άλλως η ΔΕΥΑ Αβδήρων δεν έχει μεγάλο αριθμό προσωπικού. Δεν ξεπερνά τα 20 άτομα, αλλά σίγουρα θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας που είναι απαραίτητες”.

” ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ – ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ”

Από την πλευρά του κ. Ζερενίδης, υπογράμμισε ότι “όσον αφορά στον μετασχηματισμό των ΔΕΥΑ και το τι έχει κάνει ο Δήμος Ξάνθης ακόμη δεν έχει γίνει κάποια συνεννόηση με το δήμαρχο, με την έννοια ότι περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο και το πώς θα διαμορφωθεί. Γιατί αλλιώς ξεκίνησε, αλλού πάει και γενικά υπάρχει από ό,τι φαίνεται ένα περιθώριο με την αντίδραση, κυρίως της ΚΕΔΕ, με την οποία εγώ προσωπικά συμφωνώ. Η ΚΕΔΕ το συζητά υπό όρους. Καταρχήν τίθεται ένα θέμα συνταγματικού δικαίου, διότι βάσει Συντάγματος το νερό είναι τοπική υπόθεση και ρυθμίζεται από τις τοπικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά είναι οι ΔΕΥΑ. Επιπλέον εδώ υπάρχει μία δυσλειτουργία καθαρά της πολιτείας, της κεντρικής διοίκησης από την άποψη ότι οι ΔΕΥΑ αφέθηκαν μόνες τους ώστε να δημιουργηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως για παράδειγμα την ενεργειακή κρίση. Το κόστος του ηλεκτρικού των ΔΕΥΑ ανήκει στο οικιακό τιμολόγιο. Ενώ δηλαδή είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν μπήκαν σε κάποιο άλλο τιμολόγιο, έστω και το βιομηχανικό, πού είναι πολύ φθηνότερο. Επειδή όμως είναι πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις,  αυτό δημιούργησε ένα σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά των ΔΕΥΑ. Για να αντιληφθείτε τις αστοχίες της πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, είμαστε η μόνη ΔΕΥΑ στην Ελλάδα που έχει υδροηλεκτρικό σταθμό, χάρις στις προβλέψεις του αείμνηστου Φιλίππου Αμοιρίδη (από τότε). Ήρθε η ΡΑΕ και μας πήρε εισφορά 400.000 ευρώ από τα ταμεία μας. Κάτι για το οποίο – από την προηγούμενη ακόμη διοίκηση – είμαστε σε δικαστική διαμάχη με τη ΡΑΕ και ζητούμε πίσω τα χρήματα. Το αναφέρω για να καταλάβετε τις οικονομικές πιέσεις και τις αστοχίες στις κυβερνητικές επιλογές, που οδήγησαν στον οικονομικό μαρασμό. Εκεί διαφωνούμε. Στο ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί καλύτερα το πλαίσιο και στο ότι πρέπει να αφεθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο και ήδη έκανε ένα βήμα πίσω το υπουργείο (γιατί μιλούσε για περιφερειακό επίπεδο και τώρα το κάνει σε νομαρχιακό). Σε νομαρχιακό επίπεδο θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Να γίνουν δηλαδή τοπικές η ΔΕΥΑ Αβδήρων και η ΔΕΥΑ Ξάνθης και να υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα ελέγχει αυτές τις δύο επιχειρήσεις. Θα δούμε βέβαια και πώς θα διαμορφωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου και θα κάνουμε μία συζήτηση για να έχετε και την άποψη του δήμου. Κατά την άποψη μου ή θα πρέπει να μείνουν όπως είναι οι ΔΕΥΑ (αυτό που λέει η ΠΕΔ) ή τουλάχιστον να πάει σε επίπεδο νομού και όχι σε περιφερειακό, διότι όντως μετά θα υπάρχει δυσλειτουργία στη διοίκηση, γιατί η κάθε περιοχή έχει τα δικά της γνωρίσματα. Π.χ. ο Δήμος Αβδήρων έχει άλλες ανάγκες από το Δήμο Ξάνθης”.

 

“Η ΔΕΥΑ ΞΑΝΘΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ”

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι “θα ήθελα να πω ότι η δική μας ΔΕΥΑ είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Είμαστε και από τις λίγες επιχειρήσεις που έστειλε στο νέο φορέα, στην ΡΑΑΕΥ,  την διαχειριστική της επάρκεια. Σίγουρα έχουμε κάποια προβλήματα και εμείς όπως όλες οι ΔΕΥΑ με τις οικονομικές πιέσεις από την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, αλλά είμαστε γενικά σε ένα πολύ καλό επίπεδο και από εγκαταστάσεις και από επάρκεια νερού και από τον τρόπο αντιμετώπισης όλων αυτών των πιέσεων που έχουμε. Βέβαια στη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, σαφώς είναι και τα χρέη τον επιχειρήσεων αλλά ανάλογα νομίζω ότι θα γίνει και η χρηματοδότηση. Ήδη έχουν εξαγγείλει ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί. Ανάλογα θα πάει και η χρηματοδότηση. Είναι αρκετά σημαντικά ζητήματα και όταν μιλάμε για μετασχηματισμό εννοείται πως και η μικρότερη λεπτομέρεια μπορεί να είναι σημαντική. Για αυτό περιμένουμε να δούμε τις τελικές απόψεις του υπουργείου. Θα το συζητήσουμε και στο διοικητικό συμβούλιο φυσικά αλλά ο δήμος και ο δήμαρχος πάντα τον πρώτο λόγο. Φυσικά και θα συζητηθεί το θέμα”.