
Το καλοκαίρι η λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευση– Ξεκίνησαν και οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα
Ένα χρόνιο πρόβλημα για τους πεζούς και ιδιαίτερα για ΑμεΑ της Ξάνθης, φαίνεται πως θα βρει τη λύση του με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης (με ορίζοντα λειτουργίας του, το Καλοκαίρι του 2025), ενώ θα «επανέλθουν» και τα «βυθιζόμενα κολωνάκια» τόσο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης όσο και στους πεζόδρομους της πόλης, για να εμποδίζουν την διέλευση δικύκλων και οχημάτων, που όχι απλά περνούν αλλά… παρκάρουν κιόλας φαρδιά – πλατιά, εμποδίζοντας τους πεζούς.
Τα συγκεκριμένα «κολωνάκια» θα «συνδέονται» με το room control της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Εν τω μεταξύ, η «συμμόρφωση» για την απόλυτη πρόσβαση πεζών και ατόμων με αναπηρία, σε πεζόδρομους (αλλά και πεζοδρόμια) ξεκινά με την χορήγηση των αδειών για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, που ήδη άρχισαν να δίνονται στους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ κομμάτι – κομμάτι, ολοκληρώνονται και οι κανονιστικές των κοινοχρήστων χώρων, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Δήμου Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.



«ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ (ΜΠΑΡΕΣ) ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ»
Αναφορικά με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και τις βυθιζόμενες μπάρες, ο κ. Γουναρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «και εμείς σαν υπηρεσία τα βλέπουμε όλα αυτά τα προβλήματα με τους πεζούς και αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε έναν σχεδιασμό για να επαναλειτουργήσουν οι βυθιζόμενες μπάρες (κολωνάκια) στην πλατεία και στους πεζόδρομους, όπου δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα τα οχήματα. Είναι ένα ακόμη κομμάτι που «τρέχουμε» και γενικά έχουμε και το κομμάτι της ελεγχόμενης στάθμευσης που πιστεύω ότι θα λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε ξεπεράσει τα περισσότερα τεχνικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργήσει η ελεγχόμενη στάθμευση και θα μπούμε σε μια κανονικότητα, ώστε να υπάρχει μια τάξη στην πόλη μας.
Μαζί όμως με την ελεγχόμενη στάθμευση, κινούμαστε στο να λειτουργήσουν βυθιζόμενες μπάρες στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να είναι προσβάσιμοι μόνο σε πεζούς. Υπάρχουν ήδη στην κεντρική πλατεία, αλλά αυτές είναι παλιάς τεχνολογίας και έχουν χαλάσει. Κοιτάζουμε να δούμε αν μπορούν αν επισκευαστούν ή να κάνουμε προμήθεια αντίστοιχες, νέας τεχνολογίας, βυθιζόμενες μπάρες που να συνδέονται με το room control της ελεγχόμενης στάθμευσης. Έχουμε βάλει όλα τα κομμάτια (πεζόδρομο Εθνικής, πλατεία, Κων. Μπένη, Δαγκλή, πλατεία Διοικητηρίου). Αυτά θα συνδέονται με την ελεγχόμενη στάθμευση, με την οποία θα μπορούμε να ελέγχουμε περισσότερο και την φορτοεκφόρτωση (τα ωράρια) καθώς υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η φορτοεκφοστωση γίνεται μέχρι τις 10.00. Όλα αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να τηρούνται σιγά- σιγά».
«ΣΤΟ «ΧΕΡΙ» ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
Σε ο,τι αφορά στην Δημοτική Αστυνομία, ο ίδιος τόνισε ότι «δυστυχώς, δεν είναι στο χέρι του Δήμου αλλά στο χέρι της κεντρικής διοίκησης το πότε θα βγει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Δημοτικών Αστυνομικών στην Ξάνθη. «Πιέζουμε» και προς αυτήν την πλευρά. Αυτήν την στιγμή η Υπηρεσία Ελέγχου έχει δυο άτομα και μια γραμματειακή υποστήριξη που θα είναι περισσότερο για την ελεγχόμενη στάθμευση. Δυστυχώς είχε «κοπεί» το πρόγραμμα μέσω ΟΑΕΔ (55-67) και αυτήν την στιγμή ξεκινά, οπότε πιστεύω πως από εκεί θα μπορέσουμε να πάρουμε κάποιους μόνιμους υπαλλήλους που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία της υπηρεσίας».

«ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ»
Τέλος, σε ο,τι αφορά στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Ξάνθης και στις άδειές τους, ο κ. Γουναρίδης, σημειώνει τα εξής:
«Έχουν ξεκινήσει να δίνονται οι άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα. Αυτήν την στιγμή γίνεται ένας έλεγχος από το υπάρχον προσωπικό που υπάγεται στην υπηρεσία ελέγχου, ενώ σε λίγο χρονικό διάστημα, θα ενισχυθούμε ώστε να μπορεί να γίνεται μεγαλύτερος έλεγχος στα καταστήματα και τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Διότι αυτήν την στιγμή αδυνατούμε να καλύψουμε όλες τις βάρδιες. Σε όσους ελέγχους κάνουν το πρωί οι υπάλληλοι (καθώς έχουν επιφορτιστεί και με άλλα καθήκοντα) τα μαγαζιά που ελέγχονται είναι «τυπικά». Εννοείται πως όσοι έχουν λάβει άδειες, μπορούν να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, αλλά για όσους δεν έχουν λάβει ακόμη, δεν επιτρέπεται. Και το ζήτημα είναι ότι μέχρι τώρα οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται από την Αστυνομία. Όπως γνωρίζετε, από τότε που σταμάτησε η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, το έργο αυτό το έχει επιφορτιστεί η Ελληνική Αστυνομία. Και φυσικά όπου χρειάζεται, επιβάλλονται πρόστιμα. Από όσο γνωρίζω, οι άδειες είναι για συγκεκριμένο χώρο για κάθε κατάστημα (ο,τι προβλέπεται) και δεν έχουν δοθεί παραπάνω μέτρα (που δεν προβλέπεται) για τραπεζοκαθίσματα. Αν κάποιος δεν έχει λάβει άδεια, τυπικά δεν μπορεί να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα και ειδικά αν λαμβάνει για πρώτη φορά άδεια καταστήματος. Επίσης, όταν γίνεται έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία, δεν υπάρχει «σύσταση». Ωστόσο, όταν η Υπηρεσία Ελέγχου έχει δυο υπαλλήλους και βγαίνει ένας μόνος του, δεν μπορεί να βεβαιώσει παραβάσεις και πολλές φορές γίνεται κάποια σύσταση σε κάποιους που αναπτύσσουν παραπάνω τραπεζοκαθίσματα, αν το δουν στον έλεγχο που κάνουν.
Σε ο,τι αφορά στις κανονιστικές, αυτές αφορούν άλλες υπηρεσίες, αλλά από ο,τι γνωρίζω κομμάτι – κομμάτι σε κάθε κοινόχρηστο χώρο του Δήμου, έχουν ξεκινήσει να ολοκληρώνονται, για να τελειώνει αυτό το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα και να ξέρει ο καθένας τι ακριβώς δικαιούται. Είχαμε κάποια κωλύματα το 2024 με τις άδειες, λόγω κανονιστικής και επειδή ήταν όλα λίγο προβληματικά νωρίτερα. Φέτος όμως, βλέπω ότι δεν υπάρχει κάτι και άρχισαν να εκδίδονται κανονικά. Οι επαγγελματίες θα πρέπει να ξέρουν ότι όλοι θα πρέπει – βάσει των αδειών – να τηρούν την νομιμότητα, για να υπάρχει μια ισορροπία στους κοινόχρηστους χώρους, έτσι ώστε και να λειτουργούν τα καταστήματα και να έχουν προσβασιμότητα οι πεζοί συμπολίτες μας».