Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης: 70.4% στα δημόσια, 56.4% στα μειονοτικά και 44.2% στα νηπιαγωγεία τα χθεσινά ποσοστά προσέλευσης των μαθητών

Ικανοποιητική η συμμετοχή για…πρώτη ημέρα – Στις θέσεις τους και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί – Παρελήφθη το υγειονομικό υλικό – Λύσεις στο θέμα των καθαριστριών

Δ. Ντομπρίκη και Κ. Μπαντίκος, μιλούν στην «Θ»

Με το 70.4% των μαθητών στα θρανία των δημόσιων δημοτικών, το 56.4% στα θρανία των μειονοτικών δημοτικών και το 44.2% στα…καρεκλάκια των νηπιαγωγείων, κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον Νομό Ξάνθης.
Επιπλέον, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στις θέσεις τους, ενώ τα ποσοστά προσέλευσης για πρώτη ημέρα, χαρακτηρίζονται ικανοποιητικά, τόσο από πλευράς της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Δήμητρας Ντομπρίκη όσο και από πλευράς του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνου Μπαντίκου.

«70.4% Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ – 56.4% ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ – 44.2% ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ»

Ειδικότερα η κ. Ντομπρίκη ανέφερε στην «Θ» ότι «στα δημοτικά, το ποσοστό των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες είναι 90.5%. Το ποσοστό των μαθητών στα δημοτικά 70.4%. Μιλούμε όμως για τα δημόσια δημοτικά. Στα μειονοτικά δημοτικά, το ποσοστό των εκπαιδευτικών που ήταν παρόντες είναι 93.4% και των μαθητών 56.4%. Στα νηπιαγωγεία μας, το ποσοστό των εκπαιδευτικών ήταν 88.6% και των μικρών μαθητών 44.2%. Γενικώς το ποσοστό των εκπαιδευτικών στο σύνολο (σ.σ και στις τρεις περιπτώσεις) είναι 90.8% στον Νομό Ξάνθης ενώ για τους μαθητές 57%. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Από ότι μπορώ να φανταστώ η πρώτη ημέρα κύλησε ήρεμα. Εξάλλου οι εκπαιδευτικοί θα ενημέρωναν τους μαθητές και χθες (αλλά και σήμερα) για τα μέτρα προστασίας και το πώς πρέπει να τηρούν τους κανόνες και να προφυλάσσονται. Δεν είχαμε κανένα ιδιαίτερο θέμα και ελπίζω να κυλήσουν έτσι και οι επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές ήμαστε καλά. Το ποσοστό μας το ρίχνουν τα μειονοτικά. Για παράδειγμα, στα δημόσια δημοτικά, το 70.4% είναι ένα πολύ καλό ποσοστό».

«ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ – ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΥΞΗΣΗ»

Από την πλευρά του  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κώστας Μπαντίκος, ανέφερε στην «Θ» ότι «γενικά κατά την πρώτη ημέρα, δεν είχαμε κάτι που μας προβλημάτισε. Δεν μας έχει ανακοινωθεί κανένα συμβάν. Αναφορικά με το πρόγραμμα, αυτό εξαρτάται από το τμήμα. Για όσα τμήματα έχουν μέχρι 15 παιδιά, οι μαθητές πηγαίνουν κάθε μέρα. Για τμήματα άνω των 15 ατόμων, οι τάξεις χωρίζονται σε δύο (σ.σ. εκ περιτροπής), ενώ για τμήματα έως 15 ατόμων στα οποία, βάσει των προβλεπόμενων μέτρων, δεν είναι εφικτό το ένα τμήμα, δημιουργούνται δύο. Γενικά έχουμε μια εικόνα των τμημάτων που δημιουργούνται σε επίπεδο περιφέρειας, ανά περιφερειακή ενότητα, αλλά αναμένουμε την επιβεβαίωση με βάση τα δεδομένα και με βάση την παρουσία των μαθητών.  Η γενική εικόνα – διότι την Τρίτη θα έχουμε πιο ακριβή συμπεράσματα – είναι ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους, ενώ είμαστε ικανοποιημένοι με τους μαθητές από την πρώτη ημέρα. Κάποιες απουσίες μαθητών, μπορεί να έγκεινται και σε μια ανασφάλεια των γονέων για την πρώτη ημέρα. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι μικρά τα ποσοστά απουσίας εκπαιδευτικών λόγω άδειας ειδικού σκοπού ή ευπαθών ομάδων, όπως επίσης για πρώτη ημέρα εφαρμογής, κρίνεται ικανοποιητικό το ποσοστό συμμετοχής. Ευελπιστούμε και θα το παρακολουθήσουμε τις επόμενες ημέρες. Βλέποντας ενδεχομένως οι γονείς ότι το σύστημα λειτουργεί, εκτιμούμε ότι μπορεί να έχουμε μια ακόμη αύξηση».

«ΦΙΞΑΡΙΣΜΕΝΟ» ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εν τω μεταξύ, για το ζήτημα του τελευταίου κουδουνιού την 26η Ιουνίου αλλά και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπαντίκος επισημαίνει ότι «για την 26η Ιουνίου, ισχύει η ημερομηνία. Όσον αφορά στην 1η Σεπτεμβρίου, αυτό έχει ειπωθεί, εάν δεν αλλάξει κάτι έως τότε».

«ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ – ΠΑΡΕΛΗΦΘΗ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ – ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ»

«Εδώ και μια εβδομάδα, όλες οι σχολικές μονάδες έχουν ενημερωθεί ενώ παρέλαβαν και το υλικό του ΕΟΔΥ. Έχουν πάρει ακόμη και σενάρια άσκησης, ενώ έχουν δοθεί και όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μιλήσουν στα παιδιά, διότι οι δύο πρώτες ημέρες είναι αφιερωμένες σε αυτά τα θέματα. Υπάρχουν οδηγίες με σκίτσα για τις μικρές ηλικίες, αφίσες, power point και άλλες παρουσιάσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν λεπτομέρειες για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και για τα δημοτικά και για τα νηπιαγωγεία (λόγω διαφοροποίησης της βαθμίδας και της ηλικίας των παιδιών) αλλά ακόμη και για τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Γενικά έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ενώ είχαμε και επαφές με τους δημάρχους που τους δόθηκε η δυνατότητα – με βάση την διευκόλυνση που έκανε το υπουργείο με ΠΝΠ –  να προβούν άμεσα σε τροποποίηση συμβάσεων των καθαριστριών ή να προσλάβουν νέες, με τετράμηνη διάρκεια. Κάτι το οποίο έχουν ήδη «δουλέψει». Επίσης το υγειονομικό υλικό από το υπουργείο, που είχε παραληφθεί, δόθηκε στις σχολικές μονάδες. Ο,τι ήταν να γίνει, έγινε, ενώ θα συνεχιστεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να προφυλαχθεί η υγεία των μαθητών και η απρόσκοπτη παρουσία τους στο σχολείο, χωρίς προβλήματα. Παρακολουθούμε το θέμα, όπως άλλωστε κάνουμε για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε καθημερινή βάση και με τηλεδιάσκεψεις με το υπουργείο αλλά και με τους διευθυντές εκπαίδευσης. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, διότι και τα παιδιά είναι μικρά, αλλά τουλάχιστον εμείς λέμε ότι αφενός τα παιδιά είναι ήδη 3 μήνες εκτός σχολείου, άρα αν πηγαίναμε τον Σεπτέμβριο θα ήταν 6 οι μήνες (και αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για τα παιδιά με ο,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο σε μαθησιακό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό ενδεχομένως) και αφετέρου είναι και ένα crash test ενόψει και του Σεπτέμβρη. Όλο αυτό που γίνεται τώρα, θα είναι καλό εάν έχουμε ένα δεύτερο κύμα (όπως λένε), γιατί θα έχουμε αποκτήσει μια εμπειρία στο πως κινούμαστε σε όλο αυτό το πράγμα».